fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

OBJAVLJEN PROGRAM REFORMI: NATO je cilj, ali nema ni riječi o pridruživanju

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Programa reformi BiH koji je usvojilo Predsjedništvo BiH 19. studenog uz dogovor da će on biti poslan u NATO dan nakon što Parlamentarna skupština BiH izabere Vijeće ministara dospio je u javnost.

Do sada se nagađalo što je sadržaj dokumenta, a članovi Predsjedništva BiH i politički lideri davali su oprečna objašnjenja. Dok je za jedne to bio Godišnji nacionalni plan za NATO malo prilagođen, za druge je pak bio Plan reformi u kojem se ne prejudicira članstvo u NATO-u.

Sadržaj dokumenta

”Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, sigurnosti, stabilne demokracije, razvoja države i njenih institucija, Bosna i Hercegovina je kao jedan od glavnih vanjsko-političkih prioriteta odredila partnerstvo sa NATO”, prva je rečenica u uvodnom dijelu Programa reformi BiH koje je usvojilo Predsjedništvo BiH.

“Odnosi sa NATO se kontinuirano razvijaju kroz razne programe i mehanizme suradnje u kojima učestvuje BiH. Uključivanje BiH u suvremene ekonomske, evropske, političke, i procese sigurnosne suradnje, potvrđuju njenu predanost principima demokracije, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava. BiH podnosi NATO-u ovaj dokument „Program reformi Bosne i Hercegovine“. BiH je predana poboljšanju odnosa sa NATO, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Sve aktivnosti su u skladu sa prijašnjim odlukama Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima Predsjedništva BiH“, piše u Programu reformi.

U dokumentu se na više od dvadeset strana precizira kako će se dovijati različite reforme u BiH, ali se nigdje ne navodi da će BiH pristupiti NATO savezu.

Nedoumice

Dokument će u narednim danima izazvati sigurno puno oprečnih reakcija. Oporba iz Republike Srpske tražila je javnu objavu dokumenta i kritizirala člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je pristao na to da se BiH kreće putem članstva u NATO dok je oporba iz Federacije BiH kritizirala lidera SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika DF-a Željka Komšića kako su odustali od NATO-a i prilagodili vanjsku politiku BiH politici susjedne Srbije.

Dodatnu zbunjenost unosili su različiti istupi Milorada Dodika i Željka Komšića. Naime, Dodik je kategorično tvrdio da BiH nastavlja suradnju u identičnom intenzitetu kao Srbija dok je Komšić poručivao kako se izbori za usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

Program reformi bit će poslan u sjedište NATO-a u Bruxellesu dan nakon imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH, a što bi se trebalo desiti u ponedjeljak ili najkasnije 30. prosinca 2019. godine.

Konačnu riječ o ovom dokumentu dat će NATO koji je ranije priopćio da će Program reformi, iako ga nisu imali priliku analizirati, zasigurno pokrenuti prijeko potrebne reforme.

Specijalni predstavnik američkog državnog tajnika za Zapadni Balkan Matthew Palmer rekao je početkom prosinca kako da Program reformi BiH nije Godišnji nacionalni plan koji je trebao biti usvojen već jačanje partnerstva između BiH i NATO-a. Kada je riječ o članstvu BiH u NATO, Palmer je istakao da trenutni fokus nije na članstvu u NATO već jačanje partnerstva.

O Programu reformi u ponedjeljak će se izjasniti Narodna skupština Republike Srpske i to na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. S. B. Š.

 

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});