fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Hoće li se u slučaju Komšićeve pobjede otvoriti pitanje legitimnog predstavljanja?

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Ilija Cvitanović, voditelj koalicije „Hrvatsko zajedništvo“, izjavio je nešto što svi apsolutno znaju, tumače na sebi svojstven način, ovisno o vremenu i situaciji i kako kome odgovara, ali je rekao istinu. Vezano je za Željka Komšića. I uistinu: „…tako mi nije sasvim jasno kako ima obraza kandidirati se za dužnost člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskoga naroda, a spominjao je da se na prošlom popisu izjasnio kao Bosanac i sada u kampanji poziva na ukidanje konstitutivnosti, a upravo je on obilato koristi za vlastiti probitak, već treći put.“

Izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Hrvata bi mogla biti tema za sebe. Kako je se tko, i kada, izjašnjavao, također je ovisilo o vremenu i prostoru, odnosno državi u kojoj se nalazilo i živjelo. Ipak, danas su neka druga vremena ali isto tako ponekada nam se čini da nije daleko od istine, da u barem nekim situacijama ova Bosna i Hercegovina podsjeća na bivšu Jugoslaviju. Onda je se moglo izjasniti prema republičkoj odnosno nacionalnoj pripadnosti ili prema federativnoj tako da ste jednostavno mogli biti Jugoslaven. Ni Srbin, ni Slovenac, ni Hrvat, ni Makedonac ili Crnogorac, niti Musliman. Jednostavno, Jugoslaven. Postoje i podaci o tome je li se itko izjašnjavao i kao Vojvođanin ili Kosovar.

Tako je i danas odnosno na posljednjem popisu stanovništva bila otvorena mogućnost da popisnik, u trenutku anketiranja osobe koju je popisivao, ne mora precrtati niti jedan od ponuđenih kvadratića ispred izbora o nacionalnoj pripadnosti od konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine već je ostavljen prostor za „ostale“ ili bilo što drugo čime će se anketirani izjasniti.

Ako se Željko Komšić jest izjasnio kao Bosanac, nije jedini. On je iskoristio pravo biranja i jednostavno se izjasnio kao žitelj regije u kojoj živi. S druge strane, njegov moralni postupak da se kandidira za člana Predsjedništva ispred Hrvata, za raspravu je. Iako on tako ne smatra jer koristi Ustavno pravo i može se danas izjasniti kako tko hoće, ali se ne može svatko kandidirati za člana Predsjedništva ako se izjasni službeno kako hoće. Ne možeš biti Englez pa se kandidirati. Ili Sejdić i Finci.

Nadalje, u obranu Željka Komšića mogla bi ići teza da se on želi kandidirati za člana Predsjedništva ispred Hrvata, jer tako nalažu pravila, pa će onda, kada i ako osvoji mandat, boriti se za ukidanje konstitutivnosti i pokušati stvoriti građansku Bosnu i Hercegovinu. No, u tom slučaju ide novo pitanje a ono bi glasilo, zašto se u prethodna dva mandata kao član Predsjedništva (kao Hrvat!) nije borio za isto jer je već u dva navrata „obilato iskoristio konstitutivnost“ i obnašao dužnost koju mu upravo konstitutivnost jamči.

Ilija Cvitanović je izvukao ovaj… ne problem ili slučaj… ovu temu na vidjelo i moglo bi se o tome raspravljati a u slučaju Željka Komšića će uvijek biti i teza i strana koje su za i protiv ovakvoga njegovog političkog djelovanja. Ukratko, kako bi netko mogao reći, on je Hrvat samo na papiru i kada zatreba, ali jedino tako može prema postojećim pravilima biti u političkom nadmetanju za člana Predsjedništva i pobijediti na izborima glasovima Bošnjaka. Član Predsjedništva ne može biti samo Bosanac ili netko „ostali“.

O svemu ovome mudro šuti istaknuti kandidat za člana Predsjedništva ispred Hrvata, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, trenutni vršitelj te dužnosti, Dragan Čović. On vjerojatno… ne, ne, on sigurno ima plan „B“. A taj plan je, ako Komšić pobijedi na izborima glasovima Bošnjaka, a to je jedini način da to učini, doći će do nužnog preispitivanja smjene vlasti jer do promjena Izbornog zakona nije došlo, a moralo je doći.

Podsjećajući se na izjavu Dragana Čovića s kraja srpnja ove godine, sve ide u tom smjeru jer on je tada rekao: „Duboko sam uvjeren da ćemo imati legitimne predstavnike konstitutivnih naroda nakon izbora te će izvršna vlast biti formirana čak brže. Vjerujem kako kolege neće zloupotrijebiti legitimno predstavljanje te ćemo do kraja godine imati Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH.“

Ukoliko se ne ostvari ovo u što je Čović uvjeren, a on je bio mnogo puta do sada u neke stvari uvjeren pa nisu prošle (naravno, ne njegovom niti krivnjom njegove politike), te ne bi čudilo da ne prođe ni sada, očito nas čekaju „deadend“ i tehnički mandati na nekim nivoima vlasti. Neće ni to biti problem, s tim se suočila i Belgija pa zašto ne bi i mi, a i nije problem dok redovno plaća stiže na račun.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});