fbpx

Kecmanović: Schmidt je marginalna i tragikomična figura! Hrvatski zahtjev je zdravorazuman i demokratski

Autor: Dnevno.ba

Kada bi Milorad Dodik i Dragan Čović raspisali referendum, pokazalo bi se da bar 90 posto Srba i Hrvata više ne žele živjeti u BiH. Nisam siguran da i Bošnjaci potajno ne žele svoju državicu, ali to ne smiju kazati – smatra Kecmanović.

Politolog Nenad Kecmanović rekao je da je siguran da će predstavnici Rusije i Kine odbiti da se izvještaj Christiana Schmidta o stanju u BiH, u kojem je optužio Srbe i Hrvate za destabilizaciju BiH i podrivanje Daytona, uopće nađe na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN.

Komentirajući Schmidtove optužbe u izvješću da vlasti Srpske rade na potkopavanju BiH, njenih nadležnosti i institucija, kao i da podrivaju mir i stabilnost u BiH, Kecmanović je postavio pitanje da li uopće i treba razgovarati o tome što je napisao “njemački građanin Christian Schmidt”.

– Dva su razloga za to. Prvi je taj što Schmidt od Vijeća sigurnosti UN nije imenovan za visokog predstavnika, tako da može oglasiti samo kao privatna osoba. Drugo, ako se upustimo u analizu ovog izvještaja, možemo samo s dosadom konstatirati da je to monotono ponavljanje onoga što smo već bar 50 puta pročitali u izvještajima /bivšeg visokog predstavnika u BiH/ Valentina Inzka i njegovih prethodnika – rekao je Kecmanović Srni.

On je naglasio da između Schmidta, s jedne strane, i Inzka i prethodnika, s druge strane, postoji razlika u tome što su oni bar imali legitimitet koji Nijemac nema.

Prema njegovim riječima, nije ni trebalo pročitati izvještaj da bi znali da tamo piše da su Srpska i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik krivi za sve.

Međutim, ocijenio je Kecmanović, novina je u tome što Schmidt u ovom izvještaju optužuje i Hrvate za destabilizaciju BiH i njihov zahtjev za teritorijalnom reorganizacijom BiH tumači kao “podizanje aveti ratne težnje za trećim entitetom”.

– Hrvati su do sada bili pošteđeni, dok je Srpska bila u negativnom fokusu. Ali, opet je riječ o banalnim podvalama i lažima – smatra Kecmanović.

On je upitao o kakvoj ratnoj težnji za trećim entitetom govori Schmidt ako se zna da je treći entitet, odnosno Hrvatska Republika Herceg-Bosna, postojala sve do Washingtonskog sporazuma.

Kecmanović je podsjetio da su taj sporazum isporučili Amerikanci i Nijemci, ali i da su Hrvati njime dobrovoljno stvorili entitet s muslimanima, koji se u početku i zvao bošnjačko-hrvatska federacija.

On je ukazao da je Washingtonskim sporazumom bila predviđena i konfederacija Federacije, ističući da su Hrvati prevareni, pa je to ostalo mrtvo slovo na papiru.

– Sad je problem u promjeni Izbornog zakona da bi Hrvati napokon mogli da biraju svog člana Predsjedništva BiH. Hrvatski zahtjev je toliko zdravorazuman i demokratski da nema nijedan kontraargument. Ali, Bošnjaci su naprosto protiv i u tome imaju podršku Amerikanaca, a Schmidt ih u tome poslušno slijedi – objasnio je Kecmanović.

Prema njegovom mišljenju, Hrvati su napravili veliku grešku time što su prihvatili visokog predstavnika, ali je, usprkos tome, činjenica da se “iz vana podržani bošnjački unitarizam popeo na vrh glave i Srbima u Srpskoj i Hrvatima u Federaciji”.

– Kada bi Milorad Dodik i Dragan Čović raspisali referendum, pokazalo bi se da bar 90 posto Srba i Hrvata više ne žele živjeti u BiH. Nisam siguran da i Bošnjaci potajno ne žele svoju državicu, ali to ne smiju kazati – smatra Kecmanović.

Ukazujući da BiH kao cjelinu drži još jedino inozemni protektorat, on je poručio da se postavlja pitanje dokle će to moći da traje bez obzira na međunarodnu konjunkturu.

– U svemu tome Schmidt je marginalna i tragikomična figura – zaključio je Kecmanović.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI