fbpx

Čerkez: Opet se mjere ne poštuju, kantoni imaju podršku da donose restriktivnije mjere

Autor: dnevno.ba

Povodom pogoršanja epidemiološke situacije Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je iznio informacije o incidenci i veličini problema.

Rukovodilac Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo Sanjin Musa je kazao kako je u Federaciji BiH incidenca porasla za 113 slučajeva na 100.000 stanovnika, a da je u posljednjoj sedmici zabilježeno ukupno 2.472 novozaraženih.

U Kantonu Sarajevo je incidenca, ističe Musa, znatno veća i iznosi više od 300 na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana, no kako kaže Goran Čerkez, povećan broj je primjetan i u Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom kantonu.

“Kada spustite gard, virus pronalazi slabe tačke i uzrokuje ponovni porast obolijevanja. Ono što slijedi je porast broja hospitalizacija”, rekao je Musa.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Goran Čerkez razlog za povećane brojeve vidi u ponašanju stanovništva, a kao veliki problem navodi primjer da je u ugostiteljskom objektu zatečeno 200 ljudi.

“Došlo je do drastičnog kršenja epidemioloških mjera”, rekao je.

Kaže da očekuje od kantonalnih kolega da donose i restriktivnije mjere kako u Kantonu Sarajevo tako i u drugim kantonima te da ti krizni štabovi imaju podršku entiteta.

On je još govorio i o vakcinama, kazao je kako je još prošle godine vjerovao da vakcine neće stići prije kraja prvog kvartala 2021. godine, što se i obistinilo.

Razočaran je što vakcine još nisu stigle u FBiH.

“Treba se unaprijed znati šta mi trebamo ispuniti, a ne da se pred početak distribucije traže neke dodatne stvari. Mi ne vidimo nikakav razlog da AstraZeneca ne bude dostavljena, a i za Pfizer imamo sve osigurano”, rekao je.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI