fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Odigrana predstava „Ledeno srce“

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Mostarski mališani uživali su u još jednoj predstavi koju je Pozorište lutaka Mostar pripremilo za njih u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“. Radi se o predstavi „Ledeno srce“ koja je nastala prema bajci njemačkog književnika Wilhelma Hauffa, a u režiji Todora Valova redatelja iz Bugarske. Scenografiju, lutke i kostime uradila je Stefka Kjuvlieva, a autor muzike je Plamen Mirčev – Mirona, također iz Bugarske.

Ovo je bajka o siromašnom ćumurdžiji Petru Munku koji za novac i moć prodaje svoju dušu zlom Mihaelu Holanđaninu. Riječ je o filozofskoj priči prilagođenoj dječijem uzrastu u kojoj se govori o odabiru životnog puta, o snazi ljubavi, kajanja i praštanja, o održivosti ljudske moralne i duhovne vrijednosti.

„Ovo je predstava koja je osvojila mnoge značajne nagrade na međunarodnim lutkarskim festivalima. U njoj se govori o grijehu, o iskupljenju od grijeha, o snazi ljubavi, snazi date riječi, i za djecu je veoma poučna, jer pokazuje da se novcem ne može sve kupiti. Pokazuje da je od novca puno važnija data riječ i ljubav između ljudi, ono što je, zapravo, najvažnije i primarno, kao i to, da se svo blago ovog svijeta ne može vrjednovati toliko da bi moglo nadvladati te najvažnije ljudske pozitivne osobine“, objasnio je glumac pomenute predstave, Nedžad Maksumić.

Maksumić nam je objasnio kakvu on ulogu igra u ovoj predstavi.

„Ja igram jednog staklenog čovječuljka, između ostalih uloga koje igram, čovječuljka koji ispituje savjest glavnog junaka ćumurdžije Petra Munka, a koji od siromašnog ćumurdžije postaje bogati trgovac, te na jedan period zaboravlja odakle potiče i koje su stvarne vrijednosti. Stakleni čovječuljak ga podsjeća na te vrijednosti, daje mu upute kako da se ponaša, i na neki način ga spasi od zlog duha Mihalea Holanđanina onog koji umjesto toplog ljudskog srca u Petrovo tijelo stavlja kameno, ledeno srce koje ne kuca. Srce sa kojim se mogu zaraditi novci, ali ne može zaraditi ljubav“, kazao je Maksumić.

U predstavi su igrali članovi glumačkog ansambla Pozorišta lutaka: Igor Vidačković, Diana Ondelj Maksumić, Nermina Denjo, Serđo Radoš i Nedžad Maksumić.

U punoj sali Lutkarskog pozorišta Mostar, mališani su bili oduševljeni lutkama, svjetlosnim efektima, scenografijom i rekvizitom.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});