fbpx

PORFIRIJE: Povijest Sarajeva nas uči da smo potrebni jedni drugima

Autor: Dnevno.ba

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije danas je došao u posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu dočekao ga je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji mu je zahvalio “jer u Sarajevo donosi ljubav i mir”.

– To je veoma širokogrud grad, otvoren na sve četiri strane svijeta u koji su dolazili ljudi sa različitih krajeva svijeta, donosili darove u njega, ali isto tako obogaćeni iz njega izlazili. Povijest Sarajeva nas uči da smo poslije promašaja i pada opet nalazili načina da prepoznamo jedni druge i da smo potrebni jedni drugima – kazao je Porfirije, prenosi Fena.

Naglasio je da je malo gradova u svijetu poput Sarajeva, a u Europi skoro da ih nema. Kaže da je bogatstvo Sarajeva što se u krugu od nekoliko stotina metara nalaze pravoslavni hram, džamija, sinagoga…

– Sarajevo je kroz vijekove otvoren grad, a pravoslavni Srbi u ovom gradu u najmanju ruku u njemu žive od 14. vijeka i mole se Bogu. O tome svjedoči Crkva Svetih arhangela. Ali drugi narodi koji vjeruju u istog Boga, ali na različit način se mole tom jednom Bogu, ne samo da su zasnovali svoje postojanje, već međusobno prožimanje u istinsku zajednicu – istakao je Porfirije.

Osvrnuo se na činjenicu da distanca i jaz nije ono zbog čega postojimo.

– Ako mislimo da postojimo da bismo se zatvarali, onda ne samo da nismo prepoznali glas Božiji, onda nismo ni čuli taj poziv. Ne trebamo tražiti spolja rješenja, već u sebi, u molitvi. Neka su molitve presvete Bogorodice braćo i sestre sa svima vama. Naše molitve i ljubav bit će uvijek sa vama do krajnjih mogućih granica – rekao je Porfirije.

Poručio je da će dolaziti u Sarajevu u duhu evanđelja, mira i ljubavi.

Patrijarh će sutra u 09.30 sati služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Zatim će posjetitit Istočno Sarajevo i u  15.00 sati će ga dočekati gradonačelnik Ljubiša Ćosić, kao i načelnici svih šest općina (Pale, Sokolac, Trnovo, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad).

Nakon dočeka i susreta u Gradskoj upravi, predviđena je šetnja od zgrade Gradske uprave do Trga Republike Srbije  gdje će se patrijarh Porfirije i mitropolit Hrizostom obratiti građanima Istočnog Sarajeva.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI