fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

IZETBEGOVIĆ: Znao sam za pismo iz svibnja i pokušali smo doći do pravde

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Nemam namjeru podnijeti ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH jer mislim da činim ono za što me moj narod i izabrao, poručio je danas predsjednik SDA Bakir Izetbegović - prije sjednice Glavnog odbora ove stranke koja se održava u Sarajevu, piše Patria.

Izetbegovićevu ostavku zatražili su politički lideri iz FBiH jer javnost nije upoznao sa pismom Međunarodnog suda pravde iz svibnja 2016. godine. U tom je pismu napisano da u slučaju pokretanja revizije presude, BiH mora imati novog agenta, jer Sakib Softić nema mandat.

– Znao sam za pismo suda iz svibnja 2016. u kojem je Softić obaviješten da nije agent. Međutim, taj papir nije bio utemeljen na statutu i pravilima suda, niti na praksi suda. Softić je dva puta zastupao BiH, Srbija je pokrenula reviziju i tada je Softić imao legitimitet. Sud je dva puta zaustavio pokušaj revizije, prvi put preko registra, a drugi put obraćanjem članovima Predsjedništva BiH. Softić se potrudio i ja mu čestitam – kaže Izetbegovi.

Na novinarski upit zašto nije obavijestio javnost o ovom pismu, predsjednik SDA je rekao da nije ništa krio.

– O svemu sam obavijestio članove pravnog tima koji je radio na reviziji. Cijenili smo da vrijedi pokušati, da treba sve učiniti za pravdu u ovoj zemlji i da ne treba ispustiti šansu ili obazirati se na to što je neki registar sam po sebi nešto odgovorio. Išli smo dalje, smatrajući da ćemo valjanom aplikacijom uvjeriti suce. Nikada se nisu pozvali ni na što, ni na statut ni na pravila – kazao je Izetbegović.

Odluka da se ide u reviziju nije moja, kazao je Izetbegović, i dodao:

– Dao sam podršku za odluku i zbog toga se ne kajem. Ponovo bi sve isto uradio. Ono što je presuđeno prije deset godina uopće ne korespondira sa ulogom Srbije u bosanskohercegovačkom zlu, pokolju, etničkom čišćenju i genocidu. Kao što se Jevreji bore za pravdu i istinu, da se strane ne izjednače, i mi ćemo to nastaviti da radimo – naglasio je Izetbegović.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});