fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BEŠLIĆ: Poduzeti mjere kako se ne bi ugrozio život i zdravlje ljudi

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Gradonačelnik Ljubo Bešlić uputio je pismo Javnom poduzeću Vodovod Mostar u kojem ih podsjeća da su dužni urgentno postupiti po rješenju sanitarnog inspektora Grada Mostara, a sve kako bi se osigurala opskrba vodom stanovnika prigradskih naselja Salakovac, Prigrađani i Podgorani koji se vodom snabdijevaju s izvorišta Salakovac.

Ovim putem želim urgentno dati do znanja da ste dužni postupiti po rješenje sanitarnog inspektora Grada Mostara u predmetu izvorišta Salakovac i crpnih stanica koje graniče s navedenim izvorištem, jer je riječ o poduzimanju preventivnih mjera od strane gradske inspekcije kako ne bi došlo do ugrožavanja života i zdravlja ljudi koji se opskrbljuju s ovog izvorišta – napisao je Bešlić.

Inače, gradonačelnik Mostara jučer je održao žuran sastanak s inspekcijskim službama, tvrde iz njegovog ureda.

Zaključeno je da se analiza vode s izvorišta Salakovac žurno pošalje na analizu u dva laboratorija te da se, ako se pokaže da voda nije ispravna za piće, cisternama osigura opskrba vodom, sve dok voda s izvorišta ne bude ispravna za piće.

U međuvremenu, sinoćnji sastanak mještana spomenutih naselja, održan ispred džamije u naselju Podgorani, u neposrednoj blizini bazena iz koje voda odlazi u domove mještana ovog naselja, izrodio je peticiju, koju je na licu mjesta potpisalo više od tri stotine građana.

Traže punu informaciju u vezi s kvalitetom vode, trenutno stanje na terenu, uzrok i rješenje problema s vodom. Svoje  nezadovoljstvo već su iskazali blokiranjem lokalnog puta, te najavili da neće stati dok se ne iznađe rješenje.

Nakon posljednje analize, mostarski “Vodovod” proglasio je vodu u tim naseljima “tehničkom”, što znači da voda iz sistema nije za piće. Vodovod je ovu odluku donio na osnovu rješenja Odjela za privredne, komunalne i inspekcijske poslove Gradske uprave Mostara.

Na više lokacija u navedenim naseljima uzeti su ponovo uzorci vode za analizu, koju provodi Institut u Sarajevu, jer ZZJZ HNK ne može uzorkovati miris niti prisustvo ulja, masti, nafte i nekih teških metala.

Analiza još nije objelodanjena. Ranija analiza Zavoda za javno zdravstvo HNK je pokazala da je povećana mutnoća vode na izvorištu Salakovac, pa se građanima spomenutih naselja savjetovalo da prokuhavaju vodu za piće.

Podsjećamo, mještani tri sjeverna mostarska naselja već sedmicama se žale na probleme s pitkom vodom, koja, kako kažu, ima okus i miris po fekalijama.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});