fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

EUROPA KREĆE U BORBU S TERORIZMOM: Francuska i Austrija najavile radikalne mjere

Autor: dnevno.ba

Šefovi država i Vlada Eu obvezali su se u utorak na sastanku s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom da će uvesti brze mjere u borbi protiv terorizma, a one uz ostalo uključuju kontrolu kako na vanjskim granicama EU tako i na internetu.

Macron je podsjetio na najsmrtonosniji napad u Europi, ne bi li dodao težinu onome što izgovara. U petak se obilježava peta godišnjica terorističkog napada u pariškom klubu Bataclanu 2015. u kojem je ubijeno 130 ljudi, a Francuska se od tada nije smirila. Da je terorizam prisutan na europskom tlu vidljivo je iz napada u Parizu, Nici i Beču, a to je za Macrona bio povod da zatraži drastične mjere u okviru EU, javlja Deutsche Welle.

Francuski predsjednik primjećuje više slabih točaka u europskoj borbi protiv terorizma – prije svega vanjske granice. Napadač iz Nice je samo nekoliko dana ranije doputovao u Francusku iz Italije preko otvorene šengenske granice, a nedugo prije toga je kao ilegalni migrant stigao iz Tunisa preko sredozemne rute. Nije tajna da europski lideri godinama traže da se taj put prema Europi zatvori te da se osnaži europska pogranična agencija Frontexi koja bi se trebala učikovitije boriti protiv krijumčara ljudi. O tome se puno diskturialo bez značajnoig uspjeha pa sada Macron želi dubinsku reformu šengenskih pravila,koja bi i dalje omogućava otvoren promet unutar EU.

Francuska je već obznanila da če udvostručiti broj graničnih službenika i pojačati kontrole, a nizozemski premijer Mark Rutte iskazao je zabrinutost za budućnost Šengenskog sporazuma. Njemačka kancelarka Angela Merkel napomenula je kako svi nastoje očuvati slobodu kretanja koja služi i nesmetanom prometu roba, no konačno se mora primjeniti ono što je davno dogovoreno. Radi se o sistemu exit-entry kojim bi na vanjskim granicama bili registrirani svi ulasci, ali i izlasci iz Unije. Merkel je također istaknula kako je nešto moguće postići i policijskim kotrolama koje pojedine države ne bi provodile na unutarnjim granicama već nekoliko kilometara unutar svojega teritorija.

Francuski predsjednik kritizirao je čestu zlouporabu prava na azil, a šefovi država i Vlada izjasnili su se za bolju suradnju policija i tajnih službi. Merkel je zatražila cjelokupan angažman društva te napomenula kako nije riječ o sukobu islama i kršćana, ali demokratski model društva mora se suočiti s terorističkim i antidemokratskim stavovima, upozorila je njemačka kancelarka uz opasku da u to spada koordinacija borbe protiv terorizma s islamskiom zemljama.

Prevenciju i bolje perspektive za mlade zatržila je šefica EK Ursula von der Leyen napominjući kako su mladi manje podložni radikalizaciji ukoliko imaju veće šanse u društvu pa bi stoga koncem mjeseca trebao biti predstavljen Akcijski plan za integraciju. Francuska namjerava zabraniti dolazak islamskih propovjednika iz inozemstva, imami će se ubuduće morati školovati u njihovoj zemlji, a najavljene su bolje kontrole u džamijama i organizacijama islamskog usmjerenja. U Austriji su početkom tjedna provođene velike racije u džamijama i organizacijama jer očito kancelar Sebastian Kurz želi demonstrirati odlučnost. Kurz je upozorio na opasnost koja prijeti od takozvanih foreign fighters, bivših boraca Islamske države koji se vraćaju iz Sirije i Iraka – tisuće njih se nalaze u zatvorima širom EU-a.

Austrijski kancelar ih je nazvao „tempiranim bombama“ jer će za nekoliko godina izaći iz zatvora. On traži strože zakone. I napadač iz Beča albanskog podrijetla Kujtim F. se pokušavao priključiti Islamskoj državi, ali su ga u tome 2018. u posljednjem trenutku spriječile turske službe. On je prije godinu dana u Austriji prijevremeno pušten iz zatvora.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});