fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

I IMAMI ODLAZE IZ BIH: Hasan efendija dobio posao njegovatelja u Njemačkoj!

Autor: Preporod

BIHAĆ - Odlazak je prisutan i kod imama u Bosni i Hercegovini. Imami kao i drugi građani imaju potrebu za financijskom stabilnošću, a kako ne bi imamski posao trpio zbog toga pojedini imami se odlučuju za odlazak vani i prihvaćanje posla koji nije u njihovoj struci. Prema riječima jednog imama iz Zenice, imami koji su već vani pomažu drugim imamima da se snađu prilikom dolaska u druge zemlje.

Kontaktirali smo Hasan-ef. Džafića koji je radio čak 19 godina u jednom džematu u Krajini, a ove godine je dobio posao njegovatelja u Njemačkoj.

„Ako čovjek treba unaprijediti svoju situaciju to ne smije biti na uštrub bilo koga, a naročito džemata. Sa svojom plaćom imamu je moguće živjeti u Bosni, ali je li to dovoljno? Bez dodatnih honorara skoro je nemoguće voditi pristojan život, a na honorare imama se ne gleda blagonaklono u Bosni. Ne smatra se ni prihvatljivim da imam radi druge poslove, to jeste osigurava određeni honorar. Tu je i složena društveno-politička situacija u kojoj se od imama očekuju mnoge stvari, kada on dolazi u različite krize i često se osjeća sam i nezaštićeno. Nije jednostavno ugoditi brojnim pojedincima od kojih neki uvjetuju rad imama svojim članstvom, odnosno prilozima. Stoga, nije presudan ekonomski aspekt u mom odlasku, ali ako govorimo i o tome treba znati da čovjek radeći posao sa srednjom školom ovdje ima znatno veća primanja od imama s fakultetom pa i magistarskom diplomom u Bosni, uzimajući u obzir razlike u životnom standardu“ – kazao je Hasan koji radi njegovateljski posao i ima sve uvjete za obavljanje vjerskih dužnosti.

Svoj imamski poziv nije zaboravio i aktivan je u bošnjačkom džematu koji postoji u gradu u kojem radi i živi.

Autor: Preporod
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});