fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Hoće li državni tužilac Ćazim Hasanspahić uhapsiti i Dalidu Burzić zbog ometanja istrage u predmetu Memić?!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Dana 01. 02. 2021. godine, po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, Ćazima Hasanspahića, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo, izvršili su pretrese sa ciljem prikupljanja dokaza. Aktivnosti su se vršile u okviru predmeta na kojem Tužilaštvo BiH radi duži vremenski period, a odnosi se na krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u mjesecu februaru 2016. godine. Slobode su lišena dva lica Zijad Mutap, otac Alise Mutap i Hasan Dupovac, policajac MUP-a KS.

Sud Bosne i Hercegovine je, u krivičnom predmetu Dupovac Hasan i dr. S1 2 K 039401 21 Krn, donio rješenje kojim je određen pritvor prema osumnjičenima Hasanu Dupovac i Zijadu Mutap.

Međutim, iako je javnost očekivala, da će glavno okrivljena i prvo prijavljena Dalida Burzić također biti uhapšena, međutim, to se ni ovoga puta nije dogodilo.

Nakon dva puta oslobađajuće presude u predmetu „Dženan Memić“, postalo je evidentno i očigledno, da je od strane pravosudno – policijskih djelatnika predvođenih Dalidom Burzić izvršeno svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, sa ciljem neotkrivanja pravih ubojica Dženana Memića, pri čemu su u toj namjeri prikrivanja pravih ubojica Dženana Memića, optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koje sa kritičnim događajem nisu uopće povezane, što je presudom Kantonalnog suda u Sarajevu i utvrđeno.

Šta je Dalida Burzić tražila od sudije Igora Todorovića?!

Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu je upoznat sa prijetnjama i zastrašivanjima, kojima je bilo izloženo prvostepeno vijeće na Kantonalnom sudu u Sarajevu, u sastavu članova vijeća Mirsade Dučić Čaušević i Silvane Brkić Mujagić, kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović, a koje je sudilo u predmetu „Dženan Memić“. Te sudije bile su prijetnjama i zastrašivanjima izvrgnute, jer nisu pristale, da budu pripadnici zločinačke organizacije, koju je osnovala i njome rukovodila bivša Glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, danas sutkinja Suda BiH. Te sudije su presudile i svoju presudu donijele u skladu sa slobodnim sudijskim nahođenjem i na osnovu slobodne procjene dokaza, ne pristavši, da ispune protivpravne zahtjeve Dalide Burzić.

Tijekom, odnosno krajem mjeseca kolovoza 2018. godine, u prostorije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, kod dopredsjednice VSTV-a BiH Ružice Jukić, pristupio je na sastanak Igor Todorović, sudac s Kantonalnog suda u Sarajevu, koji je ujedno sudio i predsjednik sudskog vijeća u predmetu „Dženan Memić“, bio.

Tom prigodom, dopredsjednica VSTV-a BiH sudija Ružica Jukić, sačinila je povjerljivu Službenu zabilješku, a vezano za susret sa sucem Todorović Igorom i konverzacije sa istim.

Iz povjerljive Službene zabilješke (sa kojom je upoznat tužilac Hasanspahić) proizlazi, da se „sudac Igor Todorović požalio tada dopredsjednici VSTV-a BiH Ružici Jukić, da mu je Dalida Burzić, tada u svojstvu Glavne kantonalne tužiteljice KS, a danas sutkinja Suda BiH, istom sucu Igoru Todoroviću, prije donošenja presude u predmetu „Dženan Memić“ prijetila i pod prijetnjom slijedeće sugerirala, da u predmetu „Dženan Memić“ sudac Todorović Igor ima da donese osuđujuću presudu po Ljubu i Bekriju Seferović, da će mu ona (o.pa. Dalida Burzić) pisati obrazloženje presude, što je osuđujuća presuda, pa taman, nek sutra osuđujuća presuda padne po žalbi na Vrhovnom sudu F BiH“!

Na ovakvu protupravnu radnju sudac Todorović Igor nije pristao, pa se u izvjesnom vremenu sa bijesom Dalide Burzić tada suočio, a prijetnji hapšenjem, ucjenjivanjem, na pretek je bilo.

Tijekom 2018. godine, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, i to postupajući tužitelj Ćazim Hasanspahić, saslušao u svojstvu svjedoka više osoba, a između ostaloga i samoga suca Igora Todorovića, a vezano za predmet „Dženan Memić“, gdje sudija Todorović potvrdio sve prethodno navedeno, ali niti do dana današnjega protiv Dalide Burzić nije donijeta naredba o provođenju istrage. Tužilac Hasanspahić je najavio nove istrage protiv lica. Je li red došao i na Dalidu Burzić?! Ostaje da vidimo.

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});