fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Milan Tegeltija i VSTV – čovjek koji vodi instituciju i život bez pravila, stida, srama odgovornosti i briga!

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Postoji jedna čuvena izreka poznatog filozofa i teoretičara Aldena Palmera: „Na zemlju nismo postavljeni, kako bismo se poigravali. Trebamo obaviti puno toga. Trebamo ispuniti obveze...“! Ukratko, u prijevodu bi pak ova izreka značila, da „na zemlju nismo postavljeni, kako bi životarili, nego živjeli“!

Bosna i Hercegovina za razliku od mnogih zapadnih demokracija, koje su davno postigle političku zrelost i imaju ustanovljenu stabilnost i uživaju povjerenje svojih građana, demokracija u Bosni i Hercegovini je veoma nestabilna, mir u njoj još nije u potpunosti osiguran i njene institucije su još uvijek u fazi razvoja nakon strašnog rata, a vladavina zakona u Bosni i Hercegovini i povjerenje javnosti u pravosudne strukture suspendirano je u svakom smislu.

Naime, ljudsko društvo ne može biti dobro uređeno ni plodno, ako u njemu nije prisutna zakonita vlast, koja osigurava red i doprinosi, u dovoljnoj mjeri, ostvarenju općeg dobra. Za ostvarenje općeg dobra zadužena je vlast, kojim određene osobe ili ustanove proglašavaju zakone i ljudima izdaju naređenja očekujući od njih poslušnost.

Već u 17. i 18. stoljeću, francuski pisac Montesquieu u svome djelu „Duh zakona“ dijeli vlast na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, napominjući, da sve tri vlasti moraju biti uorganizirane po državnim organima. Zadaća im je, koliko je to moguće, osigurati opće dobro društva! Niti jedna od ove triju vlasti ne smiju se ponašati samovoljno, nego djelovati za opće dobro, kao „moralna sila koja se oslanja na slobodu i osjećaj odgovornosti“! Ako se pak dogodi, da nositelji vlasti izdaju nepravdne zakone ili poduzimaju mjere koje se protive moralnom redu i zakonu pravde, te odredbe ne vežu u savjesti. U tome slučaju sama takva vlast posve se ruši i svršava u bezakonju, a kao revolt ili rezultat javljaju se mnogi protesti i nezadovoljstva građana (slučaje Memić).

U svakoj od ove triju vlasti postoji korupcija, odnosno bolje rečeno postoje pokvareni ljudi u stubovima vlasti, koji se domognu vlasti, pa iskvare i vlast. Reći će papa Franjo u svojoj knjizi „Korupcija zlo našega vremena“, da „korupcija vodi čovjeka do gubitka stida, koji čuva istinu“. Kad čovjek izgubi stid, gubi i odgovornost, ne prihvaća niti jednu kritiku i sve relativizira. To je – reći će papa Franjo – osobina korumpiranih ljudi! Ovo će upravo učiniti Milan Tegeltija nakon Priebeovog izvještaja za bh. pravosuđe, o čemu će dalje biti govora.

Nije više nikakva javna tajna, da je sudska vlast u Bosni i Hercegovini, koju kreira Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH, na čelu sa Milanom Tegeltijom, postala otuđeni centar moći, bez odgovornosti i srozanih kriterija, koje je s vremena na vrijeme postala institucija, koja ni u najmanju ruku ne doprinosi osiguravanju reda, promicanju pravde i vladavine zakona.

Uspostava vladavine zakona temeljni je dio mirovnoga procesa, da vladavina zakona zahtijeva da se pravda mora ne samo provesti nego i da su razultati provedbe očiti; ovo zahtijeva povjerenje javnosti u pravičnost, nepristranost, iskrenost, integritet i nepotkupljivost sudstva, te da se slični standardi primjenjuju i na tužitelje; Ovakvi standardi za bh. pravosuđe i VSTV BiH su odavno potkopani, što će vremenom pokazati i Izvještaj suca Priebea.

Program pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a koji uključuje Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine,koje je uspostavljeno,da osigura uspostavu i održavanje najviših profesionalnih normi među sucima i tužiteljima kroz učinkovite i funkcionalne procese disciplinskog kažnjavanja i smjenjivanja s funkcije, između ostalog, dakle ovakvi potezi od strane VSTV-a su izostali, a u međuvremenu institucija i članovi VSTV-a BiH postali su, „ne dio rješenja, nego dio problema“ – ukazat će u svome Izvještaju sudac Priebe.

