fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: FENA

Bećirović u sjedištu UN-a pozvao na potporu rezoluciji o Srebrenici: ‘Ovo nije nikakva prijetnja srpskom narodu’

Autor: dnevno.ba/Hina

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozvao je u petak države članice Ujedinjenih naroda da na predstojećoj općoj skupštini podrže rezoluciju o genocidu u Srebrenici ističući kako je to u interesu pravde, pomirenja i sprječavanja da se takvi zločini ponove.

Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić govorili su na radnom sastanku s predstavnicima država članica u sjedištu UN u New Yorku što je dio lobiranja kako bi se do 2. svibnja kada će zasjedati opća skupština UN-a osigurala većina za potporu rezoluciji kojom bi se 11. srpnja odredio kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici i odala počast žrtvama.

Formalni predlagatelji rezolucije su Njemačka i Ruanda a sponzor joj je još petnaestak država među kojima su najutjecajnije zapadne zemlje. Usvajanju rezolucije se pak oštro protivi Srbija čije vlasti tvrde kako se time pokušava nametnuti kolektivna krivnja svim Srbima.

Foto/ Predsjedništvo BiH

‘Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije nikakva prijetnja srpskom narodu’

Bećirović je u govoru u petak takve tvrdnje odlučno odbacio.

“Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije nikakva prijetnja srpskom narodu. Ne postoje genocidni narodi. Postoje zločinci koji su odgovorni za genocid. U ovoj rezoluciji nema niti jedne rečenice koja govori o kolektivnoj odgovornosti jednog naroda. To je istina koja se mora javno izgovoriti”, izjavio je Bećirović.

Važnost usvajanja rezolucije u UN-u kojom se podsjeća na planski i sustavni masakr nad više od osam tisuća srebreničkih Bošnjaka što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, Bećirović je obrazložio konstatacijom kako se genocid u Srebrenici baš kao ni onaj u Ruandi ne smiju zaboraviti jer bi to otvorilo put ponavljanju takvih zločina.

Podsjetio je i kako su upravo sudovi koje je utemeljio UN utvrdili nesporne činjenice o naravi i razmjerama tih zločina pa je nužno da svjetska organizacija inzistira da se njihove presude poštuju, pojedinci koji su počinili zločine kazne te iskaže poštovanje žrtvama i solidarnost s njihovim obiteljima.

“Temeljni cilj ove rezolucije je izgradnja održivog mira i ohrabrivanje procesa pravde, istine i povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana. Proces pomirenja se mora sastojati od sveukupnog oporavka društva, priznavanja genocida i zločina, prepoznavanja žrtava, te kažnjavanja zločinaca ali sa fokusom na ishod koji će promovirati mir i pravdu”, poručio je Bećirović.

Schmidt nudi suradnju domaćim političarima i podsjeća: ‘Vrijeme za usvajanje rješenja istječe’

Autor: dnevno.ba/Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});