fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Oštra reakcije Kine nakon samit najrazvijenih zemalja

Autor: dnevno.ba

Kina je osudila u ponedjeljak zajedničko saopćenje čelnika Grupe sedam (G7)  kao teško uplitanje u unutrašnja pitanja zemlje, i zatražila je od Grupe da prestane slati negativnu sliku o Kini.

Kineska ambasada u Londonu priopćila je da je izuzetno nezadovoljna i da se odlučno protivi pominjanu Xinjianga, Hong Konga i Tajvana, jer to pominjanje iskrivljuje činjenice i izlaže “zlobne namjere nekolicine zemalja kao što su Sjedinjene Države“, a Kina je miroljubiva zemlja koja se zalaže za suradnju, ali također ima svoje crvene linije, navodi se u saopćenju.

“U kineska unutrašnja pitanja ne smije se uplitati, kineski ugled ne smije se ocrniti i kineski interesi ne smiju se kršiti. Odlučno ćemo braniti naš nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese, i odlučno ćemo uzvratiti na sve vrste nepravdi i udaraca protiv Kine”, dodaje ambasada.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele Kuće Jake Sullivan izjavio je da je jučerašnje saopćenje G7 značajan korak naprijed za grupu, dok su se njeni čelnici “okupili oko potrebe da se suprotstave i natječu s Kinom u pitanjima od očuvanja demokratije do tehnološke utrke“.

Kineska ambasada priopćila je da G7 treba učiniti više na promoviranju međunarodne saradnje umjesto da vještački stvara konfrontacije i podjele.

“Tražimo od Sjedinjenih Država i ostalih članica G7 da poštuju činjenice, da razumiju situaciju, prestanu ocrnjavati Kinu, prestanu se miješati u njena unutrašnja pitanja i prestanu škoditi kineskim interesima”, navodi se u priopćenju.

 

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});