KORONAKRIZA: Restriktivne mjere dovele do prosvjeda diljem Evrope

Autor: dnevno.ba

Rast broja novozaraženih koronavirusom, ali i preminulih, doveo je do restriktivnih mjera širom Evrope.

Protiv njih su se građani pobunili te su proteklih dana zabilježeni brojni protesti u mnogim gradovima Evrope.

Samo u Londonu tamošnja policija uhapsila je 155 osoba na protestu protiv mjera karantina i vakcina protiv koronavirusa.

Učesnici protesta su uhapšeni zbog različitih krivičnih djela, uključujući i napad na policijskog službenika, posjedovanje droge i kršenje ograničenja uvedenih radi sprječavanja širenja pandemije.

Demonstrantima koji su protestovali protiv restriktivnih mjera pridružile su se grupe koje se protive primanju vakcina protiv vorusa Covid-19. Mjere karantina u Engelskoj će biti na snazi do 2. decembra, ali će tada biti najavljene nove, selektivnije restrikcije, kao i nacionalni program vakcinacije sljedećeg mjeseca.

Policija je ranije pozvala stanovnike Londona da ne učestvuju u demonstracijama, čije je održavanje zabranjeno zbog zatvaranja cijele zemlje.

Građani su se okupili i u Frankfurtu na Odri, na granici Njemačke i Poljske, uz pratnju brojnih pripadnika policije.

Prema podacima policije, u demonstracijama koje je organizirala inicijativa “Querdenken” učestvovalo je oko 1.500 demonstranata koji su, zajedno s istomišljenicima iz Poljske kazali kako se žele angažovati na stavu koji odražava “mir i slobodu”.

Kao i u drugim zemljama Evrope, i Poljska se suočava sa skokom novooboljelih. U srijedu je Poljska zabilježila 674 umrlih od koronavirusa za 24 sata, što je najviši broj od početka pandemije.

Sa druge strane Njemačka, koja je do sada zabilježila skoro milion infekcija, produžila je mjere do 20. decembra. Ograničenje kontakata i restrikcije za restorane i hotele najvjerovatnije će važiti do januara.

U jeku zabrane javnih okupljanja, demonstranti nezadovoljni slovenačkim vlastima, jučer su izašli na ulice Ljubljane, ali u automobilima. Policija je reagirala i kažnjavala učesnike zbog brojnih saobraćajnih prekršaja i nepoštovanja epidemioloških mjera.

Zbog vladinih mjera, organizatori protesta su pozvali građane da demonstriraju u svojim automobilima i “masovno, glasno i vidljivo iznesu kritike na račun aktuelnih vlasti”.

Demonstranti tvrde da je vlada ponovo dokazala da “koristi epidemiju za diktaturu, represiju i kršenje osnovnih ljudskih prava, kao što je pravo na slobodno izražavanje” i najavljuju da će se protesti u automobilima održavati svakog petka, sve do ukidanja zabrana.

Demonstracije su zabilježene i u nekoliko hrvatskih gradova i to u Zagrebu, Osijeku, Splitu…

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI