Aplikacija TikTok ponovno izbjegla zabranu koja je trebala nastupiti u novembru u SAD-u

Autor: dnevno.ba

TikTok je ponovo uspio odgoditi zabranu aplikacije u Americi s obzirom da je savezni sudija u Pennsylvaniji blokirao odluku administracije predsjednika Donalda Trumpa.

Sudija je izdao preliminarnu zabranu niza odluka američkog Ministarstva trgovine o blokadi TikToka u SAD-u, a koja je trebala nastupiti 12. novembra. Ova zabrana bi značila da korisnicima u SAD-u više ne bi bila dostupna ažuriranja i isporuke sadržaja TikTok-a, što bi aplikaciju učinilo neupotrebljivom za američke korisnike.

TikTok je tužio Trumpovu administraciju, ali današnja odluka Suda proistekla je ustvari iz druge tužbe, a koju potpisuju tri tvorca TikToka koji su zabrinuti za njihovu egzistenciju ukoliko dođe do zabrane aplikacije u SAD-u. Sudija se priklonio njihovom argumentu da videozapisi TikToka predstavljaju “informativni materijal” koji je zaštićen relevantnim zakonom.

“Kratki videozapisi koji se razmjenjuju na TikToku su izražajni i informativni, te izričito zaštićeni prema Međunarodnom zakonu o vanrednim ekonomskim moćima”, napisao je sudija u svojoj odluci.

Podsjetimo da Trumpova administracija smatra kako TikTok predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost jer je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, sa sjedištem u Pekingu. Vladini pravnici tvrde da bi podaci o američkim korisnicima aplikacije mogli završiti u rukama kineske vlade, što negiraju iz TikToka.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI