fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Arhiva

KOŽUL : Ako ne postoji suglasnost za NATO, treba se fokusirati na EU integracije

Autor: Vijesti.ba

SARAJEVO - Proteklih dvanaest mjeseci, a posebno predizborni i postizborni period, obilježilo je licemerje u političkom životu BiH, smatra poslanik HDZ-a BiH u državnom Parlamentu Predrag Kožul.

Kako u razgovoru za Vijesti.ba ističe, naša država suočena je sa blokadama određenih institucija i fenomenom neprovođenja presuda Ustavnog suda BiH.

“U prvom redu, osvrćem se na presudu u slučaju ‘Božo Ljubić’ koja se tiče izmjene Izbornog zakona BiH. Nismo uspjeli stvoriti temeljene preduvjete za implementaciju izbornih rezultata i zato smo sada u ozbiljnim problemima kod konstituiranja vlasti. Posljednji primjer je činjenica da Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije dobila rukovodstvo. To je prilično formalna stvar, ali u procedurama nije nebitna i to će stvoriti određene blokade i zastoje u formiranju Vijeća ministara BiH”, naglašava Kožul.

Naš sugovornik ističe da HDZ BiH, bez obzira na složenu političku situaciju, te nezadovoljstvo zbog činjenice da Izborni zakon BiH nije izmijenjen i da presuda u slučaju “Ljubić” nije implementirana, nastoji raditi na deblokadi procesa na svim nivoima gdje to može činiti.

Kožul se nada da će u godini koja je pred nama blokade biti prevaziđene.

“Postoje pozitivni pomaci u međustranačkim razgovorima, bez obzira na to što se o tome stidljivo priča. Čini mi se da može do toga doći, ali bi se morali lišiti licemjernog ponašanja u političkim odnosima i toga da neko čini ono za šta drugog osuđuje”, naglašava ovaj HDZ-ov poslanik.

Na naš upit da li i stranka čiji je član snosi dio odgovornosti i krivice za postojeće stanje, Kožul odgovara kako je “teško apotekarskom vagom mjeriti nečiju krivicu ili zasluge”.

“Svi u političkom procesu griješimo, možda ponekad imamo isključive stavove. No, rekao bih da je HDZ BiH u proteklom mandatu, na svim nivoima gdje smo bili u vlasti, nastojao biti konstruktivan i proaktivan, svjestan trenutka u kojem živimo”, dodaje on.

Kategorično tvrdi – politika HDZ-a BiH je politika zajedničkog nazivnika.

“Želimo da razgovaramo sa našim partnerima iz drugih političkih stranaka i iz drugih naroda o onome o čemu se slažemo, te da te procese vodimo naprijed. Kada je u pitanju ono o čemu se ne slažemo, pokušavamo vrlo pažljivo rješavati”, navodi Kožul.

Jedno od spornih pitanja u BiH svakako su NATO integracije. SDA je kao uslov za imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, SNSD-ovog kadra, upravo postavila napredak države ka članstvu u ovom vojnom savezu. Vodeća stranka u RS to kategorično odbija.

No, kakva je pozicija HDZ-a BiH spram novonastale situacije? Kožul kaže da je to nešto što “odudara od politike zajedničkog nazivnika”.

“Ako postoji stranka i strana koja je u BiH zainteresirana  i za europske i za NATO integracije, to je HDZ BiH. Ipak, u trenutku kada oko neke bitne stvari ne postoji suglasnost, radije bih se fokusirao na dio u kojem postoji suglasnost. To je svakako proces EU integracija”, istakao je on.

Naš sugovornik je potcrtao da HDZ BiH ima bitno različite stavove o NATO integracijama u odnosu na recentne stavove srpske politike u BiH.

“To vrlo jasno kažemo i ne krijemo. No, rekao bih da bi bilo bolje da to nije razlog bilo kakve blokade, nego da je to priča za razgovore”, zaključio je Kožul.
 

Autor: Vijesti.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});