fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SKINUTA OZNAKA „POVJERLJIVO“: Pripadnici SIPA-e zaista poticali Šimića na lažan iskaz protiv Gordane Tadić i Ružice Jukić!

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Općinski sud u Sarajevu, sudija Melika Murtezić, u kaznenom predmetu, broj: 65 0 K 665895 18 K od 28. 08. 2019. godine, odlučujući o molbi Josipa Šimića-Đinđića za skidanje oznake „Povjerljive prepiske“ i vraćanje dokumentacije istome, u skladu s članom 88. Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH (ZKP F BiH), dana 28. 08. 2019. godine, izdaje slijedeću:

N A R E D B U o vraćanju privremeno oduzetih predmeta Josipu Šimiću-Đinđiću i skidanje oznake „povjerljive prepiske“

1. Koverta naslovljena: Prima Tužiteljstvo BiH, Kraljice Jelene 88, BiH – 71000 Sarajevo (na poleđini: šalje Josip Šimić-Đinđić, veza predmeta: T20 0 KTA 0014035 17, obavješten advokat Ifet Feraget, da će biti poslano na Tužiteljstvo BiH)

2. Koverta naslovljena: Prima Tužiteljstvo BiH, Kraljice Jelene 88, BiH – 71000 Sarajevo (na poleđini: šalje Josip Šimić-Đinđić, veza predmeta: T20 0 KTA 0014035 17, obavješten advokat Ifet Feraget, da će biti poslano na Tužiteljstvo BiH)
3. Koverta naslovljena: Prima Tužiteljstvo BiH, Kraljice Jelene 88, BiH – 71000 Sarajevo (na poleđini: šalje Josip Šimić-Đinđić, veza predmeta: T20 0 KTA 0014035 17, obavješten advokat Ifet Feraget, da će biti poslano na Tužiteljstvo BiH)

Predmeti i točke I., predmetne Naredbe će Josip Šimić-Đinđić preuzeti u prostorijama Općinskog suda u Sarajevu.

Sud konstatira, da se u spisu nalazi koverta na kojoj je bilo rukopisom suca za prethodni postupak konstatirano: „Povjerljiva prepiska član 158. stav 3. ZKP, spp 28. 09. 2017. godine“ u kojoj koverti su bile upakovane 4 kuverte naznačene u izreci ove Naredbe. Sud konstatira da se u kuvertama nalazi određena dokumentacija – stoji u Naredbi.

O čemu se radi?!

Kuverte i dokumentacija koje sve otkrivaju!

Tijekom 2017. godine, prije 20. 09. 2017. godine iz pritvora KPZ-a Sarajevo na adresu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Josip Šimić poslao je određene dokaze, da se isti ulože na spis krivičnog predmeta, broj: T20 0 KTA 0014035 17, a koji predmet je formiran protiv Dalide Burzić i drugih. Naime, svi dokazi, koji se upute na spis krivičnog predmeta, isti moraju biti dostavljeni, uprotivnom, onaj koji to sprečava čini krivično djelo. Nakon što je uputio tri kuverte prema Tužilaštvu BiH u kojima su se nalazili dokazi, da se isti putem Općinskog suda u Sarajevu dostave na Tužilaštvo BiH, a isti dokazi inkriminiraju rad Dalide Burzić i pripadnika SIPA-e, „ekspresno“ Tužilaštvo KS, postupajuća tužiteljica Nevena Aličehajić, šalje prijedlog broj: T09 0 KT 0116640 17 od 20. 09. 2017. godine prema Općinskom sudu u Sarajevu, da se nad prepiskom Josipa Šimića i svom ulaznom i izlaznom poštom odredi nadzor, dok je sudija Tin Begtašević „ekspresno“ usvojio prijedlog tužiteljice i donio Rješenje broj: 65 0 K 665895 17 Kpp 7 od 21. 09. 2017. godine, kojim određuje nadzor nad prepiskom Šimića sa svim trećim licima izuzev s braniocem Ifetom Feragetom.

Šimić je već tijekom 9 mjeseca 2017. godine, točnije 20. 09. 2017. godine, u povjerljivoj prepisci, uputio dopis i određenu dokumnetaciju glavnoj tužiteljici BiH Gordani Tadić, a koja je odlukom sudije za prethodni postupak proglašena povjerljivom prepiskom u skladu sa članom 158. stav 3. ZKP-a F BiH.

