fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Lavrov tvrdi da je OHR izvor problema u BiH, spomenuo je i Inzka

Autor: Dnevno.ba

Lavrov je rekao da su mir i sigurnosti glavni interes Rusije na Balkanu, te da nema potrebe tražiti neko skriveno značenje u ruskoj politici.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su “neosnovane izjave da su inicijative člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika prijetnje miru”, te je dodao da se “premašena institucija visokog predstavnika pretvorila u izvor problema”.
Lavrov je rekao da Rusija, kao jedan od garanata Daytonskog mirovnog sporazuma, izuzetno odgovorno pristupa svojim obavezama i pomno prati razvoj situacije u BiH.

– Reći ću iskreno, zabrinuti smo zbog neviđenog pada razine međuentitetskog dijaloga i povjerenja u zemlji tijekom cijelog postkonfliktnog perioda – izjavio je Lavrov.

On smatra da je to u vezi za intenziviranje vanjski podržanih pokušaja revizije daytonske etno-administrativne arhitekture u korist unitarizacije i centralizacije Bosne i Hercegovine na štetu ustavnih ovlaštenja konstitutivnih naroda i entiteta, prenosi Bild.ba.

– Takva politika je izuzetno opasna po stanje u zemlji, regiji i Europi u cjelini. Na ovo upozoravamo i partnere unutar BiH – rekao je Lavrov za “Oslobođenje”, povodom 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i BiH.

Ruski ministar vanjskih poslova je rekao da je lošem stanju u BiH znatno doprinio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko neodgovornim ponašanjem u vezi s izmjenama kaznenog zakona.

– Apsolutno je neozbiljno dopustiti ovakvu provokaciju doslovno uoči ostavke, zalupiti vrata i ostaviti svima da sređuju posljedice – rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je to još jedan pokazatelj da je “institucija visokog predstavnika ne samo premašena, već da se pretvorila u izvor problema”.

– Davno je sazrela potreba da se ona likvidira, te da se suverena BiH oslobodi od pretjeranog starateljstva koje je ponižavajuće za njene narode – rekao je Lavrov.

S obzirom na to da je Rusija član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), Lavrov je pojasnio da je uloga Vijeća sigurnosti UN-a u odobravanju kandidata za mjesto visokog predstavnika nema alternativu.

– O tome svjedoči Aneks 10 Daytonskog mirovnog sporazuma i praksa rotiranja visokih predstavnika koja je na snazi četvrt vijeka. Kandidatura Schmidta nije dobila konsenzusnu podršku konstitutivnih naroda BiH, ni Upravnog odbora PIC-a – rekao je Lavrov i dodao da je inicijativa Rusije i Kine da se odobri imenovanje kako treba u Vijeću sigurnosti UN, bila blokirana.

On je naveo da Schmidt ne može biti priznat kao visoki predstavnik za BiH jer ne predstavlja međunarodnu zajednicu predstavljenu u Vijeću sigurnosti UN-a, nego desetak veleposlanstava u Sarajevu.

Lavrov je rekao da su mir i sigurnosti glavni interes Rusije na Balkanu, te da nema potrebe tražiti neko skriveno značenje u ruskoj politici.

– Naš dijalog je zasnovan na ravnopravnosti, međusobnom uvažavanju, transparentnosti, na principima međunarodnog prava, prije svega, Povelje UN-a – rekao je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova je rekao da je mit o malignom utjecaju Moskve izmišljen.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});