fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Twitter

Kineski premijer upozorio na mogući ‘kaos i sukobe’ u Aziji: “Kina može biti sidro svjetskog mira i stabilnosti”

Autor: FENA

Azija mora izbjeći “kaos i sukobe” ili će budućnost regije biti izgubljena, rekao je kineski premijer Li Qiang, obraćajući se međunarodnoj publici političkih i poslovnih čelnika u četvrtak, prenosi AFP.

Li je rekao da Kina može biti “sidro svjetskog mira i stabilnosti” i da će nastaviti s reformama i otvaranjem.

– U ovom nesigurnom svijetu, sigurnost koju nudi Kina je sidro za svjetski mir i razvoj – rekao je Li na godišnjem Boao forumu za Aziju na kineskom otoku Hainan.

– Tako je bilo u prošlosti i tako će ostati i u budućnosti – dodao je.

Deseci poslovnih čelnika, uključujući izvršnog direktora Applea Tima Cooka, glavnog izvršnog direktora HSBC-a Noela Quinna i osnivača Blackstonea Stephena Schwarzmana, prisustvuju forumu, koji dolazi u trenutku kada se Kina suočava sa oštrom konkurencijom iz Sjedinjenih Država, kao i sa zadatkom oživljavanja svog drugog najvećeg gospodarstva u svijetu nakon gotovo tri godine izolacije pod strogom politikom nulte stope Covida.

Među političkim čelnicima koji prisustvuju događaju su španjolski premijer Pedro Sánchez, koji bi trebao preuzeti ulogu predsjednika Europske unije u srpnju, i malezijski premijer Anwar Ibrahim.

Unatoč slabim gospodarskim podacima u prva dva mjeseca 2023., Li je rekao da je Kina na putu oporavka nakon završetka politike nulte stope Covida koja je konačno naglo ukinuta u prosincu prošle godine nakon rijetkih masovnih prosvjeda u zemlji.

– Kina će nastaviti težiti napretku uz održavanje stabilnosti, konsolidaciju i širenje zamaha gospodarskog oporavka i promicanje ukupnog poboljšanja kineskog gospodarskog učinka – rekao je Li.

Kinesko gospodarstvo poraslo je za samo 3 posto u 2022., što je najslabiji učinak u desetljećima s izuzetkom 2020., kada je Covid poremetio poslovanje, putovanja i trgovinu.

Li, blizak suradnik kineskog predsjednika Xi Jinpinga, koji je početkom ovog mjeseca imenovan drugim kineskim zapovjednikom, rekao je da će Kina ostati predana “reformama i otvaranju” bez obzira na “razvijanje” globalne situacije.

Autor: FENA
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});