fbpx

NIKAD ISPRIČANA PRIČA! Lošo spominje i Tuđmana: Nitko u Hrvatskoj ne zna za ovo

Autor: dnevno.ba

“Hrvat jest ratnik” opsežna je knjiga u kojoj na preko 500 stranica admiral Davor Domazet Lošo obrađuje znamenite Hrvate koji su obilježili povijest ratova. Kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, riječ je o ljudima koji su uglavnom manje poznati. Knjiga je ovo koja je naslov dobila po citatu iz Napoleonova govora o Hrvatima, a na popisu Lošinih ratnika nalaze se admirali i generali te visoki vojni zapovjednici koji su obilježili svoje vrijeme.

Ondje se tako spominje admiral Matija Zmajević, hrvatski pomorac i admiral pomorske flote Carske Rusije rođen u Perastu u Boki Kotorskoj koju se nerijetko naziva i Zaljevom hrvatskih svetaca. Zmajević je rodom iz stare, hrvatske katoličke i pomorske obitelji koja je dala mnoge uglednike, nadbiskupe i velike trogvce, jedan od njih je i stranac koji je u ruskoj floti podnio admiralski čin koji mu je osobno urušio Petar Veliki koji ga je smatrao ocem ruske mornarice.

Uz to, Lošo u velike hrvatske ratnike uključuje i Svetog Jeronima. Iako on nema izravnu vezu s Hrvatima cijeli je svoj život sebe osobno nazivao Dalmatincem. Zanimljiva je i priča o posljednjem kralju narodne krvi Petru Snačiću, a Lošo u knjizi objašnjava zašto nije Petar Svačić nego Snačić. Admiral je dio knjige posvetio i Nikoli Jurišiću koji je kod Kisega potukao Sulejmana Veličanstvenog te na austrijsko-mađarskoj granici spasio Beč.

Zgodna je priča o obitelji Knežević, ocu Marinu i četvorici sinova koji su bili hrvatski ratnici čije su potomke partizani pobili u Borićevcu 1941. godine. Spominje Domazet i Aleksu Tomislava Dundića ratnika i heroja iz Oktobarske revolucije, Imoćanina o kojem su Rusi snimali filmove, dok su ga Srbi svojatali, a tu je i Slavonac iz Pleternice Marko Slivarić koji je Napoleonovu vojsku uveo u Moskvu.

U knjizi se Lošo bavi i Ivanom Antonom Kumbatom, sarget generalom Mletačke republike rođenom u Kaštelima. Nakon što je Kumbat Turcima ukrao tele, bio je primoran bježati u Mletke pa postaje general i to nakon što se istakao u osvajanju Krfa. Kad je Senat odlučivao o njegovu imenovanju vjerovali su da neće proći jer je bio nepismen i ne snalazi se na pomorskim kartama.  Kumbat je pred mletačkim senatorima rastrgao odjeću, pokazao prsa puna ožiljaka i rekao: Mač je moje pero, krv je moje crnilo, a prsi su moja karta.

Lav sa Soče, admiral Svjetozar Borojević, još je jedan ratnik  čiju priču Lošo obrađuje, a tu je i Janko Vuković plemeniti sa svojim brodom Viribus Unitis. Admiral je bio samo 15 minuta, na brodu je svirana Lijepa naša, a kao kapetan broda ostao je s mornarima i potonuo u hrvatskom moru kraj Pule.

I Vjekoslav Luji Čukeli poznat kao Lousi Cukela, najodlikovaniji časnik američke vojske, tema je kojom se bavi admiral u svojoj knjizi u kojoj podsjeća kako hrvatske korijene vuče i Normand Cota general američke vojske i jedan od najzaslužnijih za Dan D, savezničko iskrcavanje u Normandiju u lipnju 1944. godine. Besmrtnim ga je učinio Robert Mitchum u filmu ‘Najduži dan’ iz 1962. godine.

Bavi se Lošo u knjizi i ratnicima iz NDH, a zastupljeni su ondje i partizanski generali. Posebno je zgodna priča o generalu narodnom heroju Ljubi Iliću, arhitektu i Titovom veleposlaniku u nekoliko država, a dio knjige posvećen je i generalu Ivanu Šiblu. On je bio zapovjednik 10. zagrebačkog korpusa o kojem je, uz važne biografske podatke, objavljeno i  više zanimljivih i pikantih anegdota iz života.

Na koncu je tu i pokojni predsjednik Tuđman kojega Lošo naziva majstorom strategije. Nakladnik je “Udruga sv. Juraj” koju je utemeljio preminuli dr. Miroslav Tuđman, pa ju  admiral Domazet upravo njemu posvećuje.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI