Promocija ideje o osnivanju neformalnog regionalnog centra za projekte

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku - TIS organizira Međunarodnu konferenciju "Konkurentnost regionalnog tržišta, značaj statistike i inovacija" koja će biti održana 8. i 9. listopada 2018. godine u Hotelu Holiday u Sarajevu.

Kako su organizatori ranije najavili, ovo je jedna od najznačajnijih konferencija u regiji koja podržava i afirmira suradnju vladinih institucija, akademske zajednice, međunarodnih organizacija, poslovnog sektora i nevladinih organizacija u cilju planiranja i suradnje u realizaciji regionalnih projekata u oblastima razvoja tržišta kapitala, rada, roba i usluga…

“Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku kao neformalna regionalna mreža vladinih institucija, privrednih i nevladinih organizacija promovisan je u travnju 2017. godine s ciljem razvoja i promocije zajedničkog tržišta, regionalnih investicija i statistike. Rezultat uspješne suradnje svih partnera jeste Međunarodna konferencija o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja koja je organizirana u studenom prošle godine. Konferencija koja će biti održana 8. i 9. listopada predstavlja nastavak uspješne suradnje organizatora i partnera. Ukoliko povučemo paralelu, vidjet ćemo da je prošle godine konferenciju organiziralo 28 partnera, a imali smo i 18 medijskih partnera, dok ove godine možemo se pohvaliti brojkama od 30 partnera koji su uključeni u organizaciju ovog događaja, te 24 medijska partnera s kojima imamo i više nego korektnu suradnju. Ove brojke nas zasigurno ohrabruju i pokazuju da smo na pravom putu jer samo konkretnijom suradnjom vladinog, privatnog i nevladinog sektora i to na regionalnom nivou možemo odgovoriti različitim zahtjevima društva”, priopćili su organizatori.

Među govornicima se izdvajajudr. Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, mr. Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, Senad Tafro, predsjednik Upravnog odbora Saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja – Horizont 2024, Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH,dr. Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije,dr. sc. Maida Bećirović, tajnik Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH – FIPA, Sanja Miovčić, izvršni direktor Vijeća stranih investitora, doc.dr. Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku, dr.Eldin Mehić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, mag. oec. Ahmed Hodžić, rukovoditelj Odjela trgovine i nadzora Sarajevske burze, Bojan Golić, šef Odsjeka za HRM, reformu javne uprave i EU integracije iz Agencije za državnu službu BiH, dr. Sanja Cukut Krilić, saradnik za istraživanja iz Istraživačkog centra Slovenske akademije nauke i umjetnosti ZRC SAZ, Maja Pekeč, načelnica sektora za odnose s korisnicima iz Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, Stojan Zagorc, predsjednik nadzornog odbora Papilot d.o.o., MBA Mirela Kadić, projekt menadžer ICON Institut, Ervin Zolić, šef Odsjeka u Centralnoj banci BiH i drugi.

Jedan od ciljeva partnera jeste i kreiranje platforme putem koje će relevantne institucije, Europska unija, države regije i investitori razgovarati sa vlastima, građanima, poslovnim subjektima i nevladinim organizacijama u korist i za dobrobit svih građana, poslovnih subjekata i investitora.

“Na ovoj konferenciji želimo promovisati ideju o osnivanju neformalnog regionalnog centra za istraživanje i razvoj, odnosno istraživačkog neformalnog centra za projekte koji bi okupljao partnere iz cijele regije i šire s ciljem razvoja i unapređenja tržišta, te implementacije razvojnih projekata finansiranih sredstvima Europske unije i drugih međunarodnih i nacionalnih izvora, a sve radi ostvarivanja prepoznatljivih i održivih razvojnih učinaka u regiji”, dodaju organizatori.

Sve informacije vezane za prijavu za učešće na Međunarodnoj konferenciji “Konkurentnost regionalnog tržišta, značaj statistike i inovacija”mogu se pronaći na web portalu:

www.forumtis.net

Ili dobiti putem e-maila: [email protected], telefona + 387 33 217 391 ili mobitela: + 387 61 011 198.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI