fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kad tužitelj Ćazim Hasanspahić pravdu dijeli – Naložio izuzimanje izmeta od neuračunljivog Danela Rajkovića!

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Dana 24. 09. 2019. godine, postupajući po Naredbi Tužiteljstva BiH, SIPA je na području Gacka uhitila Danela Rajkovića (38), osumnjičenog za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

“Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je tijekom 2019. godine, u više navrata, putem društvenih mreža upućivao ozbiljne, uvredljive i teške prijetnje, usmjerene na pripadnike bošnjačkog naroda u BiH, te upućivao ozbiljne prijetnje imamu džemata Bosanski Novi, prema kojem je upućivao prijetnje za život i sigurnost vjerskog službenika i članova njegove obitelji”, priopćeno je tada iz Tužiteljstva BiH.

Dana 25. 09. 2019. godine, a nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac Tužiteljstva BiH Ćazim Hasanspahić je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za:

Rajković Danela, rođenog 1981. godine u Mostaru, nastanjenog u Gacku.

Mjera pritvora za Rajković Danela predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c) ZKP-a BiH, odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni Rajković Danel pod istragom je Tužiteljstva BiH i osumnjičen je za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. KZ-a BiH.

Podsjetimo, da su pojedini sarajevski mediji objavili fotografije na kojima se vidi kako Danel Rajković vrši veliku nuždu ispred džamije u Gacku, a za kojeg Sadet ef. Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko, kaže da je „psihički nestabilna osoba“.

Na ročištu povodom prijedloga za određivanje pritvora, na upit sutkinje Suda BiH Tatjane Kosović, „zašto je ispred džamije u Gacku vršio veliku nuždu“, Rajković je odgovorio, da je „bio pijan“!

Iz Suda Bosne i Hercegovine za portal Dnevno.ba poslali su odgovor: „Poštovani, Sud je u predmetu S1 3 K 033556 19 Kpp 2 donio rješenje kojim je djelimično prihvaćen prijedlog Tužilaštva te je prema osumnjičenom Danelu Rajkoviću određen pritvor iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka c) ZKP BiH, koji po ovome rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 24.10.2019. godine ili do nove odluke Suda. Istim rješenjem je odbijen, kao neosnovan, prijedlog Tužilaštva BiH od 25.9.2019. godine da se prema osumnjičenom Danelu Rajkoviću odredi pritvor na osnovu člana 132. stav 1. tačka b) ZKP BiH“.

Tako tužitelj Tužiteljstva BiH Ćazim Hasanspahić, inače šef Odsjeka za borbu protiv terorizma, koji je pozvan da se bori protiv najtežih oblika organiziranog kriminala, privrednog kriminala i korupcije i iz krivičnih djela iz oblasti terorizma, „bilda“ svoje mišiće, hapseći psihofizički neuravnotežene osobe, psihički oboljele osobe, koje vrše nužde diljem Bosne i Hercegovine. Na taj način postao je počasni šef Odsjeka za borbu protiv izmeta i psihički nestablinih osoba! ‘Ko je god vidio slike vršenja nužde od strane Danela Rajkovića mogao je donijeti zaključak, da je isti zaista neuravnotežena osoba i da takvim osobama treba pomoći i da takve osobe trebaju stručnu psihijatrijsku pomoć, a ne režimsku palicu ili pritvor.

S obzirom, da je Danel Rajković bio pijan, kod istoga je nesumnjivo bitno bila smanjena uračunljivost „tempore in criminis“, no to ga ne opravdava od odgovornosti. Ostaje nejasno, da li je Danel Rajković vršio ispred džamije veliku nuždu što mu je stvarno bila nužda, ili pak iz vjerske mržnje spram Bošnjacima?! To ćemo pitanje prepustiti tužitelju Hasanspahiću.

Nije mi namjera ovdje nikoga opravdavati, pogotovo ne Danela Rajkovića, jer svako učinjeno krivično djelo treba i mora biti procesuirano i adekvatno sudskom presudom kažnjeno, no da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine „bilda“ mišiće i pokazuje svoju moć samo nad malim ribama, pokazuje i slijedeći slučaj:

Prije nekoliko mjeseci Rajko Vasić iz SNSD-a, blizak suradnik Milorada Dodika, napisao je na svom Twitter nalogu: „Ako Bošnjaci toliko vole genocid neka čekaju novu priliku“!

Tada je Tužiteljstvo BiH samo formiralo predmet protiv Vasića, dok su tada iz SIPA-e poručili, da „čekaju upute i smjernice iz Tužiteljstva BiH, te da će Vasić biti saslušan, kad Tužiteljstvo izda Naredbu za njegovo saslušanje“. Tužiteljstvo BiH nikada protiv Vasića nije istragu otvorilo niti naložilo SIPA-i da u svojstvu osumnjičenog sasluša Rajka Vasića, iako je takvom svojom objavom nesumnjivo počiniokrivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. KZ-a BiH, ali i izazvao veliko zgražanje javnosti i Međunarodne zajednice u BiH na istu.

Zašto ista ta pravda, koju je odlučio dijeliti tužitelj Hasanspahić nije sustigla i Rajka Vasića, kao što je sustigla neuračuljivog Danela Rajkovića?! Zašto tužitelj Hasanspahić nije izdao Naredbu za hapšenje i Rajka Vasića?! Vrlo jednostavno: Vasić je član SNSD-a – vladajuće stranke institucija Državnog pravosuđa!

Na ročištu povodom održavanja prijedloga Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora prema Danelu Rajkoviću, tužitelj Hasanspahić je izjavio, kako „Rajković Danel predstavlja prijetnju svim Bošnjacima“, kojeg li licemjernog mjerila, odmjeravanja i podmjeravanja, ali zar stvarnu prijetnju Bošnjacima ne predstavlja upravo član vladajuće stranke institucijom Državnog pravosuđa Rajko Vasić, kad javno izjavi i napisa na svom Twitter nalogu: „Ako Bošnjaci toliko vole genocid neka čekaju novu priliku“!

U cilju dokazivanja krivnje Danela Rajkovića, postupajući tužitelj Ćazim Hasanspahić je doglednom vremenu naložio izuzimanje izmeta od Danela Rajkovića, kako bi se utvrdilo, da li izmet ispred džamije u Gacku odgovora izmetu i DNK Danelu Rajkoviću, dok će navedeno sve Sudu BiH uputiti na eventualno potvrđivanje optužnice – saznaje portal Dnevno.ba iz izvora Tužiteljstva BiH!

Na ovaj način, tužitelj Hasanspahić pokazao je sav svoj pravni kapacitet kao državni tužitelj, dok predmeti iz oblasti ozbiljnih krivičnih djela skupljaju prašinu po stalažama tužitelja Hasanspahića.

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});