fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Štrajk upozorenja djelatnika Ceste d.d. Mostar

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Samostalni Sindikat prometa i veza FBiH Podružnica Ceste d.d. Mostar uputio je pismo javnosti, nezadovoljni stanjem u poduzeću, te najavivši štrajk upozorenja.

Dopis prenosimo u cijelosti:

Poštovani

Ovim puten Vas obavještavamo kako će se 27.12.2019 godine u Cestama d.d. Mostar održati štrajk upozorenja od 10 do 12 sati, u skladu sa zakonom o štrajku FBiH

Štrajk se odražava iz razloga nepoštivanja zakona o radu FBiH, pravilnika o radu, pravilnika o naknadama i plaćama Cestama d.d. Mostar, odnosno ugrožavanja temeljnih ljudskih prava u Cestama d.d. Mostar od strane Uprave društva Cesta d.d. Mostar.

Spomenuti gospoda nisu hitjela od 2016 godine održati sastanak sindikata i uprave društva kako bi pokušali riješiti nagomilane probleme, odnosno barem spriječiti nastanak novih.

“Kap koja je prelila čašu” je ponovno smanjenje plaća radnika bez pisane odluke uprave društva. Činjenicu da zimsku službu radnici rade na terenu, a da za to nemaju adekvatne odluke o radu.

Radnicima dugi niz godina ne isplaćuju dužne obaveze (noćni rad, otežani uvjeti rada, rad u dane tjednog odmora), kako je to predviđeno Pravilnikom o radu društva. Informaciju da je uprava društva donijela odluku o isplati uvećanja plaće (samo članovima uprave), na osnovnu plaću za svaku godinu staža (kroz cijeli radni vijek), za 0.6% što je suprotno odredbama članka 77 i 80. stavka 4. Pravilnika o radu društva, a svim ostalim radnicima u društvu, radni staž se isplaćuje ostvaren samo u okviru društva Ceste d.d. Mostar.

Molimo sve stanovnike BiH za razumijevanje, a posebno one koji žive na prostorima gdje prometnice održavaju Ceste d.d. Mostar, jer jednostavno nemamo drugog načina kako bi došli barem do dijela naših prava koja su zajamčena zakonima FBiH.

O daljinim radnjama biti će te blagovremeno obaviješteni.

S poštovanjem!

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});