Viši nezavisni pravni stručnjak Evropske unije (EU) Reinhard Priebe predstavio je početkom prosinca 2019. godine, Evropskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima Bosne i Hercegovine glavne nalaze Izvještaja nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prava u našoj zemlji, kojima je ukazano na niz zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini.

„Pored toga pravosudni sistem u BiH ne uspijeva se obračunati sa ozbiljnim kriminalom i korupcijom“, navodi Priebe, te nadodaje, da „Reformu mora proći i Visoko sudsko i tužilačko vijeće, ali i promjenu ponašanja. U tom kontekstu mora se osigurati integritet nosilaca pravosudnih funkcija“.

Objašnjavajući široke ovlasti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) izvještaj navodi da je “tokom proteklih godina VSTV sam postao dio problema”, i da je propustio priliku da uspostavi integritet.“Ozbiljni propusti pravde su postali vidljivi zbog nedostatka liderskih sposobnosti, navoda politizacije i sukoba interesa, neefikasne organizacije, otvorenosti i transparentnosti i konačno, nesposobnosti da provede reforme”, navodi se u izvještaju.Izvještaj također navodi da je „VSTV nakon niza afera u medijima izgubio svoj integritet“, misleći na aferu „Potkivanje“ u kojem je glavni akter te afere upravo Milan Tegeltija.

Ili bi za samo razumijevanje bilo prikladno ovdje citirati odvjetnika Ifeta Ferageta, koji je, komentirajući Priebeov Izvještaj kazao: “Izvještaj ne može biti gori, postoji u njemu i jedna rečenica da pravosuđe ne procesuira one slučajeve u kojima postoje dokazi, to je to, što ja kažem pojednostavljeno u ovim slučajevima – postoji sve. Dakle imamo više nego dovoljno dokazne građe da zaključimo da tužilaštva u slučajevima Memić i Dragičević, ne samo da ne provode istragu nego lažnim istragama zataškavaju istinu“.

„Imamo situaciju da je VSTV detaljno upoznat sa ovim slučajevima i da nije ništa poduzeo za sve ove godine. Bilo bi sasvim normalno, da su tužioci bili procesuirani, ne iz moralnih razloga već zato što u njihovim radnjama se stiču obilježja disciplinkih prekrašaja dok se ne utvrdi njihova odgovornost”, kazao je Feraget.

Feraget smatra da se „inertnost VSTV-a može protumačiti kao podrška lažnim istragama“. I može, ali se ta „inertnost VSTV-a BiH“ s vremenom pretvorila u podršku svim onim tužiteljima, koji lažnim istragama zataškavaju istinu, koji svojim postupcima čine pravo nasilje nad zakonom i pravdom.

Nakon katastrofalnog Izvještaja za bh. pravosuđe suca Priebea, ni manje ni više oglasio se i sam Milan Tegeltija, reći će Feraget „kapetan potonulog broda“, uvjeravajući tada javnost, da „Izvještaj i nije toliko loš za pravosuđe“, istodobno svaljujući krivicu na paraobavještajne i medijske kampanje za katastrofalno stanje u pravosuđu.

„Zaboravlja“ Milan Tegeltija, da je VSTV BiH, kojim rukovodi „krovna regulatorna agencija“ bh. pravosuđa, koja kreira i stvara politiku pravosuđa, promiče i unapređuje nositelje pravosudnih funkcija, te iste disciplinski kažnjava i razrješava.

Nije teško zaključiti, da je ovdje na sceni tzv. „Tegeltijin bijeg od odgovornosti“! Bijeg od odgovornosti za katastrofalno stanje u pravosuđu. Reći će Milan Tegeltija perfidno „ma to da je stanje u pravosuđu katastrofalno, to je percepcija građana“!

Najbolje je to opisao odvjetnik Feraget, ustvrdivši za medije: „Kada vam prvi čovjek u pravosuđu (o.pa. Milan Tegeltija) kaže da za sve ovo postoji odgovornost, koliko sam upratio paraobavještajne i medijske kampanje, on ne razumije i neće da shvati. On odbija svoju odgovornost, a onaj koji odbija svoju odgovornost i onda kada postoje dokazi nije svjestan da je odgovornost početak i osnova za bilo kakav napredak“, kazao je za medije odvjetnik Ifet Feraget.

