fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SANELA GOJAK: Putevima smilja

Autor: Sanela Gojak (blogger)

MOSTAR - Stariji se pitaju da li postoji političar u našoj zemlji koji nije zaposlio svoje dijete u javnoj službi, a mladi i malo stariji pohađaju kurseve njemačkog jezika i vanredno polažu škole za medicinske sestre kako bi sutra otišli u Njemačku da rade kao njegovatelji/ljice u staračkim domovima. Fadil, Amor i mnogi drugi prije i nakon odavanja počasti novom trotoaru ispred zgrade Predsjedništva BiH zaposliše svoje kćerke u proračunske jaslice. Neki drugi klinci odlaze raditi kao pomoćno osoblje na kruzerima.

Novi krug hapšenja se nastavlja. Donekle čovjek razumije, možda, Dragana Mektića.

Ne baš neki uvod u priču koja dolazi iz sunčanijeg dijela BiH, a koja suprotna i drugačija u svakom smislu.

Smilje

Jednostavno budeš u sredini gdje dvoje mladih ljudi, brat i sestra iz Mostara – Gloria i Marko Galić prezentiraju svoj obiteljski biznis – proizvode prirodne kozmetike ‘Gloria.’

Roditelji su ih poslali na školovanje u Zagreb gdje oboje završavaju fakultet za sigurnost i zaštitu, i umjesto da ostanu u susjednoj Hrvatskoj kao mnogi mladi ljudi prije njih, oni se vraćaju Hercegovini. Smilje. Plantaže smilja su nešto što ih je zainteresiralo.

Gloria je završila kurs fitoterapije u Zagrebu kako bih mogla ‘praviti’ kremice i preparate za njegu lica i tijela, dakle radi u labaratoriji, Marko se bavi drugim poslovima, te destilacijom eteričnog ulja.

U blizini Mostara, u mjestu Bočine, je ova plantaža smilja – ljekovite biljke, za kojom u svijetu vlada velika potražnja, zbog izuzetno cijenjenog eteričnog ulja koje se dobija iz smilja.

Tržište EU

Mladi poduzetnici, ovaj unosni biznis pokreću 2013. godine. Danas imaju preko 150.000 sadnica smilja. Nekoliko godina kasnije, odnosno sinoć na Business Café BIH u sarajevskom hotelu Europa, kažu da su za njihove proizvode prirodne kozmetike zainteresirani klijenti iz Njemačke i Poljske.

Pored firme u BiH, registriraju firmu u Dubrovniku, jer je to lakši način da svoje proizvode ponude tržištu EU. Užurbano rade na plasiranju zlatne kolekcije od smilja. Pripremaju reklamnu kampanju u BiH, bave se redizajnom reklama. Bravo za mlade poduzetnike Galiće!

Ne čekajte da vam država da posao, ne morate raditi u struci, ne postavljajte sebi granice, ne gledajte dokle su drugi dogurali – okrenite se sebi, počnite raditi nešto što volite i biće rezultati, poručuju 25-godišnja Gloria i godinu dana stariji Marko.

Paletu od 45 proizvoda ‘Glorie’ moguće je pronaći u apotekama/ljekarnama u našoj zemlji. To su vrhunski proizvodi za njegu lica i tijela sve na prirodnoj bazi. Njima ne treba marketing ove vrste. Oni su sunce ove zemlje, pozitivna priča naših krajeva.

Autor: Sanela Gojak (blogger)
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});