fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Dženanove ubojice su još uvijek na slobodi – U stanju sam nespokoja i opće uznemirenosti!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Nakon oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću na Kantonalnom sudu u Sarajevu predmetu „Dženan Memić, koji su bili optuženi od strane Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo za smrt Dženana Memića, a kojom presudom su isti nepravomoćno oslobođeni svih optužbi za smrt Dženana Memića, Josip Šimić se danas pismenim putem obratio glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo Dalidi Burzić.

U svome dopisu Šimić podsjeća glavnu tužiteljicu Dalidu Burzić, da su Ljubo i Bekrija Seferović dana 16. 07. 2018. godine u 12,00 sati na Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu „Dženan Memić“ oslobođeni svih optužbi za smrt Dženana Memića, što jasno upućuje, da Dženan Memić nije stradao u prometnoj nesreći, već da je ubijen na jedan podmukao način, da je prometna nesreća izmišljena, a što je utvrdilo i sudsko vijeće. Nadalje, Šimić je ukazao, da je u predmetu „Dženan Memić“ izvršeno svjesno zataškavanje i prikrivanje dokaza u predmetu „Dženan Memić“ s ciljem neotkrivanja pravih ubojica Dženana Memića. Podsjetio je, da je Alisa Mutap svo vrijeme lagala, te da je sudsko vijeće utvrdilo, da ista nema amenziju, te ukazao na Službenu zabilješku MUP-a KS prema kojoj se „Alisa Mutap sjeća ubojice Dženana Memića i da je toga ubojicu ona opisala u svojoj izjavi pripadnicima MUP-a KS“!

S tim u vezi, Šimić je izrazio ozbiljnu zabrinutost za svoj život, obzirom, da je kao novinar dobar dio pisanja posvetio i posvećuje pisanju u odnosu na predmet „Dženan Memić“ i o onima, koji su ubili Dženana Memića, ali i onima, koji su se udružili, da pomognu pravim ubojicama, da ne izađu pred lice pravde. Šimić je posjetio glavnu tužiteljicu KS Dalidu Burzić na načelo akuzatornosti – obaveze tužitelja da goni stvarne, a ne izmišljene počinitelje kaznenih djela, te posjetio istu, što je u svome Uredu rekla odvjetniku Ifetu Feragetu i Murizu Memiću, ocu ubijenog Dženana Memića, te zatražio zaštitu od glavne tužiteljice Burzić!

Pismo prenosimo u cijelosti:

„Vrlopoštovana!

Dana 16. 07. 2018. godine u 12,00 sati, na Kantonalnom sudu u Sarajevu, u predmetu „Dženan Memić“, izrečena je oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću, a kojom presudom su isti oslobođeni optužbi za smrt Dženana Memića, koji je ubijen 08. 02. 2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži, a samo sedam dana kasnije preminuo od zadobivenih povreda u UKC Sarajevo. Ljubo i Bekrija Seferović su bili optuženi od strane Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Presudom je utvrđeno, da Ljubo i Bekrija Seferović nisu krivi za smrt Dženana Memića, odnosno, da mladić Dženan Memić uopće nije stradao u prometnoj nesreći, i da je prometna nesreća izmišljena, a što je utvrdilo i sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu!

Iz svega nazire se logičan zaključak, da je od samoga početka, u odnosu na predmet „Dženan Memić“ izvršeno svjesno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju „Dženan Memić“, sa ciljem neotkrivanja pravog ili pravih ubojica Dženana Memića. Dakle, u suštini proizlazi, da je Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo na čelu sa Vama, procesuiralo kritični događaj kao kazneno djelo iz oblasti ugrožavanja javnog prometa, a ne kao kazneno djelo ubojstva, pri čemu su optužene dvije osobe (Ljubo i Bekrija Seferović), a koje sa kritičnim događajem nisu uopće povezane, što je presudom i utvrđeno, kao i to, da Alisa Mutap nema amneziju.


„Oni koji su se udružili, da pomognu ubojicama Dženana Memića poslije učinjenog krivičnog djela i da spriječe dokazivanje tog krivičnog djela, počinili su krivično djelo „Organizirani kriminal, i to pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela“ – odvjetnik Ifet Feraget

Iz Dokumenta Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, Sektora kriminalističke policije, Odjeljenja za opći kriminal, i to Službene zabilješke, broj: 02/2-2-1-97/16 od 22. 02. 2016. godine, koju je sačinila inspektorica Sanela Hasanbegović, proizlazi, da je Alisa Mutap prije 22. 02. 2016. godine sa slika, koje joj je pokazao njezin otac Mutap Zijad, prepoznala ubojicu Dženana Memića, kojeg se ona sjeća i da je toga ubojicu ona opisala u svojoj izjavi pripadnicima MUP-a KS! Dakle, Alisa Mutap svjesno svojom šutnjom u dogovoru sa više N. N., lica prikriva ubice Dženana Memića, jer se ustvrdilo, da nema amneziju i da od samoga početka laže, kao i Vi!

S tim u vezi, obzirom, da kao novinar pišem duže vremena o kriminalu u pravosudnim strukturama (i dobro mi ide, čitaju me ljudi, a i Vi), a dok sam dobar dio pisanja posvetio i pisanju u odnosu na slučaj „Dženan Memić“, gdje sam dobio obimnu materijalnu dokumentaciju, koja uvjerljivo govori, da je mladić „Dženan Memić“ ubijen na jedan podmukao način, a imajući u vidu, da sam nakon oslobađajuće presude objavio niz članaka o slučaju „Dženan Memić“ i njegovim egzekutorima, molim Vas, da mi osigurate zaštitu, jer postoji realna opasnost, da budem likvidiran od strane onih ili N. N., osoba, koji su ubili Dženana Memića, obzirom, da će isti, kao i oni koji su pomogli ubojicama svo ovo vrijeme, da ne izađu pred lice pravde, a imajući u vidu, da se isti nalaze na udaru mojih javnih članaka, učiniti sve, da se uklonim iz društvenog i političkog života!

Dakle, po načelu akuzatornosti obavezni ste, da gonite stvarne (a ne izmišljene) počinitelje kaznenih djela, kao i one, koji šute, a ne prijavljuju kazneno djelo – kazneno djelo „Neprijavljivanje krivičnog djela“ ako se zato djelo može izreći kazna zatvora od tri godine i teža!Sama činjenica, da su Romi oslobođeni od optužbi za smrt Dženana Memića, dovodi do zaključka, da se prave ubice još uvijek nalaze na slobodi, a ja se kao građanin BiH nalazim u stanju nespokoja i opće uznemirenosti, to čak što više, jer ste i Vi, kao glavna tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, kada ste odvjetnika Ifeta Ferageta i gospodina Muriza Memića, zajedno primili u svoj Ured, jasno tada rekli sljedeće: „Dženan Memić je ubijen. Ali nije on njega htio ubiti, to je bilo naguravanje, koje je eskaliralo. Meni je Alise žao, ona je morala ići hodžama, ja nju ne dam“, a to da je Dženan Memić ubijen, gospođo Burzić potvrdili ste i u svojim dopisima roditeljima ubijenog Dženana Memića. ‘Ko to „on“?!

Obzirom, da ste Glavna kantonalna tužiteljica, a pod kojom pravosudnom jurisdikcijom se nalazi Kanton Sarajevo, predlažem, kao gore.

S poštovanjem
Josip Šimić

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});