fbpx

Članstvo BiH u EU podržava 78 posto građana

Autor: Srna

SARAJEVO - Članstvo BiH u EU podržava 78 posto građana ove zemlje, rezultati su istraživanja javnog mijenja koje je u prvom tromjesečju provela Direkcija za europske integracije /DEI/ BiH.

Savjet ministara BiH prihvatio je danas informaciju o ovom istraživanju, koje je pokazalo da bi, ukoliko bi sutra bio proveden referendum sa pitanjem “Da li podržavate ulazak BiH u EU”, 78 posto građana glasalo potvrdno.

Glavni razlozi koji bi građane opredijelili da glasaju za članstvo BiH u EU su stvaranje većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta i garancija trajnog mira i stabilnosti, priopćeno je iz DEI BiH.

Sa druge strane, oni koji bi glasali protiv to bi učinili jer vjeruju da bi članstvo u EU stvorilo veće troškove života i povećalo poreze, te dovelo do gubitka kulturne raznolikosti.

Ukoliko se potencijalno referendumsko opredjeljenje promatra kao podrška procesu integriranja, onda se bilježi pad za sedam posto u odnosu na istraživanje iz 2014.

U usporedbi sa prošlogodišnjih 67 posto, u ovogodišnjem istraživanju čak 85 posto ispitanika smatra da reforme u BiH treba provoditi i bez obzira da li su uslov za članstvo u EU, odnosno prvenstveno zbog stvaranja boljih uslova života u BiH.

Među prioritetnim reformama građani su izdvojili borbu protiv korupcije, smanjenje poreskih opterećenja na rad i uklanjanje prepreka zapošljavanju.

Najvećim preprekama integraciji u EU građani smatraju nespremnost na promjene, politizaciju procesa integriranja i politiku uvjetovanja koju EU provodi prema BiH.

Kao i prethodnih godina, većina ispitanika informacije o procesu integriranja dobija posredstvom televizijskog programa i interneta, a financijska pomoć EU je i dalje najinteresantnija tema.

Trećina ispitanika je mišljenja da BiH već pregovara o članstvu u EU, dok dvije trećine smatra da članstvo u EU nema alternativu.

Istraživanje je provedeno CATI metodom na reprezentativnom broju ispitanika u cijeloj BiH.

Autor: Srna

ZADNJE VIJESTI