fbpx

Dodik: Bošnjaci nisu imali ništa od mandata Željka Komšića koji je potrošen, a vrijeme je izgubljeno

Autor:

RS ima novu inicijativu da se na direktnim izborima bira u jednom i predsjednik RS i član Predsjedništva iz RS. To bi, kazao je, doprinijelo funkcionalnosti da RS ne dođe u situaciju da ima dualizam u vlasti. Podržao j i zahtjev Hrvata.

Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH, kazao je kako RS spremna na dogovor u okviru BiH za izmjene izbornog zakona i Ustava BiH. Naglasio je kako je “RS spremna da uđe u izmjene ustava u dijelu gdje se kaže da RS bira Srbina” i da se ta riječ zamijeni sa “bira jedan”. Također, poručio je da se neće miješati u probleme u vezi izbora članova Predsjedništva iz FBiH te da ne odustaju do svojih stavova. Komentirao je i posjete te izbor novog visokog predstavnika kazavši: “Očigledno je da se vraća međunarodni intervencionizam koji ima za cilj ispunjavanje bolesnih očekivanja jedne strane”, prenosi N1.

Dodik je kazao da je RS spremna da se dogovara u okviru BiH i svim aranžmanima koji su neophodni te da to čine na bazi odluke NSRS koja je formirala grupu koja će razgovarati s različitim nivoima o svim pitanjima u BiH.

“Mislim da su Hrvati poslali poruku da su spremni razgovarati u takvom formatu. Čuli smo da neki Bošnjaci to ne žele. Mi ostajemo pri tome da želimo dogovor jer je to samo jedini mogući način da se nešto postigne u BiH. A ne stalno očekivanje da dođu međunarodni posrednici kao što je to jučer i danas bilo u nadi da će oni nešto uraditi, donijeti rješenje i biti na jednoj strani. To se ne dešava u realnom životu, ostaju očekivanja iz snova. A nama ostaju problemi koje moramo da riješimo”, rekao je Dodik.

Dodik: Stav RS jasan od prije 12 godina

Kazao je kako ostaje pitanje izbornih reformi i da je RS prije 12 godina kada se pojavio problem “Sejdić-Finci” definirala svoj stav – da RS je spremna da uđe u izmjene Ustava u rečenici koja kaže “da RS bira Srbina, da se riječ Srbin mijenja u jedan”, a da sve drugo ostane isto. To znači, dodaje, direktan izbor člana Predsjedništva iz RS.

“Mi smo shvatili da naše uključivanje u problematične razgovore podrazumijeva stalne zahtjeve za naše gubljenje prava. Rekli smo da ćemo sačekati da se gospoda Bošnjaci i Hrvati dogovore i njihovi politički predstavnici. Gledali smo taj modalitet, ali ne uspijevaju da nađu suvisli dogovor koji bi bio održiv za promjene izbornog zakona i ustava. RS nema namjeru da se uključi u probleme izbore članova Predsjedništva iz FBiH”, rekao je Dodik.

“Hrvati su u pravu”

RS ima novu inicijativu da se na direktnim izborima bira u jednom i predsjednik RS i član Predsjedništva iz RS. To bi, kazao je, doprinijelo funkcionalnosti da RS ne dođe u situaciju da ima dualizam u vlasti. Podržao j i zahtjev Hrvata.

“Sve neke velike priče koje čujem o tehničkim izmjenama su kamuflaža. Danas smo imali priliku razgovarati s predstavnicima EU i SAD i čuli stavove da su ovdje da potaknu i podrže proces i da nemaju rješenja. Govore da je ovo stvar koje trebaju riješiti domaće političke strukture. Međutim, vidimo da u okviru bošnjačkog naroda pojavljuje se blefiranje. Izetbegović kaže da ako opozicija to prihvati, spremni smo to uraditi. Opozicija kaže da neće. Još se utrkuju kako će povećati neke ljestvice nama i Hrvatima. Dajem sebi za pravo da kažem da su Hrvati u pravu kada traže mehanizam da biraju svog predstavnika. Bošnjaci nisu imali ništa od mandata Željka Komšića koji je potrošen, vrijeme je izgubljeno. Komšić je pokazao da radi samo u interesu Bošnjaka. Apeliram da se osigura mehanizam u kojem će Hrvati biti zadovoljni”, rekao je Dodik.

“SAD i EU nisu fer”

Poručio je kako “RS nije spremna diskutirati u vezi izbora člana Predsjedništva iz RS”. Kazao je kako je bio jasan prema gostima i da su mu oni rekli da su samo “RS i Rusija ostali istoj strani”.

“To je pokušaj o famoznom utjecaju Rusije. SAD i EU nisu fer ako od nas traže da prihvatimo i poštuje ilegalan izbor (Visokog predstavnika, op.a.) koji je mimo propisa. Kazali smo da ćemo imati isti stav kada dođe na poziciju. Očigledno je da se vraća međunarodni intervencionizam i da on očigledno njima za cilj da ostvari bolesna očekivanja samo jedne strane”, rekao je Dodik.

Autor:

ZADNJE VIJESTI