Nakon što je Šimić puetm Općinskog suda u Sarajevu odaslao dopis glavnoj tužiteljici BiH Gordani Tadić, u kojem dopisu istu između ostaloga upozorava na nezakonitosti i protivpravne radnje pripadnika SIPA-e Vahidina Šahinpašiča, načelnika KIO SIPA-e, i Slađenka Čerkeza, pripadnika SIPA-e, a sve u noći 5./6. 09. 2017. godine, strah i panika zavladala je u SIPA-i i Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, toliko snažno i toliko brzo, da je postupajuća tužiteljica Nevena Aličehajić, odmah poslala prijedlog broj: T09 0 KT 0116640 17 od 20. 09. 2017. godine prema Općinskom sudu u Sarajevu, da se nad prepiskom Josipa Šimića i svom ulaznom i izlaznom poštom odredi nadzor i onemogući slanje iste, dok je sudija Tin Begtašević „ekspresno“ usvojio prijedlog tužiteljice i donio Rješenje broj: 65 0 K 665895 17 Kpp 7 od 21. 09. 2017. godine, kojim se tada određuje nadzor nad prepiskom Šimića sa svim trećim licima izuzev sa braniocem Ifetom Feragetom.

Tužiteljstvo KS se usprotivilo slanju navedenog dopisa Tužiteljstvu BiH, odnosno glavnoj tužiteljici BiH Gordani Tadić, unatoč činjenici što je u članu 158. stav 3. ZKP-a F BiHda se „Pritvoreniku ne može zabraniti slanje molbi, pritužbi i žalbi prema drugim institucijama“. Ovakav stav zauzela je i sutkinja Melika Murtezić, što znači, da je Šimićeva pošta tada protivzakonito zadržana i spriječena!

U povjerljivom dopisu od 20. 09. 2017. godine, Šimić piše glavnoj tužiteljici BiH Gordani Tadić:

„Poštovana glavna tužiteljice BiH! U prvom redu srdačno Vas pozdravljam! Nadam se, da ste zapremili moje prvo pismo, a koje sam poslao preko svoje tada advokatice Belme Balijagić Džuho, u kojem između ostaloga navodim, kako su me Vahidin Šahinpašić i Slađenko Čerkez vrbovali da lažem na Vas, tako i Jukić Ružicu…To da su me Šahinpašić i Čerkez vrbovali da lažem na Vas i Ružicu, može potvrditi i moja advokatica Belma…Lišen sam slobode po privatnom aranžmanu Dalide Burzić i Mektić Dragana. Kako D. Burzić nije uspjelo protiv mene u parničnim tužbama, zloupotrijebila je svoj položaj i uhapsila me, kako bi spriječila moju suradnju i svjedočenje pred Tužiteljstvom BiH…Moje hapšenje nije ništa drugo, doli osveta određenih ljudi iz SIPA-e, a povrh Dalide Burzić…Moja advokatica Belma Balijagić Džuho je za Večernji list dala intervju, da su me u SIPA-i vrbovali da lažem na Vas i Ružicu…SIPA je meni krenula montirati zajedno sa Mektićem i Burzićevom…Dana prije 05.09.2017. godine, pričao sam sa N.N., osobom kojoj sam rekao, da ću otići u Tužiteljstvo BiH i dati iskaz povodom praćenja, međutim 05.09.2017. godine „ekspresno“ sam uhićen, kako bi me onemogućili…“ – stoji u dopisu upućenom Gordani Tadić, glavnoj tužiteljici BiH!

Na sve prethodno navedene okolonosti u svezi vrbovanja na lažan iskaz od strane pripadnika SIPA-e, Josip Šimić je saslušan u krivičnoj istrazi, broj: T20 0 KTK 0015919 18, protiv Vahidina Šahinpašića i dr.!

Odvjetnik Ifet Feraget je pobijao prvotno Rješenje Općinskog suda Sarajevo,broj: 65 0 K 665895 17 Kpp 7 od 21. 09. 2017. godine, kojim se tada određuje nadzor nad prepiskom Šimića sa svim trećim licima izuzev sa braniocem Ifetom Feragetom.

Odvjetnik Feraget je između ostaloga tada istaknuo, da je ovakvo Rješenje Općinskog suda, da se odredi nadzor nad Šimićevom povjerljivom prepiskom sa svim trećim licima izuzev sa advokatom Ifetom Feragetom je činjenično i pravno neosnovano!!!

Odvjetnik Feraget – „Nepostojanje konkretnih i opravdanih razloga za određivanje nadzora nad poštom Josipa Šimića“:

U Rješenju Suda, kojim se određuje nadzor nad prepiskom Šimića se navodi, da je Sud zaprimio prijedlog Tužilaštva KS broj: T09 0 KT 0116640 17 od 20. 09. 2017. godine kojim se, cijeneći posebne pritvorske razloge, zbog kojih mu je određen pritvor, odnosno postojanja osnovane bojazni, da ću uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak i postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju, da bi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, predlaže donošenje Rješenja o nadzoru povjerljive prepiske.

Sud kao i uvijek navodi, kako je svaki prijedlog Tužilaštva KS osnovan pozivajući se tada na fazu u kojoj se nalazila predmetna istraga. Nije jasno, na osnovu čega je Sud utvrdio da su osnovani razlozi za određivanje nadzora povjerljive prepiske navedeni u samom prijedlogu od 20. 09. 2017. godine ili je Sud po svojoj diskrecionoj ocjeni ex offo utvrdio postojanje tih razloga!

U Rješenju Suda, kojim se određuje nadzor nad Šimićevom povjerljivom prepiskom, sudija za prethodni postupak Tin Begtašević drastično je tada kršio i načelo pretpostavke nevinosti iz člana 3. stav 1. ZKP-a F BiH, kada navodi da „još uvijek nije utvrđeno, da li je osumnjičeni krivično djelo krivotvorenje isprave počinio sam ili uz pomoć jednog ili više sa izvršilaca“, zbog čega je Rješenje kako se vidi proizvoljno – navodi Feraget.

Iz Rješenja o nadzoru nad mojom povjerljivom prepiskom se vidi, da Tužiteljstvo KS u svom prijedlogu kojim se predlaže nadzor nad mojom poštom, praktički samo mehanički citiralo zakonsku normu, ne navodeći razloge za takav svoj prijedlog, zbog čega se jasno stiče dojam, da je Sud donio predmetno Rješenje po diskrecionoj ocjeni, pa onda nije jasno šta znači, kada Sud navodi, da je prijedlog Tužiteljstva KS osnovan, ako u njemu nisu navedeni razlozi zbog kojih se predlaže određivanje nadzora povjerljive prepiske.

U svakom slučaju, donošenjem ovakvog Rješenja, Sud je dvostruko vrednovao iste one okolnosti na osnovu kojih je Šimiću tada bio određen pritvor zbog koluzijske opasnosti, na koji način se krše načela ne bis in idem i zabrane reformatio in peius. Naime, ako su Sudu navedene okolnosti bile poznate od samoga početka, onda je Sud u tom smislu morao odmah reagovati, a u protivnom Sud je morao navesti zbog kojih je to novih okolnosti tek sada potrebno određivanje predmetnog nadzora povjerljive prepiske, imajući posebno u vidu, da se Šimiću tada kao pritvoreniku nije moglo zabraniti slanje molbi, pritužbi, žalbi prema višim institucijama, kao što je Tužilaštvo BiH”, navodi Feraget.

Ostaje nejasno, zašto je Sud na prijedlog tužiteljice Nevene Aličehajić donio tek nadzor nad mojom poštom, tek kada sam uputio tri kuverte prema Tužilaštvu BiH i iste pošten Sud je spriječio?! Ostaje vrlo zabrinjavajuće i čak što više nerazumno, zbog čega moja pošta nije proslijeđena od strane sudije za prethodni postupak Tina Begtaševića prema Tužilaštvu BiH na spis krivičnog predmeta: T20 0 KTA 0014035 17, iako su i sudija i Tužilaštvo KS znali, da moji kontakti u to vrijeme sa Tužilaštvom BiH ni na koji način ne mogu omesti istragu, koja se tada vodila protiv mene na Tužilaštvu KS?! Strašne zloupotrebe i položaja i zakona!!!

Posebno napominjem, da je tada generalni nadzor povjerljive prepiske nad Šimićevom poštom sa svim trećim licima grubo kršenje člana 8. Evropske konvencije. Pri tome treba navesti, da je cenzura koja je tada bila uspostavljena nad Šimićevom poštom, najgrublje kršenje člana 8. Europske konvencije, obzirom, da je i novinar – zaključuje odvjetnik Feraget!

Šimić je za portal Dnevno.ba potvrdio, „da točno je, da sam bio potican da lažem na Gordanu Tadić i Ružicu Jukić u prostorijama SIPA-e u noći 05./06. 09. 2017. godine. Poticali su me na iste Vahidin Šahinpašić i Slađenko Čerkez. Nudili su mi mito u vidu slobode na način da mogu odmah ići kući, samo da izjavim, da su mi transkripte i akt SIPA-e dali Gordana i Ružica, no ja nisam mogao lagati. Da je ovo točno potvrdio je i sam ministar Dragan Mektić kada je izjavio „nije nama bitan Šimić, već njegovi nalogodavci“, dakle Gordana Tadić i Ružica Jukić. O svemu se vodi predmetna istraga protiv istih i saslušavan sam nekoliko puta s tim u vezi, dok za sve ostalo u interesu istrage ne mogu govoriti, zbog tajnosti iste“!

VEZANI TEKST:

JOSIP ŠIMIĆ: U SIPA-i sam bio potican da lažem na Gordanu Tadić i Ružicu Jukić!?

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});