fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

INTELEKTUALCI PISALI BH. BLOKU: Koaliranje sa SDA, HDZ-om i SNSD-om je kraj socijaldemokracije

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Savjet socijaldemokratskog pokreta kojeg čine društveno i politički odgovorni građani Bosne i Hercegovine okupljeni oko ideologije socijaldemokracije na posljednjem sastanku najoštrije je osudio mogućnost koaliranja sa SDA, HDZ BiH i SNSD, te su uputili otvoreno pismo strankama Bh bloka (SDP, DF i Naša stranka).

Pismo intelektualaca prenosimo u cijelosti:

Savjet upozorava Bh. Blok na moguće katastrofalne posljedice ulaska u “patriotski blok”koji nam se ovih dana javno servira kroz razne oblike vještački proizvedenih kriza poput dovođenja u pitanje imena Republike Srpske, vanjskih i unutarnjih neprijatelja koji prijete opstanku države Bosne i Hercegovine, te homogenizacije i veličanja UZP od strane stranaka sa hrvatskim nacionalnim predznakom okupljenih unutar nevladine organizacije HNS.

Vještačka kriza ima za cilj gušenje opozicije u Republici Srpskoj, stavljanje Bh. Bloka u ruke bošnjačkog nacionalizma, te unutar stranaka sa hrvatskim predznakom onemogućavanje drugačijeg mišljenja od mišljenja HDZ BiH.

Bh. Blok ne smije upasti u zamku lažnog patriotizma i militantne retorike.

Podsjećamo Bh. Blok da je i sama najava mogućeg koaliranja sa SDA, HDZ BiH i SNSD već nanijela ogromnu štetu koaliciji u tri kantona. Taj negativni trend će se nastaviti i nanijeti će štetu i u Sarajevskom kantonu, te zaustaviti val pozitivnih promjena, ukoliko se Bh. Blok ne distancira od mogućeg koaliranja. Savjet insistira na vraćanju korijenima socijaldemokracije, klasnoj borbi, jednakosti i solidarnosti.

Ogroman prostor na kojem živi obespravljeni bosanskohercegovački čovjek bez nade, Vi drugovi i drugarice, dame i gospodo, morate ispuniti i svojim političkim djelovanjem stati u njegovu zaštitu.

Ukoliko Bh. Blok poklekne i koalira sa SDA, HDZ BiH i SNSD, to za nas predstavlja kraj socijaldemokracije u političkim subjektima koji se izdaju za socijaldemokratske, što ne znači i kraj socijaldemokraciji kojoj će SSP i građani/ke ostati dosljedni, zaključuje se u pismu.

Pismo potpisuju: Zoran Vidaković, Slavo Kukić, Žarko Papić, Enver Kazaz, Maja Gasal-Vražalica, Emina Abrahamsdotter, Ahmed Bosnić, Esad Bajtal, Srđan Sušnica, Suzana Sekulović-Kadirić, Slobodan Šoja, Srđan Puhalo te Anida Kapo, Iskra Zadro i Elvir Lojić.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});