fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PISMA ČITATELJA: Pogrešno određivanje iznosa starosnih mirovina u FBiH!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Povodom objavljivanja većeg broja tekstova koje je radio ekspertni tim portala Dnevno.ba objašnjavajući/obrazlažući široj čitateljskoj publici sve ono što bi ih moglo zanimati a vezano je za određivanja visine mirovina po novom obračunu u FBiH povremeno nam se jave čitatelji kojih se sve ovo tiče, te koji imaju pravo iznijeti svoje mišljenje i također ukazati na određene nedoumice i dvojbe. Tako je učinio i naš čitatelj Slobodan Aćimović čije pismo prenosimo u cijelosti:

“ovremeno čitam Vaš portal i vidim da pišete o temama iz domena mirovinskog zakona, a pošto ste ostavili Vašu email adresužzelim se obratiti i napisati što se meni, kao umirovljeniku dogodilo.

Diplomirao sam na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na Odjelu za Elektroniku i Telekomunikacije (TO) 1968. godine. Zaposlio sam se u poduzecu PTT saobraćaja u Sarajevu početkom 1969. godine. Radio sam kao projektant u Projektnom birou, u Sektoru za razvoj, 1973. poslan sam na specijalizaciju kod firme Iskra Telekomunikacije u Kranj za Bell-ov sistem METACONTA 10C telefonskih centrala jer je naše poduzeće odlučilo nabaviti novu tranzitnu centralu.

Tijekom instalacije opreme radio sam kao inžinjer za nadzor, a potom na testiranju i puštanju u promet. Bio je to u to vrijeme najmoderniji elektronski telefonski sistem upravljan procesorima s uskladištenim programom. Kasnije sam izabran za rukovoditelja Službe za održavanje svih telefonskih centrala u RJ Telegraf i Telefon, nekoliko godina prije rata izabran sam za direktora RJ telegraf i Telefon.

S obitelji sam odselio u Kanadu 1998. godine i zaposlio se kod LMC Ericsson-a u Montrealu. 2009. godine napunio sam 65 godina života, ispunio sam zakonske uvjete za starosnu mirovinu kod Federalnog zavoda u Sarajevu, prikupio sam potrebna dokumenta i podnio zahtjev za starosnu mirovinu. Početkom 2010. dobio sam rješenje u kome stoji da ispunjvam uvjete, da imam 26 godina, 11 mjeseci i 18 dana radnoga staža (vrijeme porovedeno u armiji uračunato u dvostrukom trajanju).

U prilogu rješenja data je tabela po godinama s brojem radnih sati, neto zarade u dinarima, koeficijenti za konverziju i revalorizaciju u Konvertibilne marke i godišnja zarada u KM. Da bi se izračunalna prosječna plaća kao mirovinski osnov zbrojene su izračunate zarade u KM po godinama, dobijena je cifra od 143 600 KM, ovaj iznos je podijeljen s brojem mjeseci tako da je moja prosječna mjsečna zarada 576 KM.

Iznos mirovine je dobijen kao 54% od mirovinskog osnova (za 20 godina staža 45% plus 1,5 % za svaku narednu punu godinu, dakle plus 9%, 11 mjseci i 18 dana je zanemareno) što daje 311 KM. Korektivni isplatni koeficijent 2009. je bio 1,65, dakle za isplatu 514 KM. Po zakonu, referantna godina je posljednja puna godina koja prethodi godini u kojoj radnik stiče 65 godina života. U mom slučaju to je 2008. Prosjecna plaća u Federaciji u 2008. bila je 755 KM, po zakonu zarade iz ranijih godina potrebno je preračunati na posljednju punu godinu.

Iz navedenog proizilazi da ja nikada nisam zaradio ni prosječnu plaću ( zapravo 576KM je svega 76% od prosječne plaće u Federaciji u 2008.) Bio sam zapanjen, znao sam da negdje postoji drastična greska. Tražio sam podatke o prosječnim zaradama po godinama u SR BIH, na osnovu dobijenih podataka izračunao sam odnos moje prosječne plaće i prosječne plaće u Republici, dobio sam cifru 2,653, toliko je moja zarada bila veća od prosjeka za ukupni period kada sam radio.

Pribavio sam podatke od Centralne banke o kretanju kursa DM prema dinaru i izračunao moje godišnje zarade u DM po godinama prema vežećem kursu za svaki mjecec. Zarade iskazane u DM bile su više nego duplo veće od cifara koje su prikazane u rješenju.

Konvertibilna marka kao nova valuta uvedena je 16. kolovoza 1997. i to tako što se proglašava da je 1KM jednako jedna tadašnja DM.

Novi Zakon o MIO/PIO donesen je u lipnju 1998. godine. Kod određivanja iznosa penzija Zavod pravi kardinalne greške i to: zarade ostvarene ranije preračunava i revalorizira na 1999. godinu tako što ih smanjuje za više od 50% (2.1 puta), to je apsulutna logička greška, zarade su ostvarene i uplaćeni odgovarajući doprinosi, to je jednostavno nemuguće promijeniti bez obzira kolike su zarade u 1999. godini, zarade ostverene u 2000. i narednim godinama nisu korigirane na 1999. da bi se svi osiguranici tretirali na isti način, što osiguranik ima više godina rada nakon 1999. to ima povoljniji odnos nekorigiranih i korigiranih godina, oni, kao ja, koji imaju samo predratni staž, a čije zarade su konverzijom i revalorizacijom umanjene za više od 50% su katastrofalno oštećeni, i najzad primjena istog isplatnog koeficijenta na korigirane i nekorigirane godine favorizira one koji imaju više godina nakon 1999., efekat postaje drastičan za skorašnje godine tako da ljudi dobijaju mirovine veće od plaća.

Usvajanjem novog zakona greška se ne može ispraviti. Čak Zavod niti ne primjenjuje zakon na već umirovljene osiguranike. Zavod je donio odluku da poveća za 10% mirovine ostvarene prije srpnja 1998. i za 5% za mirovine ostvarene između srpnja 1998., pa do kraje 2007., ovo je paušalno, jer i oni vide da negdje postoji greška.

Napominjem, da sam se žalio i pisao tužbe sve do suda u Srasbourgu, ništa nije pomoglo. Pisao sam dva pisma generalnom direktoru s detaljnijom analizom nego što sam naveo u ovom pismu.

Zakjučak: Tijekom 20 godina primjene zakona nijedna penzija nije izračunata korektno!

Prema novom zakonu, uvođenjem metode vrednovanje s bodovima, bez znamenki izraženih zarada i prosječnih zarada uvodi se identičan tretman svih osiguranika.

Primjer za moj slučaj: Za radni staž od 26 godina, 11 mjeseci i 18 dana – 26,967 bodova, moj prosječni personalni koeficijent-2,653.

26,967 puta 2,653 daje 71,54 boda, vrijednost boda 14 KM.

Iznos mirovine: 71,54 puta 14 jednako 1001,56 KM”,

S poštovanjem uz srdačan pozdrav,
Slobodan Aćimović

Napomena: I Vi nam se dragi čitatelji možete javiti putem redakcijskoga maila: [email protected]

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});