Indoneziju pogodio novi zemljotres

Autor: Anadolija

LOMBOK - Nakon što je u nedjelju zemljotres jačine sedam stupnjeva pogodio indonezijski otok Lombok, isto područje je pogodio novi zemljotres jačine 6,2 stupnjeva .

Agencija za meteorologiju, klimu i geofiziku Indonezije saopćila je kako je zemljotres evidentiran na dubini od 12 kilometara, pest kilometara sjeverozapadno od otoka Lombok.

Američki centar za geološka istraživanja (USGS) saopćio je kako je jačina zemljotresa 5,9.

Nije poznato da li je bilo stradalih u novom zemljotresu niti je izdano upozorenje na cunami.

Na snimcima koje je objavio kanal Metro TV moguće je vidjeti ljude kako panično trče. S druge strane, glasnogovornik Agencije za upravljanje prirodnim katastrofama (BNPB) Sutopo Purwo Nugroho izjavio je kako još uvijek nije dostavljena pomoć u vidu hrane i vode za piće unesrećenima nakon razornog zemljotresa koji je Lombok pogodio u nedjelju.

Prema posljednjim informacijama koje je saopćio BNPB poginule su najmanje 164 osobe.

Ipak, podsjeća Nugroho, Agencija za smanjenje štete od prirodnih nepogoda na Lomboku, priopćila je kako je u zemljotresu stradalo 347 osoba, Oružane snage na tom području 381, a ured guvernera Zapadne Nuse Tenggare 226.

”Bilo da je riječ o općim ili regionalnim informacijama, ne možemo reći da su pogrešne kada je riječ o stradalima. Svaka jedinica koristi svoje podatke i jasno je da je potrebna veća koordinacija i razmjena informacija. Međutim, sada je prioritet dostaviti pomoć unesrećenima i zajednički rad na određivanju broja stradalih“, smatra Nugroho.

U jučerašnjem priopćenju BNPB-a navodi se kako je najmanje 1.500 osoba povrijeđeno.

Autor: Anadolija

ZADNJE VIJESTI