fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ravnateljica vrtića preuzela odgovornost

Autor: R.I.

SARAJEVO – Azra Dedajić, šefica Službe za odnose s javnošću Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), potvrdila je medijima u subotu da je kod većine djece koja su hospitalizirana na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a potvrđena salmonela enteritidis.

– Ostale uzorke kolpokulture, odnosno rezultate tih uzoraka, očekujemo u ponedjeljak, navela je Dedajić prema čijim je riječima do subote prijepodne bilo hospitalizirano 49 djece, a sveukupno pregledano njih 155. Stanje mališana, dodala je Dedajić, i dalje se prati i oni nemaju težu kliničku sliku.

Istraga Tužiteljstva

Podsjetimo, u proteklih nekoliko dana desecima je djece koja pohađaju vrtiće u okviru JU “Djeca Sarajeva” pružena medicinsku pomoć zbog sumnje na trovanje hranom.

U međuvremenu je Tužiteljstvo Sarajevske županije (SŽ) poduzelo odgovarajuće radnje u vezi s ovim slučajem te je zatražilo od MUP-a SŽ-a prikupiti informacije i obavijesti o zbivanjima u sarajevskim vrtićima proteklih dana.

Gostujući u Dnevniku N1 televizije, ravnateljica JU “Djeca Sarajeva” Mirjana Jovanović-Halilović rekla je da je dobro što je Tužiteljstvo SŽ-a pokrenulo istragu u vezi s navedenim događajima.

– Svi mi trebamo biti uključeni kako bi se našao krivac i utvrdio uzrok trovanja djece, rekla je ona te ponovila da ne bježi od osobne odgovornosti.

– Kao majka, kao čovjek, osjećam se odgovornom. No, pustimo nadležne da utvrde stvarni uzrok. Ako se utvrdi da sam ja kao odgovorna osoba napravila propust, nikako ne bježim od odgovornosti. Nitko neće biti amnestiran od odgovornosti, rekla je Jovanović-Halilović i napomenula da se čišćenje prostorija u vrtićima vrši u skladu s propisima i zakonima te se redovito vrše mikrobiološke analize.

Bez panike

Budući da se na našim područjima uglavnom radi o salmoneli koja izaziva želučane probleme, infekcija salmonelom ne ostavlja dugotrajne posljedice u smislu erozije sluznice jer se sluznica želuca dosta brzo obnavlja, a opći simptomi slabosti se povlače.

Ipak, dr. Maida Mulić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanske županije, pojašnjava kako u okviru neadekvatnog liječenja i nepravodobnog javljanja liječniku bolest može poprimiti puno ozbiljnije simptome u slučaju da bakterija prođe obrambenu liniju limfe i prijeđe u krv i tim putem se raznese do svih organa. Tada može napraviti gnojne infekcije u plućima, bubrezima…

Na upit o tome ostaju li osobe koje prođu infekciju salmonelom kliconoše, dr. Mulić za portal Klix pojašnjava:

– Djeca koja prođu infekciju ne ostaju kliconoše. Upravo iz tog razloga je jedna od sugestija epidemiologa ta da roditelji ne uzimaju terapiju na svoju ruku. Stručno liječenje pacijenata sprječava kliconoštvo, a terapija koja se primjenjuje pod kontrolom liječnika točno određeno vremensko razdoblje na osnovi predviđenog mikrobiološkog nalaza treba dovesti do potpune eliminacije klice iz organizma, ističe dr. Mulić.

Ona dodaje kako terapija infekcije antibioticima u slučajevima salmonele nije nužna te kako detalje liječenja određuju stručne osobe. Iz toga razloga, poručuje, nema razloga za širenje panike među roditeljima.

– Istina, obolio je veliki broj djece, ali ne treba praviti dodatnu paniku niti širiti dezinformacije. Naravno da smo posebno osjetljivi kad su u pitanju djeca, no salmoneloze su nešto što se događa i što se prilično dobro liječi bez težih posljedica, dodala je dr. Mulić.

SDU proziva Upravu

U povodu trovanja djece koja pohađaju sarajevske vrtiće, SDU BiH ističe da ovaj slučaj, u najmanju ruku, priziva moralnu odgovornost uprave JU “Djeca Sarajeva”.

– Roditelji žele znati da za svotu koju izdvajaju za boravak djece u vrtićima njihova djeca tamo dobivaju vrhunsku uslugu i njegu. Ne smije se dogoditi da djeca za boravka u vrtiću budu izložena niti najmanjem obliku opasnosti, stoji u reagiranju SDU-a koji zbog ovog slučaja zahtijeva od Vlade SŽ-a da održi izvanrednu sjednicu i donese odluku o smjeni Uprave JU “Djeca Sarajeva”.

Autor: R.I.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});