fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

GV Zenica i gradonačelnik traže otpis dugova od kulturno-umjetničkih društava?

Autor: Muhamed Pivić / Dnevno.ba

ZENICA - Gradsko vijeće Zenica i gradonačelnik traže od menadžmenta i NO JP Grijanje da otpišu potraživanja od kulturno-umjetničkih društava Preporod i Napredak.

Naime, radi se o potraživanju JP Grijanja na ime zaostalih dugova za dva kulturno-umjetnička društva inače im prijeti gašenje. Neću ulaziti u to da li Gradsko vijeće na čelu sa gradonačelnikom može tražiti usluge ovakve vrste već podsjetiti na nedavnu odluku GV Zenica prema kojoj je NK Čelik isto tako trebao biti otpisan dug od strane javnih poduzeća. Obzirom da se JP Grijanje a tako ni JP Vodovod nisu obazirali na preporuku GV Zenica po pitanju otpisa dugovanja NK Čelik smatram da je ovaj prijedlog jedna vrsta marketinškog trika ili populizma iako je Gradsko vijeće donijelo odluku da Nadzorni odbor sa menadžmentom JP Grijanja otpiše ova potraživanja. A upitno je da li će jedno takvo otpisivanje potraživanja biti uopće zakonito. Ne možete nekontrolirano trošiti pare i očekivati da vam javna poduzeća opraštaju potraživanja za komunalije. Kako će vijećnici postupiti ako se na dnevni red pojavi prijedlog za otpis dugova 100-tinjak penzionera? Oni ne troše svoj novac nekontrolirano. Naprotiv, to je kategorija najurednijih platiša i zato navodim primjer 100-tinjak penzionera. Idemo li ponovo ka diskriminaciji? Nekom ćemo otpisati dugove a nekome nećemo.

Na web.stranici Preporoda piše da su u proteklom periodu priredili više stotina raznovrsnih programa: predavačkih tribina, promocija knjiga, književnih programa, izložbi likovnih djela, dramskih predstava, izložbi levhi i fotografija, vezova i drugih rukotvotina, koncerata sevdalinki, ilahija i bošnjačkog igranog folklora, koncerata klasične muzike, kolažnih programa. U okviru „Preporoda“ djeluje i biblioteka sa preko hiljadu naslova. Programi su priređivani u više gradova Bosne i Hercegovine. Članovi Muzičkog i Folklornog ansambla su učestvovali i na međunarodnim kulturnim manifestacijama u Turskoj, Austriji, Njemačkoj i Hrvatskoj.

Zapažena je “Preporodova” izdavačka djelatnost. Tiskane su na desetine knjiga.

Zaista ostaje nejasno kako jedno udruženje pored toliko koncerata, putovanja po svijetu, pored toliko tiskanih knjiga izložbi može ostati dužno JP Grijanje?

Naravno, i direktno pitanje za rukovodstvo Preporoda. Da li su dužni kao protuslugu smjeniti predsjednika udruženja i postaviti Mirzu Husetića? Ili će se, ako ga ne smijene suočiti s aktiviranjem tužbe za komunalije? I na kraju pitanje za građane. Ako bi kojim slučajem došlo do smjene, da li u gradu s univerzitetom i ustanovama kulture Preporod treba voditi medicinski tehničar?

Što se tiče Napretka, ukupno pri Napretku djeluje 65 različitih sastava i grupa: 16 folklornih skupina, 11 tamburaških i mandolinskih orkestara, 10 zborova, dva trija klasične glazbe i preko 20 različitih dramskih, humanitarnih, ekoloških, studentskih i sportskih sekcija.

Pri Napretku djeluje i zaklada Otvorena kuća, a uskoro i zaklada za Sveučilište i stipendiranje. Od svoje obnove 1990. do danas HKD Napredak je ukupno realizirao 6.530 različitih kulturnih programa, pri čemu je podijeljeno preko 2.700 stipendija i potpora. U Sarajevu je 2003. godine obnovljena Knjižnica Mijo Poljak s 30.000 knjiga.

Prema pisanju medija, o izvještaju s prošle Skupštine istaknuto je da je Napredak davno prešao granice BiH. Prema istom izvještaju pošle godine su potpisali predugovor za renoviranje kina Imperijal a Napretkov dom Trebević dali pod zakup. Godišnje približno 500 različitih kulturnih manifestacije bude realizirano.

Znaju li vijećnici kome opraštaju dug? Pričamo li o istim kulturnim društvima, neprofitnim organizacijama?

Autor: Muhamed Pivić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});