fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PREDSTAVLJAMO: Lech Poznan – suparnik vrijedan svakog respekta

Autor: Blaž Kvesić

POZNAN - Nogometaši Sarajeva u ždrijebu za 2. Pretkolo Lige prvaka na prvi pogled dobili su suparnika po mjeri, jer dojam je da su mogli proći kudikamo gore, ali i bolje. Lech Poznan je klub osnovan 1922. godine i definitivno klub svijetle tradicije s obzirom na 7 osvojenih titula prvaka, 5 Kupova i 4 Superkupa Poljske.

Inea Stadion na kojem igraju svoje utakmice izgrađen je za potrebe Europskog Prvenstva što su ga zajednički s Ukrajinom organizirali 2012. godine i kapacitet mu je 43.269 mjesta. Imaju iznimno moćnu navijačku skupinu, pa će to biti i za “Horde zla” svojevrsni ispit na tribinama, baš kao što će za igrače Dženana Uščuplića biti na samom travnjaku.

Lech je prošle sezone do titule nacionalnog prvaka stigao osvojivši bod više od Legie i 2 više u odnosu na trećeplasirani Bialystok. Nama je najpoznatije ime u njihovim redovima vratar Jasmin Burić, ali ima tu još čitav niz zanimljivih igračkih eksponata.

Od domaćih igrača ističu se reprezentativci Marcin Kaminski i Szymon Pawlowski, te mladi daroviti veznjak Tomasz Kedziora, njihov najstandardniji nogometaš. Najbolji igrač je finski reprezentativac Kasper Hämälainen koji je u 43 nastupa za reprezentaciju Finske zabio 8 golova.

Boje Lecha brani i njegov kolega iz reprezentacije Paulus Arajuuri, a tu su i dva mađarska reprezentativca – branič Tamas Kader i veznjak Gergo Lovrencsis. Tamnoputi Norvežanin Muhamed Keita je također važna karika, kao i 22-godišnji Švicarac srpskih korijena Darko Jevtić, igrač koji je prošao doslovno sve omladinske kategorije u reprezentaciji Švicarske.

Belgijanac kamerunskog podrijetla Arnaud Djoum i nije se baš naigrao, no prema dostupnim informacijama riječ je o također kvalitetnom defanzivnom veznom igraču. U napadu imaju Rusa Zaura Sadaeva, kao i Novosađanina Voju Ubiparipa, a od ostalih igrača zanimljivo je spomenuti i škotskog veznjaka Barrya Douglasa i Luisa Henriqueza iz Paname.

Lech je 1978. godine imao svoj europski debi i od tada su u Europi odigrali 78 utakmica uz skor od 32 pobjede, 15 remija i 31 poraza uz gol razliku 103:101. Neslavno im je završio taj debi pošto su u Kupu UEFE izgubili od Duisburga sa 2:5 i 0:5.

Prvi velikan s kojim su igrali u Europi bio je Liverpool od kojeg u Kupu prvaka u sezoni 1984/85. gube 0:1 i 0:4.

Nadomak velikog skalpa bili su u sezoni 1988/89. kada su igrali s aktualnim europskim prvakom Barcelonom, a nakon što su obje utakmice završile 1:1 pucali su se jedanaesterci gdje su Katalonci bili uspješniji i sa 5:4 prošli dalje.

Posebno se pamti sezona 2008/09. kada je klub zaigrao u Skupini Kupa UEFE i prošao dalje, međutim u eliminacijskoj fazi ispadaju od Udinesea – 2:2, 1:2. U kvalifikacijama za Europsku ligu sezone 2010/11. igraju s Dniprom i prolaze dalje ovogodišnjeg finalistu spomenutog natjecanja – 1:0, 0:0. Iznimno zapažen nastup imali su u Skupini s obzirom da su protiv Juventusa igrali 1:1 i 3:3, zatim dva puta savladali Red Bull iz Salzburga – 2:0, 1:0, a polovičan učinak imali protiv Džekinog Manchester Citya – 3:1, 1:3.

Nakon što su prošli ovu iznimno zahtjevnu skupinu bivaju eliminirani od Brage 1:0, 0:2, a podsjetimo Braga je te sezone igrala portugalsko finale s Portom. Prošla im sezona i nije bila baš za pamćenje u Europi, jer nakon što su u 2. Pretkolu Europske lige prošli estonski Nomme Kalju – 3:0, 0:1 u 3. Pretkolu neočekivano bivaju eliminirani od islandskog Stjarnana – 0:0, 0:1, pa se u Sarajevu nadaju kako će Poljaci nastaviti taj loš europski niz.

Kroz povijest Lech Poznana mnoga poznata igračka imena su prodefilirala, a u posljednjem razdoblju možda i najveći trag ostavio je naš Semir Štilić, koji je par sezona bio nositelj igre i postao ljubimac navijača ovog kluba.

Od stranaca možemo spomenuti da je nekoć za Lech nastupao američki reprezentativac Jimmy Conrad, potom Srbin Ivan Đurđević, koji je ostvario više od 100 nastupa, Latvijac Artjem Rudnevs koji trenutno nastupa za HSV, a što se tiče domaćih zvijezda najzvučnije ime je bez sumnje Robert Lewandowski.

KLupska legenda je ipak Teodor Aniola, rekorder sa 141 postignutim pogotkom u dresu ovog kluba, a tu su svojedobno bivali i Jacek Bak (igrao kasnije za Lyon i Lens), pa kapetan reprezentacije iz 90-tih Jerzy Brzeczek, napadač Andrzej Juskowiak (Sporting Lisabon, Wolfsburg, Olympiacos, Borussia M.), Maciej Žurawski, te još jedan veliki napadač Miroslaw Okonski koji je donio dvije titule prvaka ’83. i ’84, a kasnije nastupao za HSV i AEK iz Atene.

Autor: Blaž Kvesić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});