DRAGAN MEKTIĆ : BiH ne može sama riješiti problem tzv. Balkanske rute

Autor: Fena

SARAJEVO - Bosna i Heregovina ne može sama riješiti problem tzv. Balkanske rute. To ovisi od Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore, pa tek onda na red dolazi BiH, zadnja zemlja u nizu pred Europskom unijom, izjavio je u razgovoru za BHRT ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Po njegovim riječima, na tu rutu može utjecati Europska komisija (EK) tako što će još jednom preispitati ugovor s Turskom, kako bi službena Ankara zaustavila kretanje ilegalnih migranata u tom pravcu.

– Ono što mi možemo uraditi u ovom trenutku jeste da onima koji uđu u BiH ponudimo određeni vid humanitarne zaštite. Ali, od gotovo 2.900 registriranih koji su ušli u BiH, manje od njih 300 zatražilo je azil. U Delijašu imamo azilantski centar koji nije popunjen, a oni u Sarajevu, u gradu, prave šatore – rekao je Mektić.

Kazao je kako će prijedložiti proširenje kapaciteta za prihvat i registraciju migranata, te da oni moraju poštivati odluke nadležnih organa ove države.

– Mi moramo znati da s Europskom unijom, s Bruxsellesom, Frontexom i svima drugima moramo tražiti rješenje kako bi na početku prekinuli ovu rutu. Ne možemo je prekidati mi ovdje u BiH. I pazite, moram biti iskren, zemlje kroz koje ova ruta ide ne ponašaju se korektno. Neki samo okreću glavu od tog problema i čekaju da migranti slobodno, što brže, prođu kroz tu državu. A što će to negdje, nekome, na kraju doći kao problem njih ne brine i zato se to događa onako kako se događa – rekao je Mektić za BHRT.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI