fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MALE ZATVORSKE KAZNE ZA FOČANSKE ZLOTVORE: U jednom danu 12-godišnjakinja silovana devet puta

Autor: Faktor.ba

FOČA - Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Radovana Paprice, zvanog Papro (66) i Slavka Ognjenovića, zvanog Mačak (54), obojica iz Foče, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Foče 1992. godine. Oni se optužnicom terete za ratne zločine koji uključuju silovanje i seksualno zlostavljanje za vrijeme rata, a koje je ostavilo teške posljedice na žrtve.

Ova optužnica posljednja je u nizu koje su proteklih dvije decenije podignute u Haškom tribunalu i bh. pravosuđu zbog silovanja u Foči.

Foča je bila mjesto najvećeg sistematskog seksualnog nasilja i masovnog silovanja u ratu djevojčica, djevojaka i žena Bošnjakinja.  Najmanje 61 dijete u BiH je rođeno nakon silovanja u ratu i većina ih ne zna istinu o svom porijeklu. Do kraja 2013. godine pred Sudom Bosne i Hercegovine je okončano 36 predmeta koji su uključivali optužbe o seksualnom nasilju sa ukupno 45 optuženih. Trideset i tri optužene osobe su osuđene.

Bosna i Hercegovina je ovim presudama postala država sa najvećim brojem okončanih predmeta pred domaćim sudovima za seksualno nasilje u oružanim sukobima. No, većina počinilaca i dalje nije kažnjena, što ima negativan utjecaj na žrtve i više od dvije decenije nakon rata.

Prema istraživanju Udruženja “Žena- žrtva rata” potvrđen je broj od više od 20.000 žrtava silovanja. Najmlađa žrtva silovanja je djevojčica od 11 godina, a najstarija žena od 65 godina.

U junu 1996. godine Haško tužilaštvo podiglo je prvu optužnicu za silovanja, i ona je od velike pravne važnosti jer je seksualno zlostavljanje prvi put detaljno istraženo s ciljem krivičnog gonjenja za mučenje i porobljavanje kao zločin protiv čovječnosti.

-Muslimanke iz Foče bile su podvrgnute brutalnom režimu grupnih silovanja, mučenja i porobljavanja koje su počinili pripadnici vojske, policije i paravojnih formacija bosanskih Srba nakon preuzimanja kontrole nad gradom u aprilu 1992. godine, stoji u značajnoj optužnici Međunarodnog suda koja se tiče konkretnih seksualnih zlostavljanja.

Optužnicom se Dragan Gagović, Gojko Janković, Janko Janjić, Radomir Kovač, Zoran Vuković, Dragan Zelenović, Dragoljub Kunarac i Radovan Stanković terete za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja zakona i običaja ratovanja. Optužnicu je potvrdio sudija Vohrah 26. juna 1996. godine. Nalozi za hapšenje optuženih su izdati 26. juna i dostavljeni Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj

 

Autor: Faktor.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});