fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

OTVORENA ISTRAGA protiv Muamera Budnje! I ranije dolazio u sukob sa zakonom!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u predmetu „Dženan Memić“, donijelo je formalnu Naredbu o provođenju istrage protiv Muamera Budnje, sina Alije Budnje, iz Sarajeva, vlasnika ilidžanskih hotela.

Naime, dana 16. 09. 2021. godine, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) postupajući po Naredbama Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine pretresli su porodične kuće Muamera Budnje, sina Alije Budnje, te Ševala Kovačevića, vještaka prometne struke, koji se sumnjiči, da je u predmetu „Dženan Memić“ u postupku pred Kantonalnim sudom u Sarajevu izradio i na sudu lažan nalaz i iskaz dao.

Prva lokacija koja je pretresena je poslovno stambena zgrada Bosmal, u kojoj živi Muamer Budnjo.
U sarajevskom naselju Nova Otoka od 16. 09. 2021. godine, pretresen je stan saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića. U pravomoćnoj presudi, Sud nije prihvatio ni nalaz vještaka Kovačević Ševala napomenuvši u presudi, da je isti sačinio nalaz koji nije u skladu sa strukom i naukom.

Pročitajte više:

OPĆINSKI SUD SARAJEVO: Optuženi Muamer Budnjo oglašen krivim!

Iz Kantonalnog suda u Sarajevu za Dnevno.ba: „Muamer Budnjo pravomoćno osuđen za nasilje u obitelji“!

Kako je tada potvrđeno iz MUP-a KS i Državnog tužilaštva, obavljen je pretres stanova Muamera Budnje, sina biznismena Alije Budnje, i Ševala Kovačevića, saobraćajnog vještaka. Obavljen je i pretres hotela “Crystal” na Ilidži, iz kojeg su izbrisani snimci od 8., 9., 10. i 11. februara 2016. godine, dakle u vrijeme kada je Dženan Memić ubijen, a za njihovo brisanje optužen je uposlenik toga hotela Muamer Ožegović. Tužilaštvo BiH sumnja, da ih je Ožegović izbrisao po nalogu Budnje.

Policija je tokom pretresa Budnjinog stana u stambeno-poslovnom objektu „Bosmal“ izuzela dokumentaciju, kao i dokumentaciju iz stana Kovačevića u Novoj Otoci i hotela „Crystal“. Kovačević je kao vještak saobraćajne struke radio jedan od nalaza u slučaju “Dženan Memić” i tvrdio da je riječ o saobraćajnoj nesreći. Naredbu za pretres izdao je Sud Bosne i Hercegovine.

Muamer Budnjo znao za brisanje snimaka!

Svi oduzeti predmet bit će poslani na vještačenje. No, ono što je ključno, oduzet je mobitel od Muamera Budnje. On je imao direktnu kontrolu nad radom uposlenika hotela i kao odgovorna osoba znao je za brisanje snimaka. Prema informacijama „Avaza“, Tužilaštvo vjeruje da je Budnjo znao da su obrisani snimci iz hotela, što su potvrdili i svjedoci u iskazima. On kao odgovorno lice to nije prijavio policiji, iako se navodi kao odgovorna osoba u grupaciji Ilidža hotela.

Iz njegovog stana izuzeti su i kompjuteri CD-ovi, nekoliko USB – ova te brojna dokumentacija. Isto važi i za Kovačevića. U samoj naredbi za pretres sutkinje Tatjane Kosović, kao sudije za prethodni postupak u krivičnom predmetu “Memić”, stoji da su pretresi obavljeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinjena krivična djela organizirani kriminal i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.
Podsjećamo, u ovom predmetu, zbog prikrivanja i zataškavanja dokaza o načinu stradanja Dženana Memića optuženi su Alisa Mutap Ramić, njen otac Zijad Mutap, Muamer Ožegović, recepcioner u hotelu Crystal u vrijeme kada su snimci nestali, te policajci Josip Barić i Hasan Dupovac. Sud BiH potvrdio je protiv njih optužnicu.

Budnjo ranije dolazio u sukob sa zakonom!

Naime, u studenom 2018.godine, a o čemu je portal Dnevno.ba pisao, Općinski sud u Sarajevu, po sutkinji Galiba Katici, u kaznenom predmetu protiv optuženog Muamera Budnje iz Sarajeva, za kazneno djelo „Nasilje u obitelji“ iz člana 222. stav 2. KZ FBiH, donio je i javno objavio dana 12. 11. 2018. godine, Presudu, kojom je optuženi Muamer Budnjo, proglašen krivim, što je:

Dana 09. 11. 2015. godine, u vremenu od 21 sat do 23 sata, u Sarajevu, u ulici Milana Preloga na broju 12, u općini Novi Grad, u stanu u kojem živi u zajedničkom domaćinstvu sa suprugom Hanadi Budnjo i malodobnim djetetom Said Alijom Budnjom, nakon kraće prepirke istu Hanadi Budnjo fizički napao udarivši je stisnutim pesnicama u predjelu lica i tijela, te je u jednom momentu uhvatio rukama u predjelu vrata i počeo daviti, kojom prilikom je Hanadi Budnjo zadobila tjelesne povrede u vidu krvnog podliva u predjelu lijevog oka, krvnog podliva ispod donje vilice i krvnog podliva u predjelu desnog koljena.

Dakle, nasiljem ugrozio mir člana porodice s kojim živi u zajedničkom domaćinstvu, čime je ostvario sve elemente bića krivičnog djela i počinio krivično djelo „Nasilje u porodici“ iz člana 222. stav 2. KZ F BiH.

Te ga je Sud, uz primjenu odredbi, OSUDIO NA KAZNU ZATVORA U TRAJANJU OD ŠEST MJESECI UVJETNO, A KOJA SE KAZNA NEĆE IZVRŠITI, AKO U NAREDNIH GODINU DANA NE POČINI NOVO KAZNENO DJELO!

„Kantonalni sud u Sarajevu, u krivičnom predmetu, broj: 65 0 K 621193 19 Kž, protiv optuženog Budnjo Muamera, zbog krivičnog djela „Nasilje u porodici“ iz člana 222. stav 2. KZ F BiH, u postupku odlučivanja po žalbama izjavljenim protiv presude Općinskog suda u Sarajevu, broj: 65 0 K 621193 17 K od 12. 11. 2018. godine, donio presudu kojom je žalbe odbio kao neosnovane i potvrdio presudu Općinskog suda u Sarajevu, broj: 65 0 K 621193 17 K od 12. 11. 2018. godine“ – odgovor je, koji je Kantonalni sud u Sarajevu dostavio portalu Dnevno.ba, čime je Budnjo pravomoćno osuđen za nasilje u porodici.

Naime, tijekom 2010. godine, Muamer Budnjo pravomoćno je uvjetno osuđen na 2 godine zatvora zbog izvršenog krivičnog djela „Nasilničko ponašanje“ iz člana 362. KZ F BiH.

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});