ČOVIĆ: Stvoren je ambijent koji nudi nestabilnost

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Jasno je naglašeno da je neprihvatljivo i neodgovorno organiziranje i sistemsko promišljanje kako hrvatskom narodu birati predstavnike, poručio je to Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Kako je kazao, Hrvati u BiH jasno su dokazali da ostaju na putu zajedništva i da samo oni imaju način da zaštite poziciju hrvatskog naroda u BiH.

“Vrlo jasno smo dokazali da ostanemo jedinstveni na tragu zajedništva i kako zaštititi poziciju hrvatskog naroda. Mi nemamo pretpostavku za uspostavu vlasti. S te strane vrlo jasno je da je izbor za hrvatskog člana Predsjedništva nelegalan, neustavan i nelegitiman”, istakao je Čović.

Naglasio je da je izbor Komšića stvorio ambijent koji u Bosni i Hercegovini nudi nestabilnost.

“Nažalost, s te strane se stvorio ambijent koji nudi nestabilnost. Predstavnici HNS-a, bez izuzetka, žele zaštitu hrvatskog naroda. BiH nikad neće biti jednonacionalna građanska država i mora držati duh Dejtona”, poručio je on.

Kako je kazao, sve što je premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao o BiH apsolutno podržava.

“Ne postoje preduvjeti. Nismo sukladno Ustavu izabrali članove Predsjedništva. Ustavni sud je tu vrlo jasan, nedvosmislen. Parlamentarna skupština treba donijeti izmjene i dopune zakona”, poručio je Čović, prenio je N1.

Kratko se osvrnuo i na sastanak sa predsjenikom RS Miloradom Dodikom u Banjaluci i kazao da postoji mnogo stvari s kojima se slaže sa njim, ali da ima onih o kojima se ne slažu.

“Kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona, saglasni smo da ga treba mijenjati”, kazao je Čović, prenosi Avaz.ba.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI