fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SDA: Spriječiti nepravednu raspodjelu sredstava prikupljenih od akciza!

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - SDA daje punu podršku federalnom premijeru Fadilu Novaliću u njegovim namjerama da spriječi nepravednu podjelu sredstava prikupljenih od akciza između entiteta i Distrikta Brčko.

Prema svim relevantnim podacima u Federaciji BiH se troši skoro 70 posto goriva na koje se plaća akciza. Prema nelogičnoj i nepravičnoj odluci o raspodjeli sredstava prikupljenih od akciza, koju su podržali kadrovi HDZ-a, Federaciji bi trebalo pripasti samo 59 posto tih prihoda.

Indikativno je da su dvoje ministara financija iz HDZ-a ranije dvaput glasali protiv odluke po kojoj Federacija dobija manje nego joj pripada, a da su mišljenje promijenili nakon sastanka stranačkih rukovodstava HDZ-a i SNSD-a u Lukavici.

Ovakvim postupanjem, mimo stava Vlade FBiH, prekršeni su Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, što traži zakonsku odgovornost dvoje ministara financija, navodi se u saopćenju SDA.

Podsjećamo, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UIO) predložio je privremenu raspodjelu prikupljenih sredstava po osnovu putarina od 1. februara do 30. lipnja ove godine.

“Nakon usvajanja ove odluke stvoreni su uslovi da se prikupljenih 165,2 milijuna KM na računu Centralne banke BiH raspodijeli po dosadašnjem modelu, gdje FBiH pripada 59 posto , Republici Srpskoj 39, a Brčko distriktu dva posto, s tim da 10 postosredstava ostaje rezervirano na računu u slučaju da u narednom periodu dođe do poravnanja među entitetima”, rekao je Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Upravnog odbora UIO, nakon sjednice tog odbora održane 10. srpnja.

Inače 165,2 miliona KM prikupljeno je od 1. februara ove godine do kraja juna, i to nakon što je počela primjena Zakona o akcizama, prema kojem se naplaćuje posebna putarina u iznosu od 0,25 KM po litru goriva, koja je namjena za izgradnju puteva i autoputeva. Sredstva nisu podjeljena jer se Federacija BiH nije slagala s predloženim koeficijentima, smatrajući da Federaciji BiH treba pripasti najmanje 64 posto sredstava.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u 2016. je ukupna finalna potrošnja iznosila 1.498.822 tona derivata nafte. Od toga se na entitet RS odnosi 403.806, a na FBiH oko jedan milion tona derivata nafte. Izraženo u procentima, u RS-u se potroši 26,94 posto a ostatak na FBiH i Brčko Distrikt. U ove podatke nije uključena potrošnja derivata nafte u termoelektranama i toplanama s obzirom na to da se na njih ne plaća putarina.

Prema saznanjima “Slobodne Bosne”, Vlada Federacije BiH će pokrenuti sudski spor i zatražiti ekspetnu analizu potrošnje goriva u dva entiteta, kako bi se utvrdila pravična i održiva raspodjela prikupljenih sredstava.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});