Odgovornost svake pravne države jest ono u kojoj „vrhovništvo pripada zakonu, a ne samovolji pojedinaca, ljudskoj samovolji“! Pitamo se uvijek mi građani u Bosni i Hercegovini, da li postoji korupcija u Americi, Njemačkoj, Kini i drugim državama?! Naravno, da postoji, ali u tim zemljama postoji i odgovorno pravosuđe, koje procesuira čak najveće saveznike i nositelje vlasti. Neodgovornošću pojedinaca u vrhu samoga bh. pravosuđa i nezamjerenje sa organiziranim kriminalom, doveli su dotle, da je u Bosni i Hercegovini sve u raspadu, a jedino je institucionalno organiziran kriminal u kojem se stvorila takva atmosfera i pogodno polje za zaštitu određenih pojedinaca, koji se stavljaju iznad samoga zakona (afera Potkivanje).

Najbolju dijagnozu Milanu Tegeltiji i o njegovom „staranju“ za bh. pravosuđe, dao je, ne tako davno sudac Suda BiH Branko Perić, ustvrdivši: „Milane bolan, briga tebe za pravosuđe, tvoj život su žene, pare, harmonika i kafane“! Kasnije će ova rečenica suca Perića doživjeti svoje obistinjenje i ispunjenje, kada će pojedinci unutar pravosuđa, zbog inertnosti VSTV-a BiH, zahvaljujući upravo prvom čovjeku VSTV-a BiH – Milanu Tegeltiji, ući u sami vrh državnog pravosuđa Suda i Tužiteljstva BiH, nakon počinjenih niza koruptivnih radnji u predmetu „Dženan Memić“!

Tako će svojevremno bivša glavna kantonalna tužiteljica KS Dalida Burzić od strane Milana Tegeltije biti „nagrađena“ pozicijom sutkinje Suda BiH, nakon njezine sramne ulogeu aferi “MEMIĆ”, u skandaloznom policijskom i sudsko-tužilačkom slučaju bez presedana prikrivanja stvarnih počinitelja krivičnog djela ubistva Dženana Memića na Ilidži, za koje prikrivanje se ista sumnjiči da je kao Glavni tužitelj nadležnog Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu od stvarnih počinitelja tog zločina i njihovih srodnika primila mito u iznosu od 250.000 EURA koji iznos je podijelila sa ostalim ključnim akterima tog prikrivanja – osobno je po uputama naručitelja prikrivanja zadržala polovicu te sume, dok je ostatak mita otišao ostalim ključnim prikrivateljima i konstruktorima tog slučaja u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, policiji i vještacima, kao i plaćenim novinarima i spin majstorima plaćenicima na pojedinim plaćenim web portalima.

Neodgovornost pri uzimanju kriterija prilikom imenovanja od strane Milana Tegeltije nije se zaustavila samo na Dalidi Burzić. U jasle državnog pravosuđa promaknut je i Mladen Furtula na poziciju tužitelja Tužiteljstva BiH, upravo onaj tužitelj, koji je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu podigao i zastupao montiranu i kriminalnu optužnicu u predmetu „Memić“!

Tako će, VSTV BiH postati svjedokom, sramnog promaknuća i nagrađivanja onih, koji su izvršili destrukciju vladavine zakona i zločin protiv pravde, ali i buzdovan za razne političke interese i zahtjeve, na stup srama uzdignut na domaćem, međunardnom i svjetskom nivou, lišeno svakog poštovanja i povjerenja.Ovaj sastav VSTV-a BiH na čelu sa Milanom Tegeltijom promoviranestručne, politički podobne i potkupljive kadrove, pa oni koji bi željeli doći do izražaja, da nešto učine, ne mogu.

O, da Milan Tegeltija i njegova supruga Tijana žive rastrošno i životare iznad prosjeka većine bh. populacije svjedoče i detalji na Facebook i Instagram profilima ovog bračnog para… Ima se, očito, i može se… Osim putovanja, od Tajlanda do Maldiva, tu su i skupocjeni automobili kojima se ovaj par također voli pohvaliti na mrežama.Očigledno bračni par Tegeltija raspolaže pozamašnim materijalnim sredstvima, jer si u protivnom ne bi mogao priuštiti ovaj vid raskošnog života. I dok Tegeltija trenutno životari u Zanzibaru, cinočno se slika i iste dijeli po društvenim mrežama, i time pokazuje, da vodi lagodan život bez briga i odgovornosti prema instituciji i bh. građanima, jučer su bh. zastupnici u Parlamentu BiH oborili izvještaje VSTV-a BiH.

Činjenica da nijedan zastupnik jučer u Predstavničkom domu PS BiH nije podržao izvještaj o radu VSTV dovoljno govori o potpuno urušenom kredibilitetu ove krovne pravosudne institucije u našoj zemlji. Preduslov efikasnog i normalnog pravosudnog sistema jeste povjerenje u njegovu nezavisnost i pravičnost, no ovaj saziv VSTV-a na čelu sa Milanom Tegeltijom učinio sve da već duže vrijeme ni građani, ni stručna javnost, ni predstavnici međunarodne zajednice nemaju ni minimum povjerenja u pravosuđe.

“Umjesto da jača i brani kredibilitet pravosuđa što mu je i posao, VSTV je zapravo uradilo suprotnu stvar. Neprofesionalnim rukovođenjem i nizom zapanjujućih afera su faktički uništili kredibilitet pravosudnim organima. Jedina normalna stvar nakon toga jeste da svi članovi VSTV, a prije svih Tegeltija, podnesu ostavke. Predsjednik VSTV je u posljednje vrijeme uporno spinovao, tvrdeći da samo SDA ima nešto protiv VSTV. A istina je zapravo da niko više u ovoj državi ne vjeruje VSTV-u i Milanu Tegeltiji. Jučer su zastupnici u Parlamentu to jasno dali do znanja. Pokazao je to i izvještaj gospodina Reinharda Priebea, u kojem je utvrđeno da je ovakav VSTV rak-rana pravosuđa, što će vam potvrditi i građani“ – kazao je Adil Osmanović, zastupnik u Parlamentu BiH.

Posljedica je to dugogodišnje korupcije u pravosuđu na koju se Milan Tegeltija oglušivao, ili je sam postao sudionikom iste. „Korupcija je kao vonj (smrad iz usta) ili bolest, možeš ju skrivati određeno vrijeme, sve dok simptomi te bolesti ne postanu očiti i nakon izvjesnog vremena vidljivi drugima. Tako Vam je i sa korupcijom: možeš ju skrivati određeno vrijeme sve dok simptomi i posljedice korupcije ne postanu poput grijeha „Sodome i Gomore“ preteški, vidljivi i očiti“, reći će papa Franjo! Tako je i u ovome slučaju: Tegeltija je u pravosuđu u odnosu na predmet „Dženan Memić“, koji predmet predstavlja najzorniji primjer organiziranog kriminala i korupcije u pravosuđu, pod tepih sve gurao, Dalidu Burzić zaštiti pokušao, po kafanama stvari završavao, ali nakon izvjesnog vremena sve je to postalo vidljivo.

‘Ko god, nakon Priebevog Izvještaja kaže, da je bh. pravosuđe na aparatima, znajte, da taj kleveće i laže. Aparati (medicinski) obično služe, da čovjeka za života oporave, da ga iz bolesničke postelje koliko – toliko pridignu, pomognu mu, da prebrdi fazu teškoga stanja…, međutim, bh. pravosuđe – mrtvo, sahranjeno i već odavno trulo – skinuto je sa aparata, dok je sudac, nezavisni pravni stručnjak Europske unije (EU) dr. Reinhard Priebe konstatirao u svome Izvještaju samo „smrt za bh. pravosuđe“! Smrt koju su nam donijeli Milan Tegeltija i njemu slični pravosudni poltroni i bešćutni egoisti.

Milan Tegeltija, ili bolje rečeno „ubojica pravosuđa“, reći će jednom, kako „niko nema nadređen nad VSTV-om“, a što govori o tome, da im je dozvoljeno da rade šta hoće, kako hoće i žele. S obzirom, da „riba od glave smrdi“, a glava pravosuđa je VSTV BiH, dok nas i Sv. Pismo uči, da, „ako je glava tijela (VSTV) uredu, onda su i udovi tog tijela uredu (tužiteljstva i sudovi), ako pak glava nije uredu, nisu ni udovi tijela uredu“, potvrđuje i govori, da je VSTV/VSTS BiH najodgovorniji za stanje u pravosuđu.

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});