Milorad Dodik nehotice otkrio, da kontrolira Tužilaštvo BiH!

Autor: dnevno.ba

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu iznio je niz optužbi na račun aktualnog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je u srijedu 09. 09. 2020.g., da je predsjednik najvišeg državnog suda BiH Ranko Debevec korumpiran te da ga stoga Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ucjenjuje i koristi kako bi prisluškivala "sve i svakoga", te da predsjednika Suda BiH istražuje i Tužilaštvo BiH.

“Postoje određene indicije… Ja sam to čuo iz sigurnosnih i pravosudnih tijela”, kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Istočnom Sarajevu, koju je iskoristio za iznenadni verbalni napad na predsjednika Suda BiH.

Dodik je svoje optužbe pokušao obrazložiti tvrdnjom kako je Debevec tijekom ranije karijere u pravosuđu bio u “sumnjivim vezama” s kriminalcima iz Federacije BiH, od kojih je navodno primao mito kako bi im pogodovao u nekim sudskim procesima. Informacije o tome, tvrdi Dodik, ima OSA pa sada time ucjenjuje predsjednika državnog suda. To je onda povezao s tvrdnjom kako je Debevec, kao predsjednik Suda BiH, sebi prisvojio ovlasti za davanje suglasnosti na zahtjeve OSA-e za provedbu mjera tajnog praćenja i prisluškivanja osoba za koje se sumnja da su prijetnja po nacionalnu sigurnost.

Dodik tvrdi kako je istraga provedena na temelju jedne anonimne prijave već potvrdila da Debevec ima i državljanstvo Španjolske, što nije prijavio kada se natjecao za poziciju predsjednika Suda BiH, kao i da posjeduje dokumenta te zemlje na drugo ime.

“To smo provjerili kod tijela vlasti Španjolske”, tvrdi Dodik. Sama ovakva izjava Milorada Dodika, dana u množini „to smo provjerili“, jasno ukazuje na povezanost Dodika i Tužilaštva BiH, koje provjerava navode koje je Dodik iznio.

Tužiteljstvo BiH ranije je potvrdilo kako je zaprimilo anonimnu prijavu protiv Debeveca u kojoj je kao sporna navedena upravo činjenica o njegovu dvojnom identitetu, a na teret mu se u prijavi stavljalo i to što je navodno na sumnjiv način postao vlasnik luksuznog osobnog automobila, kao i da je nezakonito zapošljavao u Sudu BiH. Državno tužiteljstvo potvrdilo je kako te navode ispituje i kroz mehanizam međunarodne pravne pomoći, no nakon toga nije objavilo ništa o prikupljenim informacijama pa je ostalo nejasno kako ih je, s obzirom na tajnost postupka, dobio Dodik.

Dio medija u BiH tvrdi kako se Debevec zapravo našao na meti Tužiteljstva BiH nakon upozorenja Suda BiH da državni tužitelji u nekim predmetima postupaju nezakonito.

Portal Dnevno je već pisao, da je jedan dio iz političkih i pravosudnih centara pokušao, da diskredituje Predsjednika Suda BiH Ranka Debevca naručenim prijavama protiv istoga, nastojeći, da sudiju Debevca stave pod svoju kontrolu. Ali im nije uspjelo. Tužilaštvo BiH navodno provjerava navode iz prijave protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH. I budali je jasno da se radi o naručenoj prijavi, sa ciljem zastrašivanja Predsjednika Suda BiH i njegove diskreditacije. Ali se postavlja ovdje pravo pitanje za Tužilaštvo BiH: Zbog čega se anonimne prijave protiv Ranka Debevca provjeravaju i navodi iz prijave istražuju, a prijave podnijete Tužilaštvu BiH protiv Milana Tegeltije odmah podvode pod lažno prijavljivanje?!

Nakon izjave za medije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, gospodina Milorada Dodika, u kojoj tvrdi da predsjednik Suda ima neograničenu moć da daje saglasnost za prisluškivanje, te da gospodin Ranko Debevec ima špansko ime i prezime, te da je korumpiran, Odjeljenje za informisanje javnosti i saradnju sa zajednicom Ureda registrara Suda Bosne i Hercegovine,uputilo je javno saopćenje, da:  PREDSJEDNIK SUDA BiH DJELUJE U OKVIRU ZAKONSKIH OVLAŠTENjA!

Nalozi predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, koji se izdaju po prijedlogu direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, za određivanje mjera tajnog praćenja telekomunikacija, izdaju se u skladu sa Zakonom o OSA BiH.

Zakon o obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine propisuje proceduru predlaganja, određivanja, provođenja i obustavljanja mjera tajnog praćenja. Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine prema tome nema neograničenu moć za davanje saglasnosti za prisluškivanje. Podsjećanja radi, više godina nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine oglasio određene odredbe Zakona o OSA BiH neustavnim, izvršna i zakonodavna vlast nisu izvršile odluku najvišeg suda u državi i usvojile relevantne izmjene i dopune tog zakona. I bez toga, predsjednik Suda se pri izdavanju naloga pridržava standarda iz predmetne odluke Ustavnog suda. Za razliku od većine drugih institucija, Sud Bosne i Hercegovine posjeduje certifikat Državnog sigurnosnog organa o Sigurnosnom području II stepena za čuvanje, obradu i pohranu tajnih podataka, što svjedoči o dokazivosti zakonitosti svakog izdatog naloga, pred nadležnim institucijama.

U prilog gore navedenom, statistički podatak o izdatim nalozima sadrži i naloge koje je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine obustavio uz obrazloženo rješenje. To svakako dopunjuje demanti da predsjednik Suda ima neograničenu moć da daje saglasnost za prisluškivanje.

Valjda je iz istupa gospodina Dodika, u medijima i u NSRS, jasno da upravo on izdaje naloge za nezakonito prisluškivanje opozicije i građana u RS-u, a ne predsjednik Suda BiH, kako je gosp. Dodik priznao u više svojih javnih istupa, pa čak i za skupštinskom govornicom.

Gospodin Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, poziva gospodina Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da javnosti prezentuje koje je to „špansko ime“ Ranka Debeveca, jer bi ga jako radovalo da ga i sam sazna.

Naime, sama izjava gospodina Dodika u kojoj kaže „Mi smo to provjerili kod španskih vlasti“, jasno govori da gospodin Dodik ima političku kontrolu nad određenim institucijama iz pravosudnog sistema (o.pa. napomena Tužilaštvo BiH) i da to nije Sud Bosne i Hercegovine. Ta činjenica posebno raduje, jer Sud Bosne i Hercegovine nije pod političkom kontrolom gospodina Dodika, niti bilo koje druge političke opcije. Nadalje, za gospodina Dodika očito nije problem što on ima srbijansko državljanstvo i po informacijama koje posjedujemo više nekretnina u Srbiji i Rusiji, i kao takav je član predsjedništva države Bosne i Hercegovine, već je problem da li predsjednik Suda, koji se rodio i veliki dio života proveo u Sarajevu u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik Jevrejsko-sefardske zajednice porijeklom iz Španije, ima eventualno špansko državljanstvo.

Posebno je pitanje o navodnim krivičnim djelima korupcije, koje gospodin Dodik pominje, te ga pozivamo da o istom objavi dokaze, jer u protivnom će protiv istoga biti podnesena tužba po Zakonu o zaštiti od klevete – naveli su iz Suda BiH.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI