JE LI TO STIGAO KORONAVIRUS: Evo progledao i najodaniji Čovićev vojnik, te žestoko napao vrhušku partije

Autor: Milan Šutalo / HMS

LIVNO - Ukoliko ne želi obesmisliti borbu za načelo da Hrvate predstavljaju oni koje Hrvati izaberu i izgubiti vjerodostojnost među vlastitim biračima, vrh HDZ-a BiH mora to načelo početi sam poštovati i primjenjivati. A to znači uvažiti volju vlastitog naroda, vlastitih birača, iskazanu na posljednjim izborima i u Hercegbosanskoj županiji. Čija skupština, upravo zbog nepoštivanja volje hrvatskih birača, unutar samog HDZ-a, ne dakle krivnjom nekog drugog, nije izabrala novu županijsku vladu, ni godinu i pol nakon izbora. Što je sramotno.

Šest od osam zastupnika HDZ-a u Skupštini Hercegbosanske županije, koje su izabrali Hrvati, želi, naime, da načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin bude novi županijski premijer. Županijski odbor HDZ-a HBŽ inzistira da to bude Ivan Jozić, aktualni premijer u tehničkom mandatu. Vrh HDZ-a umjesto da poštuje volju većine narodnih izabranika, podržava stav svog Županijskog odbora, a kažnjava trojicu od šestorice onih, uključujući i samog Vukadina, kojeg su, ponavljam, Hrvati izabrali, privremeno ih na 30 dana isključujući iz stranke, da bi ih prisilo da se povinuju volji manjine i stranačkog vrha.

Što bi sada trebali učiniti iz HDZ-a BiH privremeno isključeni Ivan Vukadin, Robert Bagarić i Ante Tadić? Pogazati proklamirana načela vlastite stranke da bi im stranka ukinula suspenziju? Prihvatiti da kandidat za županijskog premijera bude onaj kojeg ne podržava nitko od izabranih zastupnika stranke, ma tko to bio? Nije li apsurdno i nerazumno to od njih tražiti?

Vrh HDZ-a BiH, ma tko ga činio, u slučaju donošenja odluke o suspenziji, kažnjavajući trojicu od šestorice zastupnika, privremenim isključenjem iz stranke, želio je, valjda, poslati poruku preostaloj trojici da prihvate odluku ili će i oni biti isključeni. No, oni taj nerazumni zahtjev nisu prihvatili. Da jesu pogazili bi vlastito dostojanstvo i dignitet.

Uz to, pomogli bi tom “vrhu HDZ-a” do kraja prepilati granu na kojoj i on i oni sjede. Ovako, “vrh HDZ-a” još ima vremena dozvati se pameti i prihvatiti volju većine zastupnika svoje stranke, od naroda izabranih u Skupštinu Hercegbosanske županije. U suprotnom iz Sarajeva im s punim pravom već sada mogu reći; tražite od nas da poštujemo volju hrvatskog naroda, vaših birača, a vi ju sami ne poštujete.

Autor: Milan Šutalo / HMS

ZADNJE VIJESTI