fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Pixabay

Nižu se problemi: Google na sudu zbog svoje umjetne inteligencije

Autor: Dnevno.ba

Google bi se mogao naći u neugodnoj situaciji zbog svoje umjetne inteligencije i proizvoda koji su temeljeni na njoj. Naime, na saveznom sudu u Kaliforniji podignuta je kolektivna tužba protiv Googlea i njegove tvrtke vlasnika Alphabeta, u kojoj se navodi da je tehnološki div, za razvoj svoje umjetne inteligencije, koristio podatke milijuna korisnika bez njihovog pristanka.

U tužbi, koju je podnijela odvjetnička tvrtka Clarkson, a koja je sličnu tužbu podnijela i protiv OpenAI-a, navodi se da je Google “potajno od svojih korisnika krao sve što su ikad stvorili i dijelili na internetu” te iskoristio te podatke za obuku svoje umjetne inteligencije, javlja Zimo.

Digitalni otisak

Google je uzeo gotovo cijeli naš digitalni otisak, uključujući kreativne i autorske radove za stvaranje svojih proizvoda temeljenih na umjetnoj inteligenciji, navodi se u tužbi.

Problematičnim se navodi nedavno ažuriranje Googleovih pravila o privatnosti u kojima je izrijekom napisano da tvrtka može koristiti javno dostupne informacije za razvoj umjetne inteligencije i alata kao što je Bard.

Google je već ranije rekao kako je njihova politika transparentna te da koriste javno dostupne informacije s otvorenog interneta za obuku jezičnih modela za svoje usluge kao što je Google Translate.

Ovo nije prva tužba koja je podignuta protiv neke tvrtke zbog neovlaštenog korištenja podataka za obučavanje umjetne intelligencije. Grupa komičara podigla je tužbu navodeći da Meta i OpenAI krše njihova autorska prava kad neovlašteno koristi njihove nastupe i materijale za obučavanje umjetne inteligencije.

Google mora shvatiti da ‘javno dostupno’ nikada nije značilo slobodno korištenje u bilo koju svrhu, rekao je Tim Giordano, jedan od odvjetnika u Clarksonu koji je pokrenuo tužbu protiv Googlea, u intervjuu za CNN. Naši osobni podaci i naši podaci naše su vlasništvo, vrijedni su i nitko ih nema pravo samo tako uzeti i koristiti u bilo koju svrhu.

Privremeno zamrzavanje pristupa

Tužba traži zabranu u obliku privremenog zamrzavanja pristupa i komercijalnog razvoja Googleovih generativnih AI alata poput Barda. Također traži određivanje odštete i isplatu financijske kompenzacije osobama čije je podatke Google navodno zloupotrijebio. Odvjetnici u tužbi navode osam tužitelja među kojima je i maloljetnik.

Dok su se neki korisnici interneta možda navikli da se njihovi digitalni podaci prikupljaju i koriste za rezultate pretraživanja ili ciljano oglašavanje, isto možda ne vrijedi za obuku umjetne inteligencije. Ljudi nisu mogli zamisliti da će se njihove informacije koristiti na ovaj način, rekao je odvjetnik Giordano.

Drugi odvjetnik iz tog odvjetničkog ureda, Ryan Clarkson, smatra da Google mora ljudima omogućiti da se njihovi podaci ne koriste za obuku umjetne inteligencije, a da istovremeno zadrže sposobnost korištenja interneta za svoje svakodnevne potrebe.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});