fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Pa svi su takvi!

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Možemo iščitati iz pojedinih medija da će predstojeći izbori biti veoma zanimljivi. Odakle nekome ideja da će izbori biti zanimljivi, ne znamo. Ništa tu nema zanimljivo. Ako mislite da ova tvrdnja nije točna, sjetite se nekoliko posljednjih izbora i dajte recite pa što je tu toliko zanimljivo. Posebno se ova zanimljivost odnosi na biranje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji treba sjesti na tu poziciju ispred Hrvata (ne umanjujući zanimljivost utrke kod ostala dva naroda).

Dragan Čović, Diana Zelenika i Željko Komšić su glavni favoriti, kako nas uvjeravaju „kladionice“. Što je tu toliko zanimljivo? Pobijedit će onaj kandidat ili kandidatkinja s većim brojem osvojenih glasova. I gotovo. Više bi nas trebalo zanimati stvarno i potencijalno glasačko tijelo pojedinog pretendenta na dotičnu poziciju.

Protukandidati Dragana Čovića za člana predsjedništva ispred Hrvata na predstojećim izborima, kao čelnika koji još uvijek obavlja tu dužnost, imaju priču protiv. Protiv Čovića kao ujedinjenog kandidata onih stranaka koje je okupio HNS (ne sve stranke članice Sabora) u jednu koaliciju. Protukandidati zajedno sa sebi sklonim medijima također imaju primjedbe, napade, oštar pristup u ovom predizbornom vremenu koji će postati, vjerujemo, još oštriji kako se budu izbori približavali.

Samo ćemo navesti one osnovne značajke koje spominju oporbenjaci protiv Dragana Čovića, stranke koju predstavlja i politike koju vodi.

Jedan očito neustrašivi kolega je sebi svojstveno rezonirao situaciju i podsjetio u vlastitom izlaganju što to razlikuje dr. Dianu Zelenika od Dragana Čovića. Nju koja „je napravila moralni i politički otklon od Dragana Čovića“, nju krase a njega ne, kako stoji u izlaganju, sljedeće stavke: „Poštenje, iskrenost, osobni i profesionalni integritet, ljubav prema svom narodu i državi, osjetljivost na nepravdu, nesnošljivost prema kriminalu, korupciji i nepotizmu, izostanak kriminalnih radnji, ne pripadnost mafijaškim organizacijama, izostanak krivičnih prijava za gospodarski kriminal, izostanak zatvorskih kazni, dosljednost u vjerskom i nacionalnom izjašnjavanju, korištenje latiničnog pisma, izostanak vlasništva nad brojnim nekretninama i nad desetinama milijuna eura te nesudjelovanje u uništavanju cijelog hrvatskog naroda.“

Ma dajte, pa tko bi dao glas nekome tko je obilježen navedenim? Koje je to glasačko tijelo? (Pa za ovo se, ako je istina, dobiva doživotna robija a nakon nje i života, barem osam Danteovih krugova.)

E, to je isto glasačko tijelo koje je dalo glas Čoviću i na prošlim izborima kada je uvjerljivo postao član Predsjedništva i dat će mu glas opet.

Je li moguće da je 128 tisuća ljudi sve ono navedeno? Ono što se nalazi pod navodnicima u jednom od prijašnjih pasusa? Nije.

Postoji jedna sigurna glasačka baza HDZ-a BiH koja će uvijek dati svoj glas spomenutoj stranci i njenim kandidatima, inercijom, svojevoljnim htijenjem, objašnjavajući tu pojavu možda i nesuvislim izrazom, da je opet Čović sa HDZ-om najbolji izbor jer su ostali isti prema odredbenim značajkama ljudskosti i politike. To je patološka laž. Ali ni duboko zaljubljena osoba nekada ne želi otvoriti oči i priznati činjenicu da je partner vara već ustraje u ljubavi. To je zagonetka.

Čović, ako pobijedi, pobijedit će jer su se mnogi glasači već odredili da će mu dati glas samo zato što ih je „strah“ ponovnog uspjeha Željka Komšića koji nema baš zavidnu biografiju iz vremena kada je dva puta obnašao dužnost člana Predsjedništva ispred Hrvata. A drugi impuls je taj da davanje glasa Diani Zelenika samo daje veću mogućnost upravo Komšiću.

Pred oporbenim strankama HDZ-a BiH je uvjeravanje biračkog hrvatskog tijela da ona može pobijediti obadvoje potencijalno najizglednijih protukandidata. A pitanje je zapravo ima li još dovoljno pristalih Hrvata u BiH da mogu skupiti potrebnih… oko 130 tisuća glasova… koji će zaokružiti doktoricu. Mnogo, mnogo takvih više ni ne živi u BiH a do Frankfurta ili neke druge europske destinacije u konzularno predstavništvo gdje se glasa, im se ići ne da na dan izbora. Možda ih više ni ne briga tko će biti hrvatski član predsjedništva države u kojoj je svakako malo toga u redu.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});