fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kriminal i nepotizam kadrova SBB-a u Institutu za medicinsko vještačenje

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Vlast na državnoj razini se nazire, gleda se tko će se domoći udobnih fotelja i sinekura u mnogobrojnim institucijama. Najglasniji borac protiv korupcije, kriminala, nepotizma i sličnih pošasti u društvu, Fahrudin Radončić, prvi čovjek SBB-a je dopustio sve ono u šta se zaklinjao da neće.

Tako je Radončić za federalnog ministra imenovao, već debelo kompromitiranog, Veska Drljaču koji od prvog dana mandata ne da ne vlada ministarstvom, već ne vlada ni sam sa sobom. Drljača je ministarstvo prepustio Kenanu Spahiću, osobi koja je “epitet” varalica itekako zavrijedio.

DRLJAČA I RADONČIĆ DOPUSTILI SPAHIĆU DA SE “SAMOIMENUJE” NA ČELNO MJESTO UO INSTITUTA

Prilikom raspisivanja natječaja za novi UO Instituta za medicinsko vještačenje, Drljača i Radončić su taj posao prepustili upravo Kenanu Spahiću. Zvuči nevjerojatno, ali upravo je Spahić (kao nadaleko poznat pravnik) pisao tekst natječaja. Da bi se “uvalio” za predsjednika UO Instituta, izbacio je najbitniji uvjet a taj je da je potrebno imati najmanje pet godina iskustva iz oblasti medicinskog vještačenja. Naravno, ni Drljača a niti Radončić u toj “namještaljci” nisu vidjeli ništa sporno pa je Spahić svečano ustoličen.

Osim Spahića u UO, također na nezakonit način u NO je ubačena još jedna Radončićeva i Drljačina partijska kolegica, iako nije ispunjavala uvjete. Točnije uvjet iz Točke III koji glasi “da ima značajno radno iskustvo u oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja, socijalne zaštite, dječije i invalidske zaštite zaštite civilnih žrtava rata, braniteljsko-invalidske zaštite, obrane i u drugim oblastima”!

Radi se o izvjesnoj Asji Gojačić, osobi od povjerenja Radončića, Drljače i SBB-a. Da je Radončić dopustio notorni nepotizam, dokazuje činjenica da je, nakon što je imenovana u NO Instituta, Asja Gojačić i uposlena u toj instituciji. Gojačić dobija plaću po većem koeficijentu od onoga koji je po zakonu pripada i ima plaću veću od 3.000 konvertibilnih maraka. Znači ima plaću veću od bilo kojeg federalnog ministra (!?).

SPAHIĆ I SESTRU ZAPOSLIO U INSTITUT A NEZAKONITO UZIMA I PUTNE TROŠKOVE U FMRSP?

Prema informacija do kojih smo došli, Kenan Spahić nakon što je (nezakonito) imenovan na čelno mjesto Instituta, u isti je zaposlio i svoju sestru Sanelu Gadžun koja radi u Odjeljenju instituta u Zenici. Ako ovo nije nepotizam, ne znamo kako drugačije nazvati tu tragikomediju?!

Pored toga što je nezakonito imenovan za predsjednika UO Instituta, zaposlio sestru, Spahić je postao i vlasnik stana u centru Sarajeva. Informacije iz ministarstva govore da, iako ima stan, uredno naplaćuje putne troškove u ministarstvu kao da svaki dan putuje na relaciji Zenica-Sarajevo i obrnuto. Na taj način vrši zloporabu položaja, nezakonito prisvaja novčana sredstva i oštećuje proračun FBiH.

Sve ove činjenicu su odavno poznate Drljači a kako saznajemo i Radončiću, kojemu će zbog ponovnog participiranja u vlasti Drljača i Spahić biti veliki uteg.

SPAHIĆ JE SUDJELOVAO U POKUŠAJU NEZAKONITOG IMENOVANJA DIREKTORA FONDA ZA PROFESIONALNU REHABILITACIJU I ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM

Afera koja već duže vrijeme potresa FBiH je kriminal u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, na čijem čelu se nalazi (po presudi Općinskog suda u Sarajevu iz siječnja 2018. godine) nezakonito imenovani direktor Ahmet Baljić.

U krugovima Vlade FBiH je općepoznata stvar da su Spahić, Baljić i Miraščić (savjetnik u kabinetu Premijera FBiH), u jako prisnim odnosima.

Krivotvoritelju službene isprave (potvrdio i sud u gore spomenutoj presudi) Ahmetu Baljiću, preko svojih veza u Institutu za medicinsko vještačenje, Spahić je još 2017. godine “isposlovao” da dobije status invalidne osobe. Razlog je jednostavan, Baljić je “zinuo” na još jedan mandat na čelu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invalidetom ali sve su prilike da će prije završiti na optuženičkoj klupi nego na direktorskoj poziciji.

Osim toga, Spahić je učinio sve da nadzor kojega je FMRSP vršilo vezano za imenovanje Ahmeta Baljića, “razvodni” koliko je god to moguće.

Nakon svega navedenog dolazi se do jedinog mogućeg zaključka: SBB je stranačko-klijentelističko-nepotistička organizacija. Bilo bi pretjerano (barem za sada) tvrditi da se radi o kriminalnoj stranci, no, ako se u obzir uzmu krim-obrada koja se protiv Spahića i Drljače navodno vodi zbog makinacija oko podjele sredstava Lutrije BiH, saslušanja obojice u prostorijama SIPA-e, izuzimanje dokumentacije iz ministarstva od strane FUP-a,…, možda se SBB “okiti” i epitetom kriminalne organizacije. Uostalom, otkud Spahiću stan u Sarajevu, koliko je plaćen i ima li pri kupovini stana sredstava koja su “uprihodovana” kaznenim djelima?

Podsjećamo na govor Fahrudina Radončića, u kojem je nepotizam naveo kao jednu od rak rana BiH društva i obećao da će se svim silama boriti da se takve pojave iskorijene. Puštajući Spahića, Drljaču, Gojačić i slične da rade što žele, izgleda da je Radončić zaboravio u šta se zaklinjao. Pri tome javno obećavši da će predložiti zakon kojim se nepotizam kažnjava sa tri godine zatvora.

Fahro-bujrum!

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});