fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SIPA u 2018. otkrila 60 milijuna maraka nelegalnog novca

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Kad SIPA objavi u priopćenju za javnost da su dvije ili tri osobe lišene slobode zbog krivičnog djela „pranje novca“, jer su te osobe u legalne financijske tokove pokušale unijeti nekoliko milijuna eura ili američkih dolara, jasno je da u cilju daljnje istrage i postupanja prema zakonskim postupcima, podaci o osobama i stvarnom porijeklu novca moraju biti obavijeni velom tajne još neko vrijeme. Ali ipak dio javnosti bi sigurno želio znati kako ide istraga, kada se očekuje suđenje, i shodno tome, kome, za pokušaj pranja novca.

Također je zanimljivo znati i odakle novac potječe, kroz čije ruke je prošao i kroz čije ‘offshore’ račune došao u domaće financijske tokove, i tko su osnivači i vlasnici imaginarnih tvrtki kao pravnih osoba preko čijih računa se taj prljavi novac pokušava ubaciti u normalne tokove i život. Pojednostavljeno, zanima nas tko pere novac.

Tako je objavljeno da je u prošloj godini malo manje od 60 milijuna maraka ubačeno u legalne Bh financijske tokove, 60 milijuna stečenih tko zna kako. Sigurno nas zanima tko to tamo krade, i što će biti s tim. Ako Ronaldo ima osmijeh na licu prilikom izlaska iz sudnice, a kriv je, optužen, osuđen i mora vratiti ukradeni novac od neplaćanja poreza, pa neće u zatvor, građanima ove kriminalom osiromašene države bi osmijeh na lice mogao vratiti slučaj da netko odgovoran za prošlogodišnjih 60 milijuna bude otkriven, sankcioniran i da novac građana, jer to je novac sviju nas, vrati. Čak nas ne zanima zatvorska kazna, pošto bi vjerojatno dobio do godine dana i slobodu kupio sa sto maraka dnevno, a za to bi imao jer ne bi sve ni vratio, jer nešto je sigurno na tetki.

Taj iznos od 60 milijuna ne da nije mali već je moguće izraziti ga čak i kroz postotak proračuna, recimo, Federacije. Ako je predloženi proračun Federacije za 2019. godinu nešto više od 2,6 milijardi maraka, znači da 60 milijuna maraka predstavlja 2,3 posto proračuna. Pa eto koliko je to malo ili mnogo.

„Agencija za antidoping“ kontrolu Bosne i Hercegovine je 2018. godine iz državnog proračuna dobila 724 tisuće maraka. Što radi agencija za suzbijanje dopinga, osim što ga, valjda, suzbija, ne znamo. A „Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije“ Bosne i Hercegovine dobila je prošle godine iz državnog proračuna milijun i 396 tisuća maraka. Dakle, kako se boriti protiv korupcije kada su kriminalci oprali u prošloj godini 43 puta više novca (što se zna jer je otkriveno) nego je proračun agencije koja se protiv korupcije mora boriti? I to je šest puta više nego 2017. kada su, dakle, otkrivena sredstva od 10 milijuna koliko se pokušalo „oprati“. Očito je da, ili korupcija i kriminal cvjetaju iz godine u godinu, po šest puta više, ili je kriminal uvijek isti, samo je uistinu SIPA počela dobro raditi pa više i otkriva.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});