fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Unsplash

Umjetna inteligencija šteti jednako koliko i pomaže: Upozorava se na ove opasnosti

Autor: Dnevno.ba

ChatGPT postao nam je glavni alat, a izvršni direktor tvrtke koja stoji iza ChatGPT-a upozorava na opasnosti koje može nositi.

Ljudska bića će nastaviti odlučivati “što bi se trebalo dogoditi u svijetu” bez obzira na porast umjetne inteligencije, rekao je u četvrtak Sam Altmann iz OpenAI-ja na Svjetskom gospodarskom forumu u Švicarskoj. Istaknuo je da je AI “dobar u nekim stvarima, ali nije dobar u situacijama života i smrti”. “To je sustav koji je ponekad u pravu, ponekad kreativan, često potpuno pogrešan, vi zapravo ne želite da to vozi vaš automobil, ali ste sretni što vam pomaže da razmislite o čemu da pišete ili vam pomaže s kodom koji doći provjeriti”, poručio je.

ChatGPT je jedan od nekoliko generativnih AI sustava koji mogu kreirati sadržaj kao odgovor na upite korisnika i za koji stručnjaci kažu da bi mogao transformirati globalno gospodarstvo. Međutim, postoje i distopijski strahovi da bi umjetna inteligencija mogla uništiti čovječanstvo ili, barem, dovesti do rasprostranjenog gubitka radnih mjesta, piše CNN.

Foto: Pixabay

‘Ne može zamijeniti ljudska bića’

Altman je zauzeo optimističnije stajalište. Rekao je da su ljudi pronašli načine da postanu produktivniji korištenjem generativne umjetne inteligencije i da su također razumjeli “za što je ne smiju koristiti”. Generativna umjetna inteligencija daje ljudima “bolje alate” i “pristup puno više sposobnosti”, ali “još uvijek smo jako usredotočeni jedni na druge”, dodao je. AI je glavni fokus ovogodišnjeg skupa u Davosu, s više sesija koje istražuju utjecaj tehnologije na društvo, radna mjesta i širu ekonomiju.

Međunarodni monetarni fond predvidio je da će umjetna inteligencija utjecati na gotovo 40 posto radnih mjesta diljem svijeta, “zamjenjujući neke i nadopunjavajući druge”, ali potencijalno pogoršavajući sveukupnu nejednakost prihoda. Govoreći na istom panelu kao i Altman, koji je moderirao Fareed Zakaria s CNN-a, izvršni direktor Salesforcea Marc Benioff rekao je da umjetna inteligencija nije na točki da zamijeni ljudska bića, već da ih nadograđuje.

Europska unija želi kontrolirati umjetnu inteligenciju, evo i kako

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});