fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nasilje nikad ne pada s neba

Autor: Oslobođenje

SARAJEVO - Jučerašnji status na Fb profilu novinarke BHT-a Ike Ferrer Gotić, u kojem ona obavještava da je njena 11-godišnja kćerka prošlog četvrtka pokušala izvršiti samoubojstvo, privukao je veliku pažnju svih medija i svih društvenih mreža, koji su listom prenijeli majčin vapaj i ogorčenost.

Ferrer Gotić je tokom dana uklonila poruku, a bezuspješni su ostali svi naši pokušaji da od Ike saznamo kako je sada njena kćerka, čija nježna duša nije više mogla podnijeti šamare vršnjaka, i one stvarne, a i one simbolične, ništa manje strašne.

Kukavice

“Sacha je djevojčica”, napisala je njena majka, “kojoj su prvi dan škole, te neke 2011. godine, nanosili tjelesne povrede jer ima drugačiju boju kože, jer je lijepo odgojena i jer je moja kćer… Dijete koje je svakodnevno trpjelo teške verbalne napade. Dijete kojem ni uprava škole nije pomogla, jer je to sve bilo ‘dječije’”, tvrdi Ika, nastavljajući na profilu:

“Imam vašu pažnju? Možda i imam, jer se nadam da ne spavate sada kada ste ubili malog Mahira Rakovca, pa kada ste Dubravka Lovrenovića u roku dvije godine strpali pod zemlju, a sada Alisu Mahmutović šaljete na ispraćaj. Vi, društvo zadnjeg reda, počinili ste etničko čišćenje. Pokušavate isto s mojom porodicom? Kada kažem ‘vi’, mislim na vas, bagro neobrazovana, koji tipkate po forumima javno bez cenzure, a onda to naša djeca čitaju i za razliku od nas odraslih koji to i ne čitaju ili to smatraju odlikom neukih, misle da takvi komentari zaista nešto i znače. Pitam vas, s obzirom na to da nemate hrabrosti to činiti imenom i prezimenom, jer ste kukavice prvog ranga, zašto odgajate djecu da vam budu ista ta bagra bez imalo dostojanstva? Zar ste toliko neuki da ne uviđate da to što činite nekoga može koštati života”, zapitala je Ika.

Psiholog dr. Ismet Dizdarević je bio vrlo pogođen viješću. “Ono što je uvijek bilo bh. odlika, a to je da se njeguje različitost, da se ona prigrli kao nešto dragocjeno, sada postaje trn u oku. Prvi put čujem, što me još više deprimira, da i boja kože počinje smetati. Širi se netolerantnost spram svega što nije ‘podoban obrazac’, što nismo mi”, kaže dr. Dizdarević.

Nasilje

Psiholog Ibrahim Prohić nema dileme: “90-ih je instalirano nasilje kao princip rješavanja problema u SFRJ, a sve što se instalira kao princip ima tendenciju generalizacije, primjene u svim situacijama, pa i u ljudskim odnosima, čak i među najmlađim. Taj princip nije opozvan do danas. Vršnjačko nasilje ne pada s neba”, kaže Prohić, napominjući: “To što se dešava ovoj djevojčici je patologija, a ona je posljedica više socijalnih agenasa: odgoja u našim školama je potpuno napušteno, obitelji su destruirane, djeca i mladi su općenito zanemareni.”

Prof. Dizdarević upozorava i na to da se nastavnici danas ponašaju činovnički: “Glavno je održati čas, zbrajati ocjene i poene, a nikoga ne zanima da li će dijete biti zdrava ličnost, da li su odnosi među djecom zdravi. Obeshrabrujuća je za cijelo društvo nejednakost u startu, a ona je uvijek tamo gdje se drugačiji ne prihvata kao ravnopravan”.

“Nećete uzeti moju obitelj, nećete dirati moju djecu. Ja ću se boriti”, poručila je Ika, ali je pitanje ko od nas ozbiljno razmišlja o tome da se svako na neki način može naći u Sachinoj koži.

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});