fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

AKTUALNA TEMA: U ponedjeljak glasovanje o Vladi Srednjobosanske Županije

Autor: K. Lovrić

TRAVNIK - Idućeg ponedjeljka konačno će biti poznat odgovor na pitanje hoće li Srednjobosanska županija, nakon višemjesečnih mukotrpnih pregovora, dobiti novu Vladu i hoće li ista, iako manjinska, dobiti potporu protivnika novog/starog saveza HDZ-a BiH i SDA?

Naime, dogovor navedene dvije stranke o podijeli resora u Vladi pokazao je kako je DF za sada izvan igre u pogledu sastava nove Vlade, a što će sigurno izazvati nova tektonska pomicanja koalicije na federalnoj razini. No, čelni ljudi SDA i HDZ-a na terenu su odlučili kako više nema vremena za gubljenje kroz sastanke koji se konstantno vrtjeli u krug zbog nekoliko pozicija na koje su ciljali kako DF, tako i navede stranke te su odlučili krenuti bez Komšićevih.

Sporazum dvije stranke o uspostavi saborske većine i formiranju buduće Vlade SBŽ-a kao i sporazum o načelima djelovanja pretpostavio je podjelu resora kao i programske prioritete koji će, smatraju u HDZ-u i SDA-u dobiti potpore i ostalih oporbenih zastupnika. A ona je i ključna ukoliko se želi izbjeći nova politička kriza u županiji; budući da HDZ i SDA zajedno imaju 17 od potrebnih 20 ruku u županijskoj Skupštini jasno je kako oporba drži ključ nove Vlade, a samim tim i daljnje političke situacije na terenu. Radi se naime o SBB i SDP-u koji imaju po četiri zastupnika i čiji bi glasovi u konačnici mogli i presuditi.

Troje zastupnika DF-a, nakon što je ta stranka prestala biti dijelom kombinacija za novu Vladu još uvijek nije otkrilo kako će se ponašati na samoj sjednici, pa se stoga očekuje kako će se potpora naći i u redovima drugih stranaka koje imaju prijeko potrebne ruke.

Mandat za sastav nove Vlade Tahir Lendo smatra kako će se većina osigurati, odnosno kako će se dobiti puna podrška za programsku Vladu na čijem će čelu biti, podsjetivši kako se DF još uvijek nije izjasnio. Sam dogovor dvije stranke pak, pokazuje kako je HDZ BiH ipak uspio osigurati svoj prijedlog budućeg ustroja Vlade te će tako, baš kao što su i tražili na sastancima dobiti četiri hrvatska i jedno srpsko ministarstvo, dok će ostale četiri pozicije u Vladi (premijer i tri ministarstva) dobiti SDA.

Navedeni prijedlog bio je rezervna varijanta HDZ-a BiH u slučaju da ne dobiju premijera, no ovakav rasplet situacije ide im i više u korist budući će sada imati natpolovičnu većinu u Vladi. “Kvaka” je jedino što će ministar iz reda srpskog naroda morati dobiti suglasnost SDA. Kada su pak u pitanju sami resori HDZ BiH dobiva obrazovanje znanost, kulturu i sport, financije, unutarnje poslove, pravosuđe i upravu te zdravstvo.

S druge strane pregovori i mogući rasplet u ovoj županiji pokazali su kako na površinu ponovno isplivavaju neriješeni međunacionalni odnosi na prostoru koji se s pravom naziva kralježnicom Federacije.

Naime, iako se radi o županiji s posebnim režimom nacionalni balans Hrvata i Bošnjaka odavno je već na strani potonjih tako da se paralelno s pregovorima oko ustroja vlasti vodila i rasprava o pokretanju ustavnih promjena koje i Hrvatima omoguće stvarnu ravnopravnost u institucijama, a jedan od prijedloga koji doduše još nije zaživio službeno, je uvođenje mehanizma prema kojem za potvrdu Vlade treba natpolovična većina svakog kluba naroda kao i uspostava pozicije zamjenika premijera što bi za Hrvatima omogućilo ravnopravnije sudjelovati u političkom životu županije.

Autor: K. Lovrić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});