fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

SPORTSKI KOMENTAR: Slavi se ulazak u četvrtfinale kao veliki uspjeh

Autor: Marko Čuljak

ZAGREB - Cibona je jedan od najslavnijih košarkaških klubova Europe. Još uvijek najtrofejniji klub Hrvatske. Igrači pojedinci koji su igrali za „Cibose“ kroz povijest, od Mirka Novosela, Krešimira Ćosića, Zorana Čuture, braće Petrović, Franje Arapovića, Josipa Joke Vrankovića, Slavena Rimca, Andre Knege, Damira Mulaomerovića, Zorana Planinića, Gordana Giričeka, Mihovila Nakića, Bojana Bogdanovića i drugih, mogli bi bez problema, koji manje koji više, biti uz bok najvećima i u idealnim postavama. Neki i jesu najveći bili u svoje vrijeme i ostali najveći za vijeke vjekova.

Cibona je osvojila što se osvojiti dalo. Hrvatskih 18 i tri Jugoslavenska prvenstva, 15 kupova od čega osam iz bivšeg vremena, dva naslova prvaka Europe, naslov u regionalnoj ligi i još poneki europski kup… brojke govore za sebe. Da, u vremenima od osamostaljenja klub je financijski za hrvatske uvjete najbolje prolazio. Nevezano sada o razlozima zašto. Počeli su „štekati“ europski rezultati. Ali, u vrijeme kada se borilo za sam europski vrh, predvođeni „Mozartom“, rušili su najveće. Što je još fascinantnije, koju godinu iza njihove dominacijeuslijedila je ona Splićana.

Ta dva kluba danas trpe dominaciju drugih, organiziranijih klubova Hrvatske i regije. Iz Cibone se danas odlazi kao mlad igrač u financijski izdašnije sredine a ne tako davno je bilo u obrnutom smjeru. No, to je sport a ako u sportu ima novca koji je i sam kvarljiv, ne čudi da se vremena mijenjaju. Ali, o tome nekom drugom prilikom.

Danas je Cibonina realnost da se bori u regionalnoj ligi kako ne bi bila posljednja, da ne ispadne i da država ne ostane bez jednoga predstavnika. I uspjeh je kada se osigura ostanak nekoliko kola prije kraja regularnog dijela sezone. U Europi, veliki je uspjeh kada se uđe u četvrtfinale Eurokupa, posebno kada se ostvari sa mladom momčadi u nastanku i to s dvije pobjede u nizu, u gostima te kod kuće.U tom četvrtfinalu, nakon što je rundu prije izbačen litavski Juventus, čeka Jenisej iz Krasnojarska. Ove dvije momčadi, bez podcjenjivanja, su Cibonina realnost. I bit će teško proći u polufinale što bi bio uspjeh ogroman.

Danas je Cibonina pobjeda u Europi i prolazak u četvrtfinale europskog natjecanja, makar bilo drugo ili treće po jačini, solidna vijest za medije i širu publiku a velika vijest samo za najodanije navijače koji uvijek stoje uz klub. I onda kada budu izbačeni iz dvorane, i onda kada klubu prijeti bankrot te se moli Boga i zemaljske vlasti da ne dođe do gašenja kluba, i onda kada bi taj klub igrao i u najnižem rangu natjecanja. Nadati je se da ovakve vijesti vezane za Cibonu neće biti rijetkost, da ih neće trebati čekati godinama. Isto tako, uostalom, kao i za neke druge hrvatske klubove kao Zadar i Split, s kojima navijači uporno čekaju povratak na staze, ako ne stare slave, onda barem dostojne imena i renomea, karizme koju ti klubovi nose.

Autor: Marko Čuljak
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});