fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Čekaju li kazne samostalne HDZ-ove “strijelce”?

Autor: Republika.info

ZAGREB - Broje se posljednji sati predizborne kampanje za predsjednicu ili predsjednika Republike Hrvatske, a mediji i analitičari ističi tri favorita: aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja traži ponovno povjerenje hrvatskih birača, kandidat SDP-a i stranaka lijevog bloka i bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića te Miroslava Škoru, glazbenika i bivšeg diplomatu, ali i bivšeg dugogodišnjeg HDZ-ovca.

Culej za Škoru, Stier ga neće napadati

Kao nikada do sada, zbog znatne potpore Miroslavu Škori, glasovi tradicionalno HDZ-ovih birača su raslojeni, kako u HDZ-u Hrvatske, tako i u HDZ-u BiH. I on sam, aludirajući na svojue gogodišnje članstvo u HDZ-u, tijekom izborne kampanje je kazao da je “on kandidat HDZ-a”, što je naišlo na oštre reakcije iz njegove bivše stranke.

Mediji u susjednoj Hrvatskoj, analizirajući tijek predizborne kampanje, nagađali su o upitnoj lojalnosti drugog čovjeka HDZ-a Hrvatske, Milijana Brkić, Hercegovac rodom iz Klobuka te su njegovo ime navodili u kontekstu ‘faktora nestabilnosti’ u toj stranci koji je u sukobu sa predsjednikom Plenkovićem.

No, Brkićev energičan nastup i govor potpore na središnjem predizbornom skupu u zagrebačkoj Ciboni trebao bi odagnati te sumnje. Istodobno, prisjetimo se i potresa na krajnjem desnom krilu HDZ-a, prvenstveno razmimoilaženja bivšeg ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera s predsjednikmo stranke Andrejem Plenkovićem i njegovih riječi da će podržati kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović, ali i da neće sudjelovati u napadima na Škoru.

Za razliku od njega, HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej javno je izjavio da “Škoro ima njegov glas”, što je naišlo na snažne kritike od vrha stranke, pa i samog Plenkovića.

“Samostalni strijelci” i u HDZ BiH

I HDZ BiH, što je bilo za očekivati, javno je iskazao potporu Kolindi Grabar Kitarović. Međutim, da je “igra” više nego neizvjesna, a snage skoro izjednačene, pokazuje i podrška generala Željka Glasnovića Miroslavu Škori, a dobro je poznato da je Glasnović jedan od najpoštovanijih zapovjednika HVO-a u BiH, ali i čovjek koji je HDZ-u “oteo” jedan saborski mandat iz dijaspore koji je tradicionalno osvajao HDZ.

No, i u BiH pojedini HDZ-ovci “švrljaju” pa, otvoreno ili “poskrivećki” podržavaju pandana stranačkoj kandidatkinji – Miroslava Škoru. Naime, prema izvorima iz Tomislavgrada, tamošnji općinski načelnik Ivan Vukadin “na strani” je Škore kao i popularnog desničarskog tv voditelja i urednika Velimira Bujaneca koji je, za razliku od prošlih izbora kada je to bila Grabar-Kitarović, sada dao otvorenu potporu Miroslavu Škori.

Upravo iz Tomislavgrada je na nedavni Škorin predizborni skup u Splitu pristiglo nekoliko autobusa Škorinih simpatizera, a pojedine informacije govore da je sam Vukadin imao značajnu ulogu u njihovoj organizaciji.

Kako će se to odraziti na relacije u njegovoj, stranci, tim više što su i dalje aktualni potresi na relaciji dva HDZ-ova ogranka, Livno i Tomislavgrad, te prijepore oko borbe za prvog čovjeka Herceg-bosanske županije upravo “zahvaljujući” ozbiljnom razdoru. Za sada, nema javne kritike iz njegove stranke zbog “neposluha” i neslaganja s odlukom stranke o potpori Kolindi Grabar Kitarović te se očekuje da se ovaj problem, u starom i dobrom “stilu” HDZ BiH, riješi bez medijske pozornosti i u tišini.

No, izbori u nedjelju biti će najneizvjesniji do sada, i to upravo na hrvatskoj desnici, u koju sada, osim tradicionalno prisutnog HDZ-a, “uplivava” još jedan “igrač”. U svakom slučaju, dobro je jer je predizborna kampanja na kraju – groteskno je bilo gledati zabrane Škorinih domoljubnih pjesama na HDZ-ovim skupovima, na čijim krilima je nekada pobjeđivala, a sada zbog njih je ova stranka bila u vrlo neugodnom položaju.

Škoro ili Grabar Kitarović ili možda netko treći? Sve rješivo u prvom krugu ili izvjesniji drugi krug? Odgovor će se čekati vrlo kratko – još samo dva dana.

 

Autor: Republika